Fiscul a verificat doar 162 de contribuabili din mediul online în trei ani

Andrei Stan
Companii / 18 februarie 2017

Fiscul a verificat doar 162 de contribuabili din mediul online în trei ani

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a reuşit să verifice doar 162 de contribuabili din mediul online în perioada decembrie 2013 - ianuarie 2017, în contextul în care în ţara naostră sunt peste 900.000 de domenii de internet, dintre care 44% sunt active, potrivit datelor trimise de Ministerul Comunicaţiilor, la solicitarea News.ro.

Fiscul a anunţat recent încheierea unui protocol cu Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare în Informatică (ICI) din Bucureşti, instituţie aflată în subordinea Ministerului Comunicaţiilor. Acesta se referă la o aplicaţie tehnică care va elimina solicitările redactate pe hârtie venite din partea ANAF către ICI, în scopul verificării datelor de identificare ale deţinătorilor domeniilor de internet cu extensia .ro.

Acest acord va creşte viteza cu care ANAF va putea face aceste verificări, în contextul în care, în perioada decembrie 2013 - ianuarie 2017, a verificat doar 162 de contribuabili, a efectuat confiscări în valoare de peste 1,3 milioane de lei şi a instituit măsuri asigurătorii de aproximativ 32 milioane de lei. Totodată, au existat 12 sesizări transmise organelor de cercetare penală, pentru o valoare totală aprejudiciului de peste 41 milioane de lei, potrivit datelor Ministerului Comunicaţiilor.

Preşedintele ANAF, Bogdan-Nicolae Stan, a precizat vineri, într-un comunicat de presă publicat de Ministerul Comunicaţiilor, că accesul la aceste date se putea face şi până acum, în baza Legii 207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală. Noutatea pe care o aduce acest protocol este faptul că transferul de informaţie se va face în mod digital şi nu în format tipărit pe hârtie. Stan a subliniat importanţa acestui acord, în contextul amplificării tranzacţiilor online şi a avansului evaziunii fiscale în acest domeniu.

Stan a declarat: "Nevoia încheierii unui protocol între ANAF şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI Bucureşti derivă din amplificarea numărului tranzacţiilor din mediul online. Evaziunea şi frauda fiscală în domeniul comerţului online au atins cote fără precedent. Pentru a combate acest fenomen, Fiscul are nevoie să acceseze datele de identificare ale deţinătorilor domeniilor de internet cu extensia .ro".

Preşedintele ANAF a subliniat că interogările de date vor fi făcute exclusiv pentru cazurile în care există suspiciuni, în sensul neînregistrării, nedeclarării şi neplăţii obligaţiilor fiscale, interogările fiind fundamentate de analize de risc în conformitate cu Codul de Procedură Fiscală. Această precizare vine după apariţia unor reacţii negative după anunţul făcut acum câteva zile de ANAF, legate de posibila prezentare publică a datelor de contact ale persoanelor fizice care deţin domenii web, fără consimţământul acestora.

Şi ministrul Comunicaţiilor, Augustin Jianu a subliniat că interogările nu pot fi făcute decât pentru situaţii temeinic fundamentate.

Jianu a declarat: "Combaterea evaziunii fiscale, împreună cu interoperabilitatea, sunt deziderate naţionale prin care urmărim să ne aliniem standardelor europene. Această iniţiativă va scurta semnificativ timpul de interacţiune dintre ANAF şi ICI, automatizând o parte importantă a procesului de combatere al fraudei fiscale".

Ministrul a precizat că acest acord este un pas important dintr-un proces mult mai amplu, care vizează interoperabilitatea dintre ANAF şi Ministerul Comunicaţiilor la nivel naţional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb