Măsurile privind controlarea ieşirilor de capital adoptate de autorităţile de la Beijing şi reducerea aşteptărilor privind deprecierea suplimentară a monedei chineze vor întârzia, probabil, ritmul internaţionalizării yuanului, se arată într-un raport publicat de agenţia de evaluare financiară Fitch, transmite Reuters
Din noiembrie, China a anunţat o serie de măsuri de întărire a controalelor referitoare la ieşirea banilor din ţară, inclusiv o supervizare mai strânsă a investiţiilor externe, a transferurilor masive de bani peste hotare şi a achiziţiilor individuale de valută.
"Politicile de controlare a ieşirilor de capital şi temerile privind deprecierea yuanului vor întârzia probabil internaţionalizarea pe termen scurt. În ultimii doi ani, progresele realizate de moneda chineză pentru a deveni o monedă de rezervă globală mai importantă au pierdut din viteză, în pofida includerii yuanului în rândul monedelor în coşul de valute DST (Drepturi Speciale de Tragere) folosite de Fondul Monetar Internaţional în tranzacţiile internaţionale, la sfârşitul lui 2016", notează raportul Fitch.
Dar o majorare graduală a deţinerilor de yuani prin intermediul celor care gestionează rezervele încă ar putea sprijini profilul de rating al Chinei, apreciază agenţia de evaluare financiară.
Proporţia plăţilor valutare internaţionale denominate în yuani a scăzut la 1,8% în martie 2017, de la 2% în urmă cu un an, arată datele SWIFT, sistemul de plăţi bancare internaţionale.
Yuanul ar putea fi folosit ca monedă de rezervă pe termen lung, ţinând cont de importanţa globală şi de inter-conectivitatea economiei chineze, se arată în raportul Fitch.