Primarul general, Gabriela Firea, a declarat, astăzi, la ieşirea din sediul Parchetului General, că a oferit informaţii despre aspecte administrative din seara protestului din 10 august, dar şi informaţii cu privire la cei care au solicitat autorizarea manifestării. Firea spune că ancheta va stabili cine se face vinovat de violenţele din Piaţa Victoriei, dar afirmă că s-a încercat ca prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, să fie "ţap ispăşitor". Primarul general susţine că prefectul nu deţinea la momentul protestului certificat ORNIS, fiind doar de trei săptămâni în funcţie, şi nu putea să cunoască secrete de serviciu şi ordine militare. Firea a precizat că prefectul doar ar fi contrasemnat ordinul întocmit de reprezentanţii Jandarmeriei.
Ea a precizat că a oferit informaţii şi a adus încrisuri în susţinerea acestora.
Firea a precizat că a oferit date despre "elemente care sunt în responsabilitatea Primăriei Capitalei şi în atribuţiile primarului general sau a viceprimarului", respectiv aspecte administrative referitoare la devieri şi închideri de trafic, dar şi date care privesc autorizarea adunării publice.
"Primarul general trebuie să respecte Legea administraţiei publice locale. Noi nu avem atribuţii militare şi anume intervenţii, să participăm la astfel de intervenţii sau să cunoaştem secrete de serviciu ale structurilor care sunt abilitate de lege să restabilească ordinea, şi nici nu putem să coordonăm astfel de evenimente", a spus Firea.
În apărarea prefectului, Gabriela Firea a afirmat că aceasta "nu are nicio vinovăţie prin prisma faptului că nu avea cum să aibă acces la secrete de serviciu şi la ordine militare. Fiind un prefect foarte nou, la momentul mitingului de 3 săptămâni, nu avea certificat ORNIS şi acces la astfel de informaţii. (...) Prin urmare, nu a făcut altceva decât, potrivit legii, la solcitarea reprezentantului Jandarmeriei aflat în acea cameră de la Piaţa Victoriei, să contrasemneze, deci nu să scrie, ci să contrasemneze acel ordin care fusese întocmit, scris de reprezentantul Jandarmeriei. Aşa precizează legislaţia în vigoare".
"Din surse deschise - confirmate de doamna ministru - am înţeles că era în concediu, dar ulterior şi-a făcut rechemare oficială pentru a participa în ziua mitingului la coordonarea acelei intervenţii", a spus Firea.
Aceasta a precizat că a solicitat "într-un for statutar" retragerea sprijinului politic pentru Carmen Dan, dar a fost refuzată.
"Am făcut această solicitare într-un for statutar şi nu am obţinut decât un singur vor, al meu, pentru retragerea sprijinului politic al doamnei Carmen Dan. Nu mai vreau să insist pe acest subiect. Respect decizia colegilor mei, dar atrag atenţia colegilor că elementele subliniate de mine în cadrul acelei şedinţe au fost susţinute cu argumente şi nădăjduiesc că vor fi confirmate cu fapte". "Aştepăm rezultatul anchetei", a precizat primarul capitalei. Ea lansat chiar ideea că a existat "o premeditare a unei vinovăţii politice".
"Se cunoaşte faptul - nu este un secret - că doamna prefect a lucrat cu mine doi ani de zile în calitate de consilier. Nimic nu este întâmplător pe lumea asta şi oamenii cu un grad cât de cât ridicat de inteligenţă nu cred în coincidenţe", a afirmat Firea.
1. Huh
(mesaj trimis de anonim în data de 04.09.2018, 18:19)
Totuși țap cine este?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.09.2018, 21:08)
Constatinescu, el este tapul.