Firma familiei Stolojan a beneficiat de înlesniri din partea guvernului Năstase

Valentin Roman
Ziarul BURSA #Politică / 9 mai 2006

Mugur Ciuvică îl acuză pe consilierul prezidenţial de demagogie

Theodor Stolojan, adversar înverşunat al politicii de reeşalonare a datoriilor înregistrate de firme la bugetul de stat, se pare că a primit înlesniri la plata unor astfel de datorii din partea guvernului Năstase. Astfel, conform unui document eliberat de ANAF la solicitarea lui Mugur Ciuvică, preşedintele Grupului de Investigaţii Politice (GIP), una dintre firmele familiei Stolojan, respectiv "Pavcrib Clăbucet Sosire" SRL, a beneficiat, în baza Ordonanţei de Urgenţă nr. 40, de o înlesnire pentru plata unei datorii la bugetul de stat de 392.800.000 lei vechi. Acţionarii firmei sînt cei doi copii ai consilierului prezidenţial, care cumulează împreună 90% din acţiunile societăţii care deţine hotelul "Premier" din Predeal.

Nedumerirea lui Mugur Ciuvică se bazează pe faptul că Theodor Stolojan s-a situat întodeauna pe poziţii foarte dure în ceea ce priveşte acordarea ajutoarelor de stat sau a înlesnirilor la plata datoriilor către bugetul de stat şi îl acuza pe acesta de demagogie. Potrivit lui Mugur Ciuvică, actualul consiler prezidenţial susţinea răspicat, în repetate rânduri, că "neachitarea impozitelor şi taxelor şi acordarea de reeşalonări încurajează corupţia" şi că trebuie înlăturate practicile clientelare de scutiri şi reeşalonări ale datoriilor. Aceste declaraţii erau făcute, cu aproximaţie, în luna octombrie 2002, adică la două luni după ce firma copiilor săi semnase convenţia prin care primea înlesniri la plată din partea Ministerului Finanţelor Publice (la 27 august 2002). Mai mult decît atît, la 27 octombrie 2002, Theodor Stolojan declara public că "a devenit o obişnuinţă ca în România să se întreţină sisteme ce generează corupţia, cum ar fi reeşalonarea datoriilor sau anularea lor, sisteme care trebuie înlăturate, dacă dorim să avem o adevărată economie de piaţă".

Stolojan afirmă că Ciuvică amestecă în mod eronat şi voit bunele cu relele

Theodor Stolojan ne-a declarat că, într-adevăr, respectiva firmă a depus şi a primit răspuns pozitiv la cererea depusă în 2002 pentru înlesnire la plată, dar a adăugat că "administratorii societăţii au respectat termenul impus de minister şi au achitat integral datoria în perioada de timp specificată în convenţie".

Theodor Stolojan ne-a mai spus că el nu este adversarul acordării de înlesniri sau reeşalonări societăţilor care, în anumite momente întîmpină dificultăţi în ceea ce priveşte lichidităţile, ci că este un oponent al acestor practici în cazul firmelor care apelează la aceste procedee în mod repetat prejudiciind astfel bugetul de stat. Consilierul prezidenţial este de părere că "Mugur Ciuvică amestecă în mod eronat şi voit bunele cu relele". Domnia sa a ţinut să ne precizeze că nu a intervenit niciodată, prin poziţia sa, în avantajul vreunei firme ai cărei acţionari sînt membri ai familiei sale sau persoane apropiate acesteia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb