Fiecare al treilea caz de tuberculoză din UE provine din România

M.M.
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 25 septembrie 2009

La mai bine de 50 de ani de la descoperirea medicamentelor care pot asigura vindecarea, tuberculoza (TB) continuă să înregistreze anual 9 milioane de cazuri noi la nivel mondial, au atras, ieri, atenţia reprezentanţii autorităţilor de sănătate publică, într-o conferinţă de presă. Aceştia au explicat că în ceea ce priveşte regiunea europeană, fiecare al treilea caz de Tuberculoză din UE provine din România, care este ţara membră cu cele mai multe cazuri de îmbolnăvire TB. La acestea se adaugă apariţia tuberculozei multidrog-rezistente (MDR-TB), faţă de care medicamentele uzuale se dovedesc ineficiente şi care reprezintă o reală ameninţare la adresa sănătăţii populaţiei.

"Nimeni nu este imun, TB putând afecta orice persoană, indiferent de mediul din care provine, de statutul social sau economic, nivel de educaţie, rasă, sex, etc.", au spus specialiştii.

Evenimentul de ieri, organizat de către Unitatea de Implementare a Proiectelor de Control al Tuberculozei (UIP-TB) din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), împreună cu Fundaţia Romanian Angel Appeal (RAA), a prilejuit iniţierea şi consolidarea dialogului dintre reprezentanţii autorităţilor de sănătate publică, ai sistemului penitenciar şi ai societăţii civile, în vederea îmbunătăţirii controlului Tuberculozei (TB) în penitenciare.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că numărul de cazuri din sistemul penitenciar este de până la 100 de ori mai mare decât în populaţia generală, printre cauze fiind enumerate aglomerarea, diagnosticul pus târziu, condiţiile inadecvate de ventilaţie, precum şi accesul limitat la servicii medicale de specialitate.

Pe parcursul ultimilor 5 ani Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi autorităţile de sănătate publică au acordat o atenţie deosebită problemei TB în penitenciare, concretizată prin suportul acordat Unităţii de Implementare a Proiectelor (UIP-TB), care a realizat şi continuă să deruleze programe de prevenire şi control al TB, cu finanţarea Fondului Global de Luptă Împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei (Fondul Global). Evenimentul de ieri a avut drept scop diseminarea rezultatelor obţinute de UIP-TB în implementarea proiectelor şi activităţilor de control al TB în penitenciare, intervenţii care au beneficiat, din 2004 până în prezent, de finanţarea Fondului Global.

Aceste programe de prevenire şi control au inclus activităţi şi intervenţii care au drept scop instruirea personalului din penitenciare în Controlul Infecţiei Tuberculoase (CI TB) şi educaţia pentru sănătate a deţinuţilor, introducerea unor metode moderne şi inovatoare de educaţie prin intermediul unei platforme de educaţie la distanţă (e-learning) precum şi asigurarea unor condiţii adecvate de diagnostic şi îngrijire a bolnavilor cu TB din sistemul penitenciar.

Rezultatele obţinute sunt încurajatoare: din 2004 şi până în prezent peste 38.000 de deţinuţi au beneficiat de sesiuni de informare, peste 1.000 de supraveghetori şi personal din penitenciare au fost instruiţi privind controlul TB, a fost finalizată o platformă de educaţie la distanţă, au fost elaborate şi distribuite materiale informativ-educative şi 160 de camere de izolare respiratorie şi recoltare de probe pentru depistarea TB au fost reabilitate şi amenajate la standarde internaţionale.

Ca urmare a acestor eforturi, numărul de cazuri de tuberculoză în rândul deţinuţilor a scăzut în 2007 de aproape 5 ori faţă de anul 2002. Întrucât intervenţiile dezvoltate până în prezent şi-au dovedit pe deplin eficienţa, este necesar ca ele să fie susţinute, consolidate şi dezvoltate şi în viitor. Deşi această boală priveşte mai mult sistemul de sănătate, activităţile medicale trebuie completate şi susţinute şi de măsuri de ordin legislativ, social şi economic.

Prevenirea este, în toate situaţiile, elementul cheie în controlul TB, completată şi de implementarea cu succes a unor intervenţii multidisciplinare şi convergente, nu rareori inovatoare, care şi-au demonstrat impactul şi eficienţa. Un alt element cheie îl reprezintă colaborarea, în vederea controlului TB, dintre reţeaua medicală a penitenciarelor şi Programul Naţional de Control al TB, precum şi de colaborarea constantă dintre sistemul public de sănătate şi structurile medicale similare din penitenciare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb