Judecătoria sectorului 5 a respins, sâmbătă, cererea procurorilor de la Parchetul General de arestare preventivă a directorului general Hexi Pharma, Flori Dinu, şi a decis ca aceasta să fie plasată în arest la domiciliu, informează Agerpres.
Decizia instanţei nu este definitivă.
Parchetul General susţine că Flori Dinu, în calitate de director general al Hexi Pharma, având atribuţii în special pe partea de vânzări desfăşurată de societate, la instigarea lui Dan Condrea şi cunoscând că produsele comercializate nu respectă specificaţiile din etichete, a coordonat întreg personalul care le-a promovat şi a intermediat activitatea de negociere şi încheiere de contracte de furnizare, inducând în eroare reprezentanţii unităţilor medicale care au achiziţionat produsele.
Flori Dinu a fost prezentată sâmbătă judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Sector 5, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Potrivit unui comunicat al Parchetului General remis redacţiei, procurorii au dispus prin ordonanţă punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea directoarei Hexi Pharma sub aspectul săvârşirii a 99 de infracţiuni de înşelăciune în formă continuată, 29 de infracţiuni de înşelăciune şi participaţiei improprie la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.
De asemenea, în cauză a fost dispusă de către procurori extinderea urmăririi penale faţă de Mihail Leva, şef de producţie la Hexi Pharma, pentru complicitate la participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor - în formă continuată, acesta aflându-se în prezent sub control judiciar.
"Inculpata Dinu Flori, în calitate de director general al Hexi Pharma, având atribuţii în special pe partea de vânzări desfăşurată de societate, la instigarea numitului Dan Alexandru Condrea şi cunoscând că produsele comercializate nu respectă specificaţiile din etichete, a coordonat întreg personalul care a promovat produsele şi a intermediat activitatea de negociere şi încheiere de contracte de furnizare, inducând în eroare reprezentanţii unităţilor medicale care au achiziţionat produsele. Faptele au fost comise prin utilizarea de mijloace frauduloase, reprezentate de etichetele produselor neconforme, precum şi ofertele transmise unităţilor înşelate, direct sau prin intermediul portalului e-licitatii.ro", se arată în comunicatul procurorilor.
Parchetul General mai arată că prejudiciul produs în patrimoniul persoanelor vătămate se cifrează la valoarea de peste 28 de milioane de lei, fiind aferent produselor constatate ca fiind neconforme, furnizate conform contractelor încheiate în intervalul iunie 2012 - aprilie 2016 între persoana juridică suspectă şi numeroase unităţi sanitare.
"Totodată, probatoriul administrat în cauză până la acest moment a relevat faptul că inculpata Dinu Flori, prin activitatea sa de conducere şi coordonare a departamentului de vânzări a Hexi Pharma şi asigurarea vânzării către mai multe unităţi sanitare a unor produse neconforme, a împiedicat în intervalul menţionat luarea de către persoanele vătămate a măsurilor privitoare la prevenirea şi combaterea bolilor infectocontagioase, faptă ce a avut ca urmare răspândirea unor asemenea boli", susţin procurorii.
Compania Hexi Pharma a transmis, sâmbătă, că directoarea Flori Dinu ar fi aflat abia vineri, în urma unei anchete interne, că existau reţete schimbate pentru o parte din produse, însă acestea aveau o diluţie conformă cu normele europene în materie de biocizi şi erau eficiente.
"Flori Dinu nu a făcut nici o declaraţie la Parchet în ultimele 24 de ore. Directorul Hexi Pharma nu a făcut nici aseară, nici în cursul zilei de astăzi niciun fel de declaraţii la Parchet. Ţinem sa precizăm că a existat o citaţie de la Parchet pentru ieri, 27.05, ora 17:00, dar pentru Hexi Pharma în general. Informaţia că a fost citată şi nu s-a prezentat este falsă. Mandatul de aducere a venit la ora 16:00, în timp ce Flori Dinu era la serviciu. A colaborat cu organele de ancheta încă de la început şi s-ar fi prezentat oricum la Parchet la ora 17:00. Nu a fost ridicată de acasă sau de pe stradă, a mers împreună cu reprezentanţii Parchetului de la birou şi aceştia nu au trimis mascaţi.
Avem informaţii sigure de la avocaţi că nu a dat niciun fel de declaraţii până în acest moment şi informaţii de la angajaţii companiei că, în cursul zilei de ieri, în urma unei anchete interne, ar fi aflat de la directorul de producţie că existau, într-adevar, reţete schimbate pentru o parte dintre produse, dar că diluţia era conform normelor europene de biocizi, astfel încât produsele să fie eficiente. Din informaţiile de la avocat, nu a declarat acest lucru până în acest moment, întrucât nu a avut ocazia", se arată în comunicatul companiei, remis redacţiei.
Vineri după-amiază, Flori Dinu a fost ridicată cu mandat şi dusă la Parchetul General pentru a i se aduce la cunoştinţă calitatea de suspect în dosarul dezinfectanţilor diluaţi, aceasta fiind reţinută pentru 24 de ore.