FITCH: CALITATEA ACTIVELOR BANCARE DIN ROMÂNIA SE VA ÎNRĂUTĂŢI ÎN 2014 Florin Cîţu: "Rata creditelor neperformante ar putea ajunge până la 35%"

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 decembrie 2013

Florin Cîţu: "Rata creditelor neperformante ar putea ajunge până la 35%"

Creditele neperformante (Non-Performing Loans - NPL) aflate în portofoliile băncilor din ţara noastră ar putea să atingă nivelul maxim de 35% din valoarea totală a împrumuturilor acordate de către acestea, atrage atenţia analistul economic Florin Cîţu. Domnia sa consideră că punctul critic al NPL-urilor de la instituţiile de credit autohtone, din punct de vedere al impactului negativ asupra economiei, a fost atins la finele anului trecut, ceea ce nu se poate spune, însă, şi despre punctul maxim, tendinţa de creştere urmând să continuie.

Agenţia de rating Fitch anunţa, într-un raport publicat ieri, că se aşteaptă la continuarea deteriorării calităţii activelor bancare din ţara noastră la sfârşitul acestui an, precum şi anul viitor. Indicatorii cheie ai sectorului bancar autohton au avut o evoluţie negativă şi în primele nouă luni ale lui 2013, contrar aşteptărilor agenţiei, notează raportul.

Florin Cîţu s-a declarat surprins de faptul că Fitch nu a anticipat dinamica din acest an a creditelor neperformante, având în vedere contextul economic dificil. "Clienţii băncilor au avut de suferit în urma crizei, din cauza înrăutăţirii condiţiilor economice, comparativ cu perioada în care au contractat creditele. Singurul mod în care această tendinţă poate să fie reversată este prin îmbunătăţirea contextului economic, care nu va veni însă, în 2014, ci probabil peste câţiva ani", ne-a declarat domnia sa.

Reducerea ratei creditelor neperformante prin îmbunătăţirea comportamentului de plată al clienţilor este dificil de realizat, în condiţiile în care venitul disponibil al gospodăriilor este mai mic decât în anul 2008, iar companiile se confruntă cu o fiscalitate tot mai dură şi mai agresivă, subliniază economistul.

Alternativa este ca băncile să realizeze o restructurare eficientă a creditelor acordate, ceea ce este puţin probabil să se întâmple, din cauză că sistemul bancar din ţara noastră nu este unul competitiv, ci unul oligopolistic, este de părere Florin Cîţu. "Băncile din România sunt protejate de BNR, ele nefiind, cu adevărat, în pericol să falimenteze, dacă nu sunt bine administrate. Fără teama de faliment, nu există nici motivaţia pentru realizarea unei restructurări reale a sistemului bancar", a mai punctat analistul economic.

Deteriorarea, în continuare, a calităţii activelor băncilor locale, alături de constituirea de provizioane suplimentare, ar urma să pună presiune pe necesarul de capital al acestora, potrivit raportului Fitch. Profitabilitatea instituţiilor de credit din ţara noastră va rămâne slabă şi anul viitor, în condiţiile în care mediul în care operează va rămâne dificil, iar revenirea economiei, fragilă, însă ar urma să crească uşor, comparativ cu acest an, pe măsură ce nivelul creditelor neperformante se va stabiliza, notează documentul.

Creşterea valorii NPL-urilor în primele nouă luni ale anului în curs a fost similară celei din perioada corespunzătoare a anului trecut, avansul ratei creditelor neperformante fiind exacerbată de diminuarea portofoliilor de împrumuturi ale băncilor, precizează agenţia de rating. Reprezentanţii Fitch estimează că fluxul de NPL se va reduce în 2014, dar consideră că o revenire mai puternică este posibilă, din cauză că activitatea economică ar urma să se îmbunătăţească puţin, iar instituţiile de credit sunt mai preocupate de rezolvarea problemei împrumuturilor cu probleme decât de acordarea de credite noi.

Rata NPL-urilor ar putea să crească până la sfârşitul acestui an, după ce Banca Naţională a României (BNR) a iniţiat o reevaluare a clasificării creditelor şi provizionării, adaugă domniile lor.

De asemenea, riscul asociat creditelor în valută nu se va reduce prea curând, având în vedere că o mare parte a acestor împrumuturi au fost acordate pe termen mediu şi lung, iar creditarea în monedă locală avansează lent, conform agenţiei de rating.

Rata de adecvare a capitalului băncilor autohtone ar urma să se diminueze până la finele lui 2013, din cauza creşterii provizioanelor, însă ar urma să se stabilizeze, apoi, susţine Fitch.

Raportul dintre credite şi depozite a coborât cu zece puncte procentuale, în al treilea trimestru al anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 108%, acesta aflându-se sub constrângerile impuse de nivelul rezervelor minime obligatorii, de 15%, pentru activele în lei, respectiv 20%, pentru cele în valută, arată agenţia de rating. "Sectorul bancar are o lichiditate confortabilă, pe componenta de lei, în timp ce decalajul de finanţare pe componenta în valută este încă semnificativ, dar în scădere", notează raportul Fitch.

Profitabilitatea sectorului bancar din ţara noastră ar urma să rămână scăzută, din cauza nivelului redus al dobânzilor la credite, a faptului că revenirea creditării întârzie, şi a costurilor cu provizioane, care vor rămâne ridicate, estimează analiştii agenţiei de rating, care se aşteaptă repoziţionarea unor bănci şi la potenţiale consolidări, în perioada următoare.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. E doar o chestiune de timp pana cand inevitabilul se va produce...

    nea Fitch asta e mare pezevenchi.--------------

    con strângerile impuse de nivelul rezervelor minime obligatorii, de 15%, pentru activele în lei, respectiv 20%, --------------------- sa punem o intrebare very stupid: cat a fost derivata de ordinul intai a RMO in 2009 si cat a fost ROE a celui mai nervos bancher european :-) Astept provincia.... 

    1. Vai Virgilica, ce sprintar esti! 

      pur si simplu ma uimesti! 

      Nu este niciun nea Ftch, nea este o agentie; deci suntem la feminin dupa gramatica romaneasca.

      Ai chiulit chiar la articol?. 

      dar probabil ca anonim nu poti sa arati prea multa imaginatie. Pe de alta parte am folosit forma masculina deoarece feminitatea inseamna tandrete. Totusi dupa acest comunicat nu prea gasesc o muza:-)

    daca media va fi 35% - unele banci (probabil cea mai mare din sistem va avea 40-45% NPL ceea ce duce intr-un singur loc. Ramane de vazut daca BNR le va restrange autorizatia/obiectul de activitate sau va ramane cu banca in brate..... Clauzele abuzive se intorc ca un bumerang impotriva unor banci iar pierderile imense se pot finanta cu depozitele populatiei

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb