Fiat Justitia...

CORNEL CODIŢĂ
Ziarul BURSA #Editorial / 14 decembrie 2017

Fiat Justitia...
CORNEL CODIŢĂ

Vrem nu vrem, nu doar sub presiunea temelor politice la zi, trebuie să ne întrebăm: ce rol joacă justiţia în societatea de astăzi a României? De unde şi de ce atîta zbatere politică, pe fondul lipsei acute a dezbaterilor serioase de teme şi idei privind justiţia, ca sistem instituţional şi instrument al construcţiei şi dezvoltării sociale?

Fiat justitia et pereat mundus, dictonul, cunoscut mult dincolo de hotarele profesiilor juridice, mi-a inspirat întotdeauna un adînc şi profund sentiment de neîncredere, o statornică lipsă de adeziune. Unu, pentru că eu nu vreau ca lumea să piară, prin nici un procedeu iar, dintre toate, acela care s-ar baza pe "actul de justiţie" mi se pare cel mai nepotrivit, la drept vorbind, absurd. Doi, pentru că justiţia, dacă are un sens în lumea oamenilor, atunci acela este de a construi şi reconstrui structura socială, echilibrată, solidă, stabilă şi nicidecum să dărîme ceva, cu atît mai puţin întregul edificiu al umanităţii. Tropăi şi eu ca şoricelul pe urmele noului său prieten, elefantul: ştiu, sunt într-o nobilă companie! Kant, (Zum ewigen Frieden) a întors-o şi el, ca la Ploieşti, "Să fie justiţie, dacă este să piară toate scursurile din lume", iar mai încoace L. von Mises, părintele spiritual al neo-liberalismului luminat, e şi mai radical, "Să fie justiţie, dar să nu piară lumea"!!!

Departe, la ani lumină, de rolul ei social fundamental, justiţia din România zilei de astăzi îndeplineşte, mai ales şi în cea mai mare parte, alte funcţii decît cele "naturale". Dintre acestea, cele mai importante sunt: intervenţia ilegitimă, adesea brutală şi puternic inhibitor-destructurantă asupra proceselor politice, de la selecţia liderilor, la tehnica procesului electoral şi de aici pînă la procesul firesc de descărcare politică a responsabilităţilor guvernării; configurarea şi reconfigurarea raporturilor de putere, politică şi economică, între diferite centre şi grupuri competitive ale societăţii româneşti, instituţionale sau informale, din interiorul şi din afara ţării; influenţarea masivă şi, adesea, alături cu dreptatea a redistribuţiei bogăţiei moştenite din trecutul socialist şi pre-socialist, precum şi a celei nou create în sistemul capitalismului primitiv din România, non-competitiv în esenţa lui, bazat în principal pe activităţi de destructurare, pe procese care accelerează entropia socială şi foarte rar/puţin pe activităţi capabile să crească nivelul neg-entropiei, adică să construiască, să agrege, să dezvolte structural şi funcţional entităţi şi circuite de activităţi care potenţează procesele dezvoltării; mijloc de represiune instituţională asupra cetăţenilor, în special cei care aleg soluţii alternative celor "prescrise", ori care le contestă pe cele oficiale, fără ca prin aceasta să încalce neapărat legea.

În plus, prin slaba ei performanţă în funcţia naturală şi centrală, aceea de repunere a relaţiilor sociale în structurile lor normative prescrise, de reconstituire rapidă şi eficientă a lor prin îndepărtarea distorsiunilor şi a efectelor create de actele sociale care atentează ori încalcă prescripţiile legii, sistemul justiţiei din România a contribuit şi contribuie esenţial la dezvoltarea şi stabilizarea circuitelor de relaţii anti-sociale cum sunt corupţia, traficul de persoane şi mărfuri, prostituţia, traficul de droguri etc cu efecte economice, sociale şi culturale catastrofale pentru capacitatea de dezvoltare a României, în prezent şi în viitorul actualmente previzibil. Cît de conştientă este lumea de efectele masiv-negative ale sistemului şi activităţilor din Justiţia României se poate vedea simplu şi simptomatic din faptul că instanţa numită, Consiliul Superior al Magistraturii, care ar trebui să fie "conştiinţa trează", critică, a sistemului şi a relaţiilor sale cu societatea, se sesizează de două ori pe săptămînă pentru vorbele aruncate (adesea nepotrivite, de acord!) ale unui politician sau altul, dar nu are ochi să vadă cum cancerul activităţilor anti-sociale se extinde inexorabil asupra societăţii româneşti, sub ochii ei şi nu rar sub oblăduirea "slăbiciunilor" şi a "neputinţelor" sale, distrugînd însăşi ideea de Justiţie.

Nu încape îndoială, calitatea şi eficienţa socială a actelor de justiţie sunt influenţate de calitatea juridică a "legilor" cu care justiţia operează. În cea mai mare parte, în zdrobitoarea lor majoritate, actele pe care le numim legi şi care funcţionează cu această uriaşă autoritate în România nu întrunesc calităţile minime ale construţiei normative, nu doar tehnic, din punct de vedere juridic, cît mai ales social, prin urmare sunt incapabile să administreze "Dreptatea" în România. Pentru comunitatea "profesioniştilor" ştiinţelor juridice din România, uriaşa cacofonie revărsată asupra cetăţenilor acestei ţări, în privinţa legilor esenţiale de organizare şi funcţionare a instituţiei numită Justiţie, din ultimele două decenii şi jumătate, este echivalentul unei diplome de incompetenţă şi inaptitudine morală pe care stă scris: Summa cum laude.

Cît despre rîvna politicarilor din România de a încăleca "justiţia", de a o silui, de a o alcătui după chipul şi asemănarea lor, respectiv de a o folosi doar ca pe o slujnică numai bună să deretice casa stăpînului şi, la nevoie, să ascundă sub rogojină, cu pricepere, gunoiul afacerilor necurate, al matrapazlîcurilor şi al "ingineriilor" economice din casele noilor parveniţi ai politicii şi administraţiei, nimic nu este de mirare. Acesta este orizontul, pînă aici se ridică înţelegerea rosturilor sociale ale normelor şi a instituţiilor juridice, a oricăror altor pîrghii de organizare a societăţii pe baza legii şi a respectării ei: bune doar de acaparat, de luat în folosinţă exclusivă ca instrumente contondente împotriva celor care rîvnesc la ciolanul proaspăt agonisit, cu atîta trudă şi nenumărate pericole!

Opinia Cititorului ( 19 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. "Placerile cele mai inalte si mai statornice...sunt cele intelectuale",o spunea un compatriot de-al lui Kant.Un intelect bine inchegat isi va gasi tot timpul resurse pentru a se redefini,de a merge mai departe,daca mi se permite expresia,in pofida a ceea ce se intampla in jur,pentru ca resursele proprii sunt nemarginite.Daca vom cauta fericirea in manifestarile celorlalti,in ideile lor,nu numai ca nu o vom gasi niciodata,dar drumul pe care am apucat-o,cu siguranta,ne va duce intr-o lume care...

    1. Care este culoarea dreptatii?

      Cam cat a fost interesat Socrate de dreptate cand a baut cucuta,atat ma preocupa pe mine culoarea ei.

    [Mesaj eliminat conform regulamentului]

    1. Bai individule, cum iti permiti sa te adresezi in halul asta unui om de peste saizeci de ani?!?

      Lasand la o parte faptul ca esti prost ca noaptea si n-ai intels nimic din articol, esti si de o nesimtire crasa! 

      Mesajul articolului reiese din concluzia conform careia rîvna politicarilor din România de a încăleca "justiţia", de a o silui, de a o alcătui după chipul şi asemănarea lor, respectiv de a o folosi doar ca pe o slujnică numai bună să deretice casa stăpînului şi, la nevoie, să ascundă sub rogojină, cu pricepere, gunoiul afacerilor necurate, al matrapazlîcurilor şi al "ingineriilor" economice din casele noilor parveniţi ai politicii şi administraţiei nu e de mirare.

    DA, foarte bun articolul, a-ti surprins exact ce este astazi justitia. Si este interesant ca nimeni nu doreste curatarea ei.

    1. Asa este...mai grav, au fost eliberati multi hoti, criminali care ne pun zilnic in pericol.

      Nu mai esti in siguranta pe strazile noastre, nici ziua in amiaza mare. 

      Inchisorile i-au inrait , i-au facut sa isi dezvolte competentele..prin schimb de experienta cu alti criminali. 

      Inchisoarea nu e o solutie...cand ies, societatea nu ii mai integreaza, ncii familiile si iar se apuca de blestematii ca sa supravietuiasca.

      Sunt organizati..prin magazine, mijloace de transport chiar pe strada. Mare... 

    ....De la CAP se impute pestele...Acolo trebuie ca justitia sa faca "curatenie" si apoi...eventual vom face sa intram in normalitate Fara prea multa analiza acesta este primul pas care e necesar de facut..

    1. Cu maturator cu tot.

      Pentru restabilirea puterilor în stat, politicienii trebuie să fie lăsați și ei să controleze o parte a puterii judecătorești în vederea condamnării securiștilor pe bază de probe măsluite.

    Eliminarea unui comentator incomod precum Sika ne arata in ce ape se scalda de fapt acest ziar

    1. Bursa publică Stolojan, Siegfreak, Avramescu, Pîrvulescu, Gușă.

      E un pic prea evidentă orientarea. 

      În ziua în care Zamfir făcea declarații despre raptul resurselor și neplata redevențelor din ultimele 3 decenii, cu protecția Securității, Bursa îl cita pe tema plafonării dobânzilor.

      Într-un cuvânt, :) 

      Poate daca am sti ce a scris acest Sika (intr-o fereastra de timp, limitata), am intelege despre ce tip de personaj e vorba.

      Comentariile de prost gust ..nu au ce cauta in lumea Bursa, o lume elevata!

    Nu e mai simplu hoții la pușcărie oamenii cinstiți in libertate? interesant ar fi că cel mai ridicat procent de oameni cu probleme penale sunt in parlament - cel care face legile - circa 20%. Daca la o firma 20% din personal fura, firma aia se închide. Ei bine nu la noi. Ea prospera.

    1. Din moment ce SRI controlează justiția la ce pondere a infractorilor te poți aștepta în cazul SRI?

      Asa este.

      Parlamentari nu dau nici macar psihologic dar conduc destinele a catorva milioane. 

      Un sofer da psihologic.

      Cine imparte parte isi face. 

    Dl Codita a reusit sa "picteze" un portret al justitiei in termeni normali. Din pacate, Justitia (de fapt unele persoane numite si insarcinate cu atribuitii in sistem) incearca sa se plaseseze in zona politica, exact acolo unde nu ar trebui sa fie. Fata de ceea ce sustine autorul, eu cred ca, dacă are un sens în lumea oamenilor, atunci acela "NU" este de a construi şi reconstrui structura socială, echilibrată, solidă, stabilă ... Constructia "structurii sociale" este in sarcina altei...

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb