FLORIN CÎŢU: "Legea pensiilor creează probleme de sustenabilitate a bugetului în următorii doi ani "

A.D.
Politică / 26 mai 2020

"Legea pensiilor creează probleme de sustenabilitate a bugetului în următorii doi ani "

Legea care prevede majorarea pensiilor creează probleme de sustenabilitate bugetului pentru următorii doi ani. Atât instituţiile financiare internaţionale cât şi agenţiile de rating au evidenţiat că reprezintă un risc major pentru sănătatea economiei, citează Agerpres.ro dintr-un discurs al ministrului Finanţelor, Florin Cîţu.

"Vă spun o părere personală: este clar că această lege a pensiilor creează probleme de sustenabilitate bugetului nu numai pentru 2020, dar şi pentru 2021 şi 2022. Doar pentru 2020 înseamnă 10 miliarde de lei la buget, plus 30 miliarde de lei în 2021, bani care nu există şi trebuie împrumutaţi. Şi trebuie negociată această stabilitate a bugetului cu instituţiile internaţionale, cu investitorii. Există o problemă, iar eu voi prezenta două scenarii premierului, Guvernului, cu tot ceea ce înseamnă cheltuieli în perioada următoare, inclusiv Legea pensiilor, evoluţia cheltuielilor, dar şi riscurile aferente. Scenariile fără riscuri nu au niciun sens. Apoi decizia va fi una politică. Sunt un ministru responsabil şi precaut. Mă pregătesc cu o rectificare bugetară care să îmi asigure sustenabilitatea atât în 2020 dar şi pe viitor. Nu vreau să aruncăm ţara în haos doar cu decizii pripite sau cu decizii politice", a declarat Cîţu luni seara la România TV, citat de Agerpres.ro.

Acesta a precizat că atât legea pensiilor cât şi alte legi care au trecut prin Parlament nu au sursă de finanţare."Aşa cum este construit bugetul astăzi şi problemele pe care le avem, Legea pensiilor şi alte legi similare care au trecut prin Parlament nu au sursă de finanţare. Pentru a nu destabiliza economia va trebui să facem alte sacrificii. De aceea, trebuie să găsim un compromis şi este datoria mea să prezint premierului un scenariu care să arate cum vor fi finanţate aceste cheltuieli în perioada următoare sustenabil, fără a arunca economia în aer. Aşa cum arată toate agenţiile de rating, Comisia Europeană, instituţiile internaţionale, reprezintă un risc major pentru sănătatea economiei", a subliniat ministrul Finanţelor.

El a reamintit că toate agenţiile de rating au dat o perspectivă negativă României având în prim plan această lege a pensiilor.

"Lucrurile nu sunt chiar atât de simple şi în discuţiile mele cu toate instituţiile financiare am spus că noi nu ne putem uita doar la Legea pensiilor. Vom face o reevaluare şi deja am început o reevaluare a tuturor cheltuielilor din buget. Pe noi ne interesează o reaşezare a cheltuielilor ca bugetul să fie sustenabil nu numai anul acesta dar şi pe termen lung. Premierul şi toată lumea a anunţat că vor creşte pensiile de la 1 septembrie, dar numai în contextul acestei economii care astăzi traversează cea mai dureroasă criză pe care am văzut-o noi în ultima sută de ani. Toată arhitectura bugetului depinde de ceea ce se întâmplă cu economia în perioada următoare. La rectificarea bugetară vom avea o imagine mai aproape de realitate la şase luni de zile şi vom vedea atunci decizia politică", a mai sus Florin Cîţu.

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. Scoate banu Vasile Catzu..până acum o ardeați că economia merge bine și că aveți bani de pensii.

    1. Ii au prevazuti in buget!.Se apropie septembrie si se scurteaza picioarele minciuniiIHolera galbena are Minciuna in sange(si atrage si multe ghinioane:covid 19,seceta ,urgia vremii etc)

      De ce numai pensionarii , care primesc pensii pe principiul contributivitatii, trebuie sa fie sacrificati.

      De ce nu va ganditi si la acele pensii speciale, imoral de mari. 

      De ce nu va ganditi si la pensionarile la varsta de 45 de ani.

      De ce nu va ganditi si la risipa din banul public pe tot felul de manifestari si amenajari, de genul panselutelor si a terenurilor de fotbal in panta 

      De unde atata minte !?Deunde atata gandire?!

    Nu " Legea Pensiilor creaza probleme" ci PENSIONARII si nu toti; numai cei cu contributivitate care si-au rupt oasele cate 40 de ani pentru Romania. SA VA FIE RUSINE!!!

    1. Niste jegosi!

      Pana deunazi acelasi personaj afirma ca nu a sunt probleme cu majorarea pensiilor 

      Acum ca a mai dat o pagina in raport s-a desteptat!(oare) putin 

      Oricum nimeni nu rosteste o vorba despre problema pensiilor speciale ale specialilor 

      Sa le fie de haram!

      Domnu pensionar, avand in vedere ca pensia dumneavoastra e platita din banii celor care muncesc acum in Romania si contribuie prin CAS, va rog sa-mi spuneti si mie de unde vreti sa luam bani sa va marim cu 40% pensiile? Au crescut salariile din sectorul privat cu 40% ca sa se poata susina o asemenea masura? Aia care au aruncat cloaca asta cu 40% marirea pensiilor i-a durut in fund si de Romania si de pensionari (ca nu mai pot ei de pensionari, decat de votul lor), special inainte de alegerile parlamentare sa se foloseasca in scop electoral de ea. Daca nu mai sunt ei la guvernare, arunca vina uite ce au facut ei si altii nu sunt in stare sa faca. Daca ar fi fost ei la guvernare, ar fi gasit o inginerie financiara (mai tineti minte marirea salariilor bugetarilor dar concomitent cu transferul contributiilor de la angajator la angajat, astfel ca marirea reala a fost de maxim 5%, iar in unele cazuri unde se dadeau sporuri oamenii au luat mai putini bani, de au iesit sindicatele sa protesteze?). Aparea un CASS si la pensie, o contributie ceva sau orice alt artificiu tehnic astfel incat marirea reala sa fie tot ceva in genul, dar putea sa iti scoata ochii ca pe hartie ti-au marit-o cu 40%.

      Domnu pensionar, avand in vedere ca pensia dumneavoastra e platita din banii celor care muncesc acum in Romania si contribuie prin CAS, va rog sa-mi spuneti si mie de unde vreti sa luam bani sa va marim cu 40% pensiile?

      Simplu: de la pensiile si salariile nesimtite. 

      OK, deci suntem de acord atunci. Pensiile se maresc doar dupa ce se maresc si veniturile bugetare (prin masuri gen impozitare pensii speciale, iar salarii nesimtite banuiesc ca va referiti la sectorul bugetar). Pensille nu se maresc prin imprumuturi iresponsabile si nesustenabile. Sa ma anuntati si pe mine partidul care va face asta, ca vreau sa votez cu el. Pana una alta am cazut de acord, pana nu se implementeaza ce ati zis mai sus plus alte masuri suplimentare sa aduca bani la buget ca nu sunt sigur ca sunt suficiente, nu marim pensiile, ma bucur ca am cazut de acord. Si cum am zis, sa nu uitati sa-mi ziceti partidul care va face ce ati zis mai sus, ca vreau sa votez si eu cu el.

      PS: nu am nimic impotriva maririi pensiilor (mai ales a celor mici) atat timp cat se face intr-un mod sanatos prin marirea venituriilor bugetare (si nu imprumuturi iresponsabile si nesustenabile). Am vorbit foarte serios, vreau sa stiu si eu ce partid va impozita pensiile speciale, restructura aparatul bugetar cu salarii nesimtite etc, intrucat cu un astfel de partid vreau sa votez si eu!!!!!

    Alegerile fiind dupa 1 septembrie, liberalii sunt obligati sa creasca pensiile. Daca nu le cresc praful se alege de guvernarea lor.

    Dat fiind inegalitatile enorme create de salarii si pensii indecente, retinerea liberalilor de a creste pensiile este nejustificata. 

    Este vorba de cca 30 mld lei/an. 

    Doar evaziunea fiscala este de cca 20-30 mld euro/an!

    Deci, banii sunt pentru toti si pentru toate. In conditii decente! 

    1. Corect

      Interesant; sunt bani (au fost si vor fi) pentru pensii si salarii nesimtite, dar pentru majorarea celor normale, nu sunt.

      vin alegerile; vom face si noi o analiza si vom vedea cui dam voturile. 

      Sa-mi zici si mie dupa ce faci analiza, ce partid va impozita pensiile speciale si restructura salariile nesimtite din sectorul bugetar (eventual va reduce si evaziunea fiscala de care se mentioneaza mai sus), ca sa creasca veniturile bugetare sa poata sa mareasca pensiile mici sau normale, ca vreau sa votez si eu cu el. Banuiesc ca asta e criteriul la care te-ai referit cand ai vrut sa zici ca vei vedea cui dai voturile, nu ca votez cu cine imi da mai mult la pensie chit ca sunt din imprumuturi iresponsabile si nesustenabile, nu ma intereseaza?

      N-ai înțeles bine; am spus cui dam voturile, nu cui dau voturile.

      Răbdare, analiza vine. 

    Un scenariu ipotetic: vor mari pensiile si in campania electorala se vor bate cu pumnii in piept: Am facut sacrificii imense si v-am marit pensiile.........

    Apoi vor da drumul la robinet: scumpirea preturilor si se vor regla balantele.  

    1. Austeritatea nu vine anul asta ca e an electoral, ea vine dupa alegeri. Vom plati nota in anii care vor urma indiferent ca fi PSD, PNL, USR etc la guvernare. Daca le-ar fi pasat de Romania si nu de alegeri, cu siguranta ar fi aratat mai multa chibzuinta si nu ar mari pensiile cu 40% anul asta (unde s-a mai pomenit asta in lume in plina recesiune cauzata de pandemia de covid-19 sa maresti pensiile cu 40%?). Dar le pasa de putere cu orice pret dupa modelul PSD si nu m-ar mira sa arate si ei aceeasi iresponsabilitate, numai sa pastreze puterea prin masuri populiste prin care sa cumpere voturile oamenilor (in cazul de fata al pensionariilor).

      Vand un vot pentru 40 la sută majorare.

      Nu era nevoie sa-ti dai arama pe fata, stiam. Eram sigur ca leprele sunt votate de lepre mai mici pentru un kil de faina, ulei, mici etc, nu era nevoie sa confirmi ce se stie de toata lumea.

    Marirea de pensie: Se poate dar nu se vrea!

    Se poate pt ca: 

    - resurse sunt, dar... alocate unor "nise" nesimtit gestionate dupa principiul "asa vrea muschii mei". (vezi schemele din sectoarele bugetare umflate cu nesimtire si populate cu nemuri. amante etc cu nu vreti sa stiti ce salarii) 

    - pensiile SPECIALE inventate si aplicate numai in sectoare "generatoare DE PLUS VALOARE, atat de necesare economieie ??? 

    - distinsii nostril alesi dupa toata "truda" in care nu au somn de grija natiunii trebuiesc recompensati in consecinta (apropo, cine stie cat mai costa un loc in Parlament?) 

    - situatie similara si atat de onesta si cinstita "RETEA" DE JUSTITIE (lupta cu tot ce este antisocial ne costa, fireste, daca vrem o justitie DREAPTA ( nu stramba) 

    - evaziunea fiscala infloreste sub obladuirea cui (in nici un caz al pensionarilor) 

    - si ar mai fi destule altele 

    Si ca o modesta concluzie: pai daca tu fost angajat ai iesit la pensie de ce sa duci un trai decent cand poti muri linistit de o boala, de o nesimtire colectiva a alesilor, etc! 

    Nu se vrea pentru ca: 

    Vrei sa traiesti (si sa fii activ in continuare): NU SE POATE! GATA TI-AI TRAIT VIATA SI LA GROAPA CU TINE!! 

    SUNA BINE? 

    LE ESTE/LA VA FI MAI BINE CELOR CARE SE PREGATESC SA IA CU EI TOATA AVEREA AGONISITA PRIN DOAR DE EI STIUTE CA CAI /METODE? 

    SALUT DEMOCRATIE TE IUBESC 

    Sute de romani au plecat in plina criza de coronavirus sa lucreze ca scavi pe plantatiile unor firme falimentare germane,in urma unui complot la nivel inalt. Au fost transportati in conditii de nesiguranta, au fost cazati inghesuiti in containere neincalzite, in conditii grele, nu li s-a platit suma stabilita, au fost supusi presiunilor de tot felul, actele lor de identitate au fost retinute, au fost tratati inuman, ca niste sclavi. Alti romani, au plecat cu trenurile foamei spre Austria sa -i stearga la fund pe austriecii. Cum poate crede cineva ca autoritatile germane, austriece, olandeze , itraliene, spaniole, ale UE, ar privii cu ochi buni un prag salarial la nivelul celor din tara lor si in Romania. Si cum sa agreeze pensii la nivelul celor din vest. Cine oare ar mai fi sclav pe plantatiile germane, cine oare i-ar mai sterge la fund pe austrieci, italieni spanioli, cine le-ar mai curata closetele.Ca daca romanii ar avea si ei salarii si pensii pe masura muncii lor, aici in Romania, ar ramane nemtii cu sparanghelul in fund si austriecii plini de rahat, si...romanii ar fi fericiti in Romania, acasa la ei. Atunci nu va mirati cum un tradator al neamului romanesc, comploteaza si musca mana ce l-a hranit si intretinut la scoala de spioni pe care a urmat-o. Tara are tot ce trebuie ca poporul sa traiasca omeneste, decent, in curatenie si liniste. Batranii pot avea un sfarsit linistit si in pace. Tara poate asigura salarii astfel incat pensiile majorate cu 40 % sa poata fi platite. Numai ca UE, (desigur persoane interesate de acolo), se opun. Desigur din motive le aratate mai sus. Sa dam asadar tradatorii jos, hotii care ne fura painea de la gura ca ei sa adune ca harciogii averi ale diavolului. Daca vrem pensii majorate cu 40 %

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb