FLORIN COSMOIU, DIRECTORUL CENTRULUI CYBERINT (SRI): "Avem un nivel scăzut de securitate cibernetică"

TATIANA MIU
Ziarul BURSA #Politică / 18 martie 2016

Legea securităţii cibernetice este absolut obligatorie, a declarat, ieri, Florin Cosmoiu, directorul centrului CYBERINT al Serviciului Român de Informaţii, punctând necesitatea asigurării unui cadru normativ în domeniu. Oficialul SRI a precizat că ţara noastră are, atât la nivelul utilizatorilor individuali, cât şi la cel al instituţiilor "un nivel scăzut de securitate cibernetică scăzut, nu aş vrea să îl calific exact".

Legea securităţii cibernetice îşi propune să responsabilizeze toţi actorii juridici şi deţinătorii de infrastructuri cibernetice, pentru a creşte nivelul de securitate, a mai spus Florin Cosmoiu, întrucât aceste infrastructuri conţin date cu caracter personal, care pot fi divulgate şi folosite în diverse scopuri.

Ministrul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, Marius-Raul Bostan, a precizat că ţara noastră nu dispune de un cadru legislativ care să oblige furnizorii de servicii de Internet să implementeze anumite măsuri de securitate.

"În procesul de dezbatere publică, au apărut idei conform cărora se urmăreşte să se intervină în calculatoarele instituţiilor, firmelor. I-am rugat (n.r. pe cei care susţin acest lucru) să indice articolul de lege, concret, care poate facilita un acces neautorizat la asemenea calculatoare, dar până acum nu am primit niciun răspuns", a completat directorul centrului CYBERINT.

Problemele de securitate cibernetică devin tot mai importante, în contextul creşterii dependenţei de tehnologie, care creează şi vulnerabilităţi. Numai, anul trecut, s-au înregistrat 68 de milioane de alerte, iar Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, prezent la conferinţă, a afirmat că "în fiecare minut are loc un atac".

Directorul SIE: "Posibilitatea unui atac cibernetic catastrofal la adresa României este redusă"

Mihai-Răzvan Ungureanu, şeful Serviciului de Informaţii Externe (SIE), a explicat că numărul şi amploarea atacurilor cibernetice au crescut, iar ţintele acestora s-au diversificat. Cu toate acestea, un atac cu consecinţe grave pentru ţara noastră rămâne improbabil. Din păcate, capacităţile defensive în domeniul cibernetic se dezvoltă reactiv, cu un pas în urma sistemelor ofensive, a precizat directorul SIE. Pentru a consolida securitatea infrastructurii cibernetice, este necesară actualizarea permanentă a instrumentelor de apărare, dar şi instalarea unor aplicaţii puternice, pentru a împiedica accesarea neautorizată, de la distanţă, a echipamentelor, explică Mihai-Răzvan Ungureanu.

Problematica securităţii cibernetice capătă o importanţă deosebită în contextul în care Internetul a devenit o parte semnificativă a vieţii cotidiene. "Dependenţa de tehnologie, ca orice dependenţă, este percepută de actorii ostili ca o vulnerabilitate a societăţilor dezvoltate, ce poate fi lesne exploatată", a mai afirmat directorul SIE.

Marcel Opriş (STS): "Problema securităţii cetăţenilor este a cetăţenilor şi reprezentanţilor lor, mai puţin a noastră"

Generalul Marcel Opriş, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), a afirmat că instituţia pe care o conduce a încercat să aibă o abordare proactivă, "prin educaţie şi estimarea unor măsuri pe care trebuie să le luăm, prin cercetarea vulnerabilităţilor" şi că, uneori, la nivelul societăţii, nu sunt suficiente informaţii în ceea ce priveşte achiziţionarea de echipamente electronice, ceea ce atrage riscuri. Consumatorilor nu le sunt aduse la cunoştinţă, întotdeauna, punctele slabe ale aparaturii cumpărate, a completat directorul STS.

Acesta a mai atras atenţia asupra ameninţărilor de tip "denial of service", care au scopul de a afecta imaginea unui guvern şi să compromită sistemele esenţiale, utilizate de cetăţeni.

Ambasadorul Olandei: "Problemele trebuie tratate cu seriozitate, înainte de a ne confrunta cu un cyber-9/11"

Stella Ronner-Grubacic, şefa misiunii diplomatice a Ţărilor de Jos în România, a subliniat importanţa preîntâmpinării ameninţărilor din mediul virtual, înaintea ca acestea să producă daune semnificative. Diplomatul a evidenţiat, de asemenea, rolul atacurilor cibernetice sponsorizate de state.

Florin Cosmoiu a precizat că organizaţiile teroriste care acţionează în mediul virtual efectuează atacuri simple, însă actorii statali dispun de capabilităţi sofisticate pentru efectuarea unor astfel de operaţiuni. România, Olanda şi Ungaria au iniţiat, în cadrul Forumului Global pentru Expertiză Cibernetică, proiectul Responsible Disclosure (Ethical Hacking). Pe 23 martie va avea loc, la Budapesta, o întrunire pe marginea acestui subiect. Hackingul etic ajută administratorii infrastructurilor informatice să identifice potenţialele puncte slabe din reţele. Ambasadorul olandez a mai amintit şi de buna reputaţie a României în domeniul IT şi al expertizei cibernetice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb