Banca Europeană de Investiţii (BEI) acordă României un împrumut în valoare de 360 de milioane de euro, pentru acoperirea parţială a cheltuielilor efectuate de la bugetul de stat în contul contribuţiei naţionale la investiţiile orientate către creştere din perioada de programare UE 2014-2020.
Acest împrumut va susţine Contractul Român de Parteneriat cu UE pentru perioada 2014-2020, concentrându-se pe investiţii în sectoarele energiei, îmbunătăţirii mediului înconjurător, cercetării, dezvoltării şi inovaţiei, tehnologiei informaţiilor şi comunicaţiei, ocupării forţei de muncă, educaţiei şi beneficiilor sociale. Împrumutul BEI urmează Împrumutului Strategic Naţional de Referinţă pentru Co-finanţare în valoare de 1 miliard de euro pentru proiecte din domeniul transporturilor şi mediului, celui în valoare de 300 milioane de euro pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, oferite pentru perioada de programare 2007-2013 şi împrumutului în valoare de 300 milioane de euro pentru proiecte din sectorul mediului, în cadrul Programului Operaţional pentru Infrastructură Mare din perioada de programare UE 2014-2020, semnat pe 16 iunie 2016 la Luxemburg, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice din România, potrivit Mediafax.
În acelaşi timp, banca a semnat două Contracte de Servicii de Suport prin Consultanţă a Proiectelor, în valoare de aproximativ 19 milioa-ne de euro, cu Agenţia Naţională de Achiziţii Publice (ANAP) şi, res-pectiv, Ministerul Fondurilor Europene. Primul Contract de Servicii prevede asistenţă pentru ANAP pentru crearea unei strategii naţionale de achiziţii publice, parte din condiţia fundamentală stabilită de UE pentru perioada de programare 2014-2020. Cel de-al doilea va sus-ţine implementarea proiectelor de către beneficiari în cadrul Programului Operaţional de Infrastructură Mare al UE (adică Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Societatea Naţională de Căi Ferate şi beneficiari din sectorul apelor şi deşeurilor, incluzând în primul rând societăţi operaţionale regionale). "Prin acoperirea parţială a cheltuielilor efectuate de la buget pentru a susţine proiecte finanţate din fonduri UE, este redus impactul asupra bugetului de stat. Acest împrumut mai are şi potenţialul de a impulsiona investiţiile în trei domenii majore de interes. Referitor la achiziţiile publice, BEI va asigura expertiză pentru dezvoltarea mai multor măsuri esenţiale din cadrul strategiei. Pentru a fi mai concreţi, ne referim la dezvoltarea de sisteme de control intern aferente achiziţiilor publice (I), raţionalizarea sistemului de control anticipat (II), implementarea unui sistem de achiziţii publice centralizate (III) şi depăşirea deficienţelor actuale pentru a se facilita elaborarea proiectelor şi implementarea viitoarelor contracte de achiziţii publice (IV). Vom încuraja sectorul privat să caute în mod activ oportunităţi de finanţare, subliniind faptul că îi stau la dispoziţie şi facilităţi de elaborare de proiecte", a declarat ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu.
Programul de asistenţă tehnică pentru "Suport de Consultanţă pentru Proiecte" al BEI oferă servicii de consultanţă pentru Autorităţile de Management şi beneficiarii de Fonduri Europene Structurale şi de Investiţii (FESI) în România, în perspectiva financiară a UE 2014-2020. Aceste servicii de asis-tenţă tehnică au scopul de a îmbunătăţi calitatea proiectelor şi a inves-tiţiilor finanţate din Fonduri Structurale, diseminarea celor mai bune practici în cadrul UE şi contribuie la îmbunătăţirea coeziunii.
"Acordul de servicii, semnat astăzi, va continua asistenţa tehnică furnizată de BEI în perioada de programare anterioară şi va contribui la îndeplinirea condiţionalităţilor specifice POIM - programul strategic de dezvoltare a infrastructurii naţionale, cu o alocare financiară nerambursabilă de peste 41% din totalul fondurilor structurale şi de investiţii acordate României în perioada de programare 2014 - 2020", a declarat ministrul Fondurilor Europene Cristian Ghinea.
De la începutul operaţiunilor BEI în România, banca a oferit o sumă cumulată de aproximativ 11,4 miliarde de euro pentru finanţare, inclusiv împrumutul semnat luni. Proiectele pilot finanţate de BEI în România includ Fabrica de anvelope Pirelli din Slatina, Metroul din Bucureşti, Proiectul de energie verde al ENEL şi programele de Eficienţă Energetică pentru blocurile de locuinţe din Capitală.
"Împrumutul din partea BEI va co-finanţa proiecte de infrastructură publică prioritare, cu o valoare totală de aproximativ 7,7 miliarde de euro, cu efecte economice aşteptate puternice în cadrul mai multor Programe Operaţionale ale UE şi va sta la baza unor transformări structurale ulterioare pe piaţa muncii. Contractele de Servicii de Suport de Consultanţă pentru Proiecte reprezintă continuarea asistenţei tehnice a BEI în curs de desfăşurare din 2014. Acestea vor consolida asistenţa deja oferită prin programul JASPERS începând cu 2008 către autorităţile române, administraţii şi întreprinderi de stat, cu obiectivul de a pregăti proiecte de înaltă calitate, accelerând absorbţia fondurilor UE din perioada de programare curentă, 2014-2020. Cele două împrumuturi semnate de către BEI cu autorităţile române în acest an indică existenţa unui pachet de proiecte care mă aştept să fie în curând suplimentate de începerea operaţiunilor legate de FESI în ţară şi să continue să crească şi să se diversifice în viitor, inclusiv prin operaţionalizarea Iniţiativei pentru IMM-uri dedicată susţinerii antreprenoriatului în România", a declarat Vicepreşedintele BEI, Cristian Popa.