FINANŢAREA EUROPEANĂ Programe operaţionale

Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 30 mai 2012

Programe operaţionale

POR

Programul Operaţional Regional (POR) are ca obiectiv general dezvoltarea regională din cadrul Planului Naţional de Dezvoltare (PND) şi contribuie împreună cu Programul Operaţional Sectorial Transport, Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice la realizarea obiectivelor Strategiei Naţionale de Dezvoltare Regională şi ale Cadrului Naţional Strategic de Referinţă, respectiv diminuarea disparităţilor de dezvoltare economică şi socială dintre România şi media dezvoltării statelor membre ale UE.

Obiectivul strategic al POR constă în sprijinirea dezvoltării regiunilor României din punct de vedere economic şi social, durabil şi echilibrat teritorial şi sprijinirea dezvoltării durabile a polilor urbani de creştere şi îmbunătăţirea mediului de afaceri şi a infrastructurii de bază.

Obiective specifice:

-Creşterea rolului economic şi social al centrelor urbane prin abordare policentrică

-Îmbunătăţirea accesibilităţii regiunilor, în special centrelor urbane şi a legăturilor acestora

-Creşterea calităţii infrastructurii sociale a regiunilor

-Creşterea competitivităţii regiunilor ca locaţii pentru afaceri

-Creşterea contribuţiei turismului la dezvoltarea regiunilor.

Implementarea POR va contribui la diminuarea disparităţilor interregionale precum şi a disparităţilor în interiorul regiunilor, între mediul urban şi rural, între centrele urbane şi arealele adiacente, iar în cadrul oraşelor, între zonele atractive pentru investitori şi cele neatractive, printr-o mai bună utilizare a sinergiilor regionale.

Dezvoltarea echilibrată a tuturor regiunilor ţării se va realiza printr-o abordare integrată, bazată pe o combinare a investiţiilor publice în infrastructura locală, politici active de stimulare a activităţilor de afaceri şi sprijinirea valorificării resurselor locale.

POSCCE

Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POSCCE) are ca obiectiv general - creşterea productivităţii întreprinderilor româneşti, cu asigurarea principiilor dezvoltării durabile şi reducerea decalajelor faţă de productivitatea la nivelul Uniunii Europene, astfel încât România să atingă, până în anul 2015, un nivel de aproximativ 55% din valoarea medie a productivităţii UE.

Obiective specifice POSCCE:

-Consolidarea şi dezvoltarea durabilă a sectorului productiv;

-Crearea unui mediu favorabil dezvoltării durabile a întreprinderilor;

-Creşterea capacităţii de cercetare dezvoltare (C&D), stimularea cooperării între instituţii de cercetare dezvoltare şi inovare (CDI) şi întreprinderi, precum şi creşterea accesului întreprinderilor la CDI;

-Valorificarea potenţialului tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor şi aplicarea acestuia în sectorul public (administraţie) şi cel privat (întreprinderi, cetăţeni);

-Creşterea eficienţei energetice şi dezvoltarea durabilă a sistemului energetic, prin promovarea surselor regenerabile de energie.

POSDRU

Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) elaborat de România şi aprobat de Comisia Europeană defineşte intervenţia Fondului Social European în România în acord strategia de dezvoltare din domeniul resurselor umane.

POSDRU a fost elaborat în conformitate cu prevederile Orientărilor Strategice Comunitare privind Coeziunea, cu Strategia Lisabona privind ocuparea şi locurile de muncă, ţinându-se cont de Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1083/2006 privind stabilirea dispoziţiilor generale pentru Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European şi Fondul de Coeziune, Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1081/2006 privind Fondul Social European şi Regulamentul Comisiei (CE) nr. 1828/2006 stabilind regulile pentru implementarea Regulamentului Consiliului (CE) nr. 1083/2006 privind stabilirea dispoziţiilor generale pentru Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European şi Fondul de Coeziune.

Obiectiv general POSDRU:

Dezvoltarea capitalului uman şi creşterea competitivităţii, prin corelarea educaţiei şi învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii şi asigurarea de oportunităţi sporite pentru participarea viitoare pe o piaţă a muncii modernă, flexibilă şi inclusivă a 1.650.000 de persoane.

Obiective specifice:

-Promovarea educaţiei şi formării iniţiale şi continue de calitate, inclusiv educaţia superioară şi cercetarea;

-Promovarea culturii antreprenoriale şi creşterea calităţii şi productivităţii muncii;

-Facilitarea inserţiei tinerilor şi a şomerilor de lungă durată pe piaţa muncii;

-Dezvoltarea unei pieţe a muncii moderne, flexibile şi inclusive;

-Promovarea inserţiei/reinserţiei pe piaţa muncii a persoanelor inactive, inclusiv din zonele rurale;

-Îmbunătăţirea serviciilor publice de ocupare;

-Facilitarea accesului grupurilor vulnerabile la educaţie şi pe piaţa muncii.

POS MEDIU

Programul Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu) a fost elaborat de Ministerul Mediului, în calitate de Autoritate de Management pentru POS Mediu (AM POS Mediu) şi aprobat de Comisia Europeană în data de 11 iulie 2007.

POS Mediu stabileşte strategia de alocare a fondurilor europene pentru sectorul de mediu, în România, în perioada 2007-2013 prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi prin Fondul de Coeziune (FC) fiind unul din cele 7 programe operaţionale elaborate în cadrul Obiectivului "Convergenţă" pentru perioada de programare 2007-2013 în acord cu cea de-a treia prioritate a PND 2007-2013 - "Protecţia şi îmbunătăţirea calităţii mediului" şi Prioritatea 1 a CNSR - "Dezvoltarea infrastructurii de bază la standarde europene".

POS Mediu este cel mai important program de asistenţă financiară pentru infrastructura de mediu fiind un catalizator pentru o economie mai competitivă, un mediu mai curat şi o dezvoltare regională mai echilibrată. POS Mediu continuă programele naţionale existente de dezvoltare a infrastructurii de mediu şi ia în considerare facilităţile şi proiectele de dezvoltare finanţate de programele de asistenţă pentru preaderare (PHARE, ISPA, SAPARD).

Obiectivul general al POS Mediu constă în îmbunătăţirea standardelor de viaţă ale populaţiei şi a standardelor de mediu, vizând, în principal, respectarea acquis-ului comunitar de mediu şi urmăreşte reducerea diferenţei dintre infrastructura de mediu care există între România şi Uniunea Europeană, atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ. Implementarea programului se va concretiza în servicii publice mai eficiente şi mai performante legate de furnizarea apei, canalizare şi încălzire, cu luarea în considerare a principiului dezvoltării durabile şi a principiului "poluatorul plăteşte".

POS Mediu se bazează în totalitate pe obiectivele şi priorităţile politicilor Uniunii Europene pentru mediu şi infrastructură şi este în acord cu obligaţiile internaţionale ale României şi interesele sale naţionale specifice.

Bugetul total al POS Mediu este de aproximativ 5,6 miliarde euro, din care 4,5 miliarde euro reprezintă finanţare nerambursabilă a Uniunii Europene şi peste un miliard euro reprezintă contribuţia naţională.

POS TRANSPORT

Programul Operaţional Sectorial Transport (POST) a fost elaborat în baza obiectivelor Cadrului Strategic Naţional de Referinţă (CSNR) şi stabeşte priorităţile, obiectivele şi alocarea fondurilor pentru dezvoltarea sectorului de transporturi din România.

POST este în acord cu Orientările Strategice Comunitare pentru Coeziune (Decizia Consiliului Nr. 2006/702/CE), precum şi cu legislaţia naţională relevantă în domeniul politicii de transport, achiziţiei de terenuri, achiziţiilor publice, finanţărilor publice şi vizează reducerea disparităţilor de dezvoltare economică şi socială comparativ cu celelalte state membre ale Uniunii Europene şi ţine cont de faptul că un sistem de transport eficient, durabil, flexibil şi sigur poate fi considerat o precondiţie esenţială pentru dezvoltarea economică, coroborat cu angajamentul de a dezvolta reţeaua TEN-T (Reţeaua trans-Europeană de transport) şi proiectele prioritare TEN-T.

Obiectivul general POST este de a promova un sistem de transport durabil în România, care va facilita transportul în condiţii de siguranţă, rapid şi eficient, pentru persoane şi mărfuri cu un nivel de servicii la standarde europene, la nivel naţional, european, între şi în cadrul regiunilor din România.

Modernizarea şi îmbunătăţirea infrastructurii de transport va conduce direct la creşterea competitivităţii produselor şi aprovizionarea serviciilor, în sectoarele cheie ale economiei şi în cadrul tuturor regiunilor din România. Impactul global va conduce în general la îmbunătăţirea activităţii economice în România.

Bugetul total al POST pentru perioada de programare 2007-2013 este de aproximativ 5,7 miliarde euro, reprezentând aproximativ 23% din totalul fondurilor alocate României pe baza CSNR, pentru perioada mai sus amintită. Din această sumă, 4,57 miliarde euro reprezintă contribuţia financiară din partea Comunităţii, în timp ce co-finanţarea naţională va totaliza aproximativ 1,09 miliarde euro. Finanţarea comunitară este asigurată din Fondul de Coeziune şi Fondul European de Dezvoltare Regională.

PODCA

Programul operaţional dezvoltarea capacităţii administrative (PODCA) are ca obiectiv general crearea unei administraţii publice mai eficiente şi mai eficace în contextul evoluţiei socio-economice naţionale.

Obiectivele specifice ale PODCA sunt transpuse în 3 axe prioritare:

-Axa prioritară 1: Îmbunătăţiri de structură şi proces ale managementului ciclului de politici publice

-Axa prioritară 2: Îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei furnizării serviciilor publice, descentralizare

-Axa prioritară 3: Asistenţă tehnică

Operaţiuni orientative:

-Reforma şi managementul cunoaşterii, folosirea tehnologiilor inovative în administraţie;

-Studii şi cercetări, exemple de reformă ale administraţiei locale din alte state membre;

-Managementul reformei şi furnizarea de echipament pentru reformare structuri manageriale;

-Asistenţă tehnică pentru elaborarea de strategii privind informatizarea instituţională;

-Asistenţă tehnică pentru planuri de formare profesională;

-Training şi asistenţă tehnică pentru diseminarea bunelor practici;

-Studii pentru dezvoltarea sistemelor informatice de monitorizare şi evaluare.

Beneficiari eligibili:

-Administraţia centrală şi locală;

-Instituţiile de invăţământ superior în parteneriat cu autorităţile publice;

-ONG-uri cu activitate relevantă în administraţie, în parteneriat cu autorităţile publice.

POAT

Programul Operaţional Asistenţă Tehnică (POAT) are un caracter orizontal pentru că asigură procesul de implementare a instrumentelor structurale în România în conformitate cu principiile şi regulile de parteneriat, programare, evaluare, comunicare, management, inclusiv management financiar, monitorizare şi control, pe baza responsabilităţilor dintre Statele Membre şi Comisia Europeană, conform prevederilor din Regulamentul Consiliului (CE) Nr. 1083/2006 privind Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European şi Fondul de Coeziune denumit Regulamentul General.

Obiectivul general

-Sprijinul procesului de coordonare în vederea implementării şi absorbţiei eficace, eficiente şi transparente a instrumentelor structurale în România.

Obiective specifice:

-Sprijin pentru coordonarea şi implementarea eficientă şi eficace a instrumentelor structurale în perioada 2007-2013 şi pregătirea următoarei perioade de programare 2004-2020.

-Diseminarea sistematică la nivel naţional a mesajelor generale cu privire la Instrumentele Structurale şi implementarea Planului de Acţiuni al ACIS pentru comunicare conform Strategiei Naţionale de Comunicare pentru Instrumentele Structurale.

-Programul Operaţional Asistenţă Tehnică a fost pregătit de Ministerul Finanţelor Publice în cooperare cu alte ministere în calitate de Autorităţi de Management pentru celelalte programe operaţionale. Obiectivele, axele prioritare şi domeniile majore de intervenţie propuse sunt de natură orizontală şi au fost delimitate de restul programelor operaţionale pe baza principiilor de complementaritate, subsidiaritate şi coerenţă logică, cu o atenţie sporită acordată liniilor directoare care fundamentează sistemul de implementare a instrumentelor structurale.

PNDR

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 - 2013 (PNDR) reprezintă documentul programatic în baza căruia sunt accesate sumele alocate României, din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, pentru perioada de programare 2007-2013. Alocarea financiară din Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR), acordată pentru implementarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) în perioada 2007 - 2013, este de 8.124,20 mil. euro.

La aceasta, se adaugă contribuţia naţională, de la bugetul de stat, în valoare de 1.972,88 mil. euro.

Măsurile concrete care sunt implementate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală sunt grupate, în cadrul unor axe, în funcţie de tipul investiţiei şi domeniile vizate, respectiv: Axa 1 are ca obiectiv dezvoltarea unei agriculturi competitive bazată pe cunoaştere şi iniţiativă privată, prin care se asigură implementarea standardelor comunitare şi consolidarea sectorului agroalimentar; obiectivul Axei 2 este de a îmbunătăţi mediul în spaţiul rural şi de a conserva biodiversitatea printr-un management durabil al terenurilor agricole şi forestiere.

Îmbunătăţirea calităţii vieţii în mediul rural, diversificarea economiei rurale, promovarea cunoaşterii şi îmbunătăţirea potenţialului uman reprezintă obiectivele strategice ale Axei 3.

Măsurile din Axa 4 vizează sprijinirea dezvoltării rurale prin îmbunătăţirea guvernării locale şi promovarea potenţialului endogen.

O prioritate de finanţare a acestei axe o reprezintă şi implementarea programului pilot LEADER pentru încurajarea inovaţiei în sectorul agricol şi forestier, folosirea resurselor naturale şi culturale într-un mod raţional şi îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale.

POP

Programul Operaţional pentru Pescuit (POP) 2007 - 2013 a fost elaborat în aşa fel încât contribuţia financiară alocată prin Fondul European pentru Pescuit va completa sprijinul financiar acordat la nivel naţional, regional şi local în domeniu.

Obiectivele generale ale Programului vizează: dezvoltarea competitivităţii şi durabilităţii sectorului piscicol primar; dezvoltarea pieţei pentru produsele sectorului piscicol; susţinerea dezvoltării durabile a zonelor pescăreşti şi îmbunătăţirea calităţii vieţii în aceste zone; susţinerea unei implementări adecvate a POP în cadrul Politicii Comune pentru Pescuit.

Alocarea financiară din Fondul European pentru Pescuit 2007 - 2013 pentru Programul Operaţional pentru Pescuit este de 230,71 mil. Euro, la care se adaugă contribuţia naţională de la bugetul de stat în sumă de 76,90 mil. Euro.

FEGA

În cadrul măsurilor de sprijin finanţate prin Fondul European pentru Garantare în Agricultură (FEGA), finanţarea se acordă prin intermediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) sub formă de plăţi directe la hectar, respectiv în cadrul măsurilor de piaţă pentru implementarea mecanismelor comerciale conform Politicii Agricole Comune (PAC). În fiecare an, peste 1,1 milioane de fermieri beneficiază de plata directă pe suprafaţă. Principalele măsuri de piaţă derulate de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură sunt: programul naţional vitivinicol; furnizarea de produse alimentare provenind din stocurile de intervenţie pentru persoanele cele mai defavorizate; ajutor comunitar pentru furnizarea laptelui şi a anumitor produse lactate în instituţiile şcolare; sprijin comunitar acordat pentru grupurile de producători în sectorul legume-fructe; ajutor pentru restructurarea industriei zahărului; programul european de încurajare a consumului de fructe în şcoli.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb