FINANŢIŞTII DIN ZONA EURO: Guvernele nu trebuie să pună capăt măsurilor de stimulare

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 iulie 2009

OECD aşteaptă ca economia zonei euro să scadă cu 4,8% anul acesta.

OECD aşteaptă ca economia zonei euro să scadă cu 4,8% anul acesta.

Miniştrii de Finanţe din zona euro consideră că este prea devreme pentru ca guvernele să pună capăt măsurilor de stimulare, în condiţiile în care economia zonei euro se chinuie să iasă din cea mai severă recesiune de după cel de-al doilea Război Mondial.

"Nu am ajuns încă la momentul în care pot fi aplicate strategii de ieşire. Suntem, încă, în mijlocul crizei", a declarat ministrul de Finanţe din Luxemburg, Jean-Claude Juncker, la sfârşitul reuniunii cu omologii săi din zona euro. La rândul său, comisarul european pentru Afaceri Economice şi Monetare, Joaquin Almunia, a declarat că "nu este momentul pentru eliminarea măsurilor de stimulare".

Aceste afirmaţii consolidează estimările Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), potrivit cărora zona euro va fi în recesiune pe întreaga perioadă a anului curent. Luna trecută, OECD şi-a revizuit în scădere estimările referitoare la evoluţia economică a zonei euro, chiar dacă şi-a majorat previziunile pentru economia mondială, pentru prima dată în ultimii doi ani.

Jean-Claude Juncker a apreciat că această criză financiară globală ar putea reduce potenţialul de creştere economică a zonei euro de la 2,2% la mai puţin de 1%, din 2009 în 2010. "Declinul va fi mai mare dacă măsurile colective ale guvernelor nu sunt suficient de puternice", a avertizat ministrul de Finanţe din Luxemburg.

La rândul său, ministrul spaniol de Finanţe, Elena Salgado, a declarat că revenirea la expansiune economică în acest an "nu este uşor de realizat, deşi vor apărea unele semne de redresare".

În ce priveşte riscul deflaţiei în zona euro, atât Jean-Claude Juncker, cât şi Joaquin Almunia au dorit să înlăture temerile în acest sens. Potrivit spuselor celor doi oficiali ai UE, Banca Centrală Europeană trebuie să menţină inflaţia sub 2%, însă nu departe de această ţintă. Joaquin Almunia a subliniat: "Pe termen mediu, estimările de inflaţie sunt ancorate în jurul ţintei BCE. Majoritatea preţurilor din coşul de consum vor continua să crească. De asemenea, credem că tendinţa salariilor nu sugerează că deflaţia este un pericol iminent".

Amintim că, în luna iunie, preţurile de consum din zona euro au scăzut cu 0,1%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb