Finanţarea este de trei-patru ori mai scumpă decît în străinătate

ALINA TOMA
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 2 noiembrie 2005

Cei care nu se pot împrumuta să achiziţioneze o casă cumpără terenuri ca să îşi construiască o locuinţă în regie proprie

Creditul bancar pentru societăţile care investesc în mari dezvoltări imobiliare este, în ţara noastră, de trei-patru ori mai scump decît în vestul Europei. Aceasta este concluzia anchetei realizate printre manageri şi publicată în cel mai recent număr al revistei "BURSA - Anul Financiar".

Dan Ioan Popp, directorul general al binecunoscutei companii de construcţii "Impact", este extrem de dezamăgit de ofertele băncilor pentru persoanele fizice sau juridice. Domnia sa ne-a explicat: "Dobînzile practicate de bănci, în Spania de exemplu, pentru credite acordate investitorilor în proiecte imobiliare de mare anvergură sînt de 2-2,5%. În România, pentru aceeaşi activitate, nu ai nici o şansă să obţii o dobîndă mai mică de 6,5%. Şi creditele pentru persoanele fizice sînt în continuare scumpe. Mai mult decît atît, numai jumătate dintre bănci au făcut eforturi să se adapteze la noile restricţii impuse de BNR pentru creditele în valută". Toţi aceşti factori sînt foarte îngrijorători, în opinia domnului Popp, în ceea ce priveşte evoluţia pieţei imobiliare. Statisticile pentru lunile septembrie şi octombrie arată că volumul şi numărul creditelor imobiliare şi ipotecare au scăzut mult faţă de lunile similare ale anului trecut.

Cu alte cuvinte, împrumuturile acordate sînt pentru sume mai mici, pe o perioadă mai scurtă de timp. Din nou cumpărătorii de locuinţe cu venituri medii nu pot accesa credite pentru că nu se încadrează în noile condiţii.

"Dacă BNR nu devine mai tolerantă în politica de restricţionare, iar băncile nu reuşesc să fie creative în adaptarea la politica băncii centrale, piaţa imobiliară va intra în impas", susţine directorul "Impact". Domnia sa a adăugat că mulţi cumpărători încearcă să evite să se mai împrumute de la bănci ca să îşi construiască locuinţe. Ei caută acum terenuri pe care să ridice, în următorii 5-6 ani, case în regie proprie. Dan Ioan Popp ne-a explicat: "Din nou este o presiune mare pe terenuri, al căror preţ se tot < umflă >. De asemenea, construcţia în regie proprie, care este o metodă evazionistă, va redeveni un fenomen pe scară largă pe piaţa construcţiei de locuinţe".

Laurenţiu Plosceanu, vicepreşedintele ARACO, este mai optimist. Domnia sa a declarat pentru revista "BURSA - Anul Financiar" că, într-adevăr, în momentul de faţă, băncile nu s-au adaptat prea bine la noile condiţii de creditare impuse de BNR. Domnia sa ne-a explicat: "Sînt însă semne că dobînzile vor scădea şi că anul viitor competiţia dintre bănci va creşte în acordarea de credite imobiliare şi ipotecare. Piaţa imobiliară din ţara noastră rămîne în continuare foarte atractivă pentru investitorii români şi străini, fiind considerată un plasament sigur şi profitabil şi pentru bănci".

Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre creditele acordate firmelor pentru activităţi curente şi investitorilor în proiecte imobiliare. Preşedintele ARACO recunoaşte că dobînzile practicate sînt mult mai mari decît în alte ţări europene, iar majoritatea firmelor de construcţii sînt extrem de nemulţumite că băncile par să nu se gîndească să-şi îmbunătăţească oferta.

Şi directorul economic al "Cemacom", domnul Andrei Hodiş, citat de revista "BURSA - Anul Financiar", apreciază că este dificil să găsească finanţare pe piaţa bancară, mai ales că "se creditează garanţiile şi nu afacerea". Domnia sa a declarat că, anul viitor, societatea sa, care produce blocuri ceramice şi placaje din beton, va apela la finanţare prin ofertă publică de acţiuni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb