Finanţele vor să atragă în noiembrie 3,55 miliarde lei de pe piaţa internă

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 2 noiembrie 2012

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) intenţionează să atragă în noiembrie 3,55 miliarde lei prin vânzarea de titluri de stat pe piaţa internă, cele mai multe licitaţii urmând să fie organizate pentru vânzarea de obligaţiuni.

Astfel, în şase din cele opt licitaţii programate în noiembrie, administratorii datoriei publice vor să vândă obligaţiuni, cu scadenţă cuprinsă în intervalul 2-15 ani, în valoare cumulată de 1,95 miliarde lei.

Prima licitaţie se va derula luni, 5 noiembrie, când Finanţele vor să atragă 500 milioane lei prin certificate de trezoreria cu scadenţa la un an.

Spre finalul lunii, pe 26 noiembrie, Trezoreria statului va organiza două licitaţii în aceeaşi zi, prin care va redeschide emisiuni de obligaţiuni cu scadenţe pe trei ani şi, respectiv, 15 ani. Valoarea indicativă pentru titlurile pe trei ani este de 300 milioane lei, iar prin emisiunea pe 15 ani Finanţele vor să împrumute 100 milioane lei.

Pentru luna octombrie, Finanţele au planificat operaţiuni de 4,15 miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat, plus 150 milioane euro prin redes-chiderea emisiunii scadente în iulie 2015.

Trezoreria a accesat însă mai puţine fonduri în lei, limitându-se 3,13 miliarde de lei, dar a compensat prin atragerea de valută de pe piaţa internă, respectiv 421,5 milioane de euro. La aceste sume se adaugă cele 1,5 miliarde de euro accesate miercuri de pe pieţele internaţionale.

Guvernul apreciază că finanţele publice vor fi protejate astfel de eventualele şocuri externe ce ar putea determina creşterea dobânzilor pe piaţa internă.

Astfel, Ministerul Finanţelor a împrumutat în acest an 46,6 miliarde lei din piaţa locală. Această sumă se completează cu emisiunile în valută de 2,67 miliarde euro şi 2,25 miliarde dolari, prin emisiuni de titluri pe piaţa SUA.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb