FLORIN DRAGU, BNR: "Preţurile locuinţelor rezidenţiale în Bucureşti au crescut cu aproape 9%, peste media naţională"

D.I.
Miscellanea #Construcţii / 4 martie 2018

"Preţurile locuinţelor rezidenţiale în Bucureşti au crescut cu aproape 9%, peste media naţională"

Locuinţele rezidenţiale din oraşele mari, precum Bucureşti, înregistrează creşteri ale preţurilor de aproape 9%, peste media naţională de 6,1%, a declarat, vineri, Florin Dragu, şef al serviciului Monitorizare Riscuri Sistemice - Direcţia Stabilitate Financiară, Banca Naţională a României (BNR), informează Agerpres.

Prezent la forumul "Piaţă imobiliară: tendinţe şi obiective pentru 2018". Florin Dragu a precizat: "Preţurile locuinţelor rezidenţiale se menţîn în teritoriu pozitiv, atât în România, cât şi la nivel regional, însă, dacă facem o distribuţie la nivel naţional, putem observă că dinamicile pot fi asimetrice. În oraşe mari, precum Bucureşti, creşterile de preţuri depăşesc media la nivel naţional, apropiindu-se de 9%, faţă de 6,1%, la nivelul întregii ţări".

Potrivit oficialului BNR, se remarcă diferenţe şi în ceea ce priveşte accesul la finanţare, respectiv perioada necesară achiziţionării unei locuinţe. Din punct de vedere al accesului la finanţare, disparităţile regionale sunt generate atât de evoluţiile preţurilor, cât şi de nivelul de salarizare. Astfel, în oraşe precum Bucureşti sau Timişoara, accesul la finanţare este mult mai facil comparativ cu media la nivel naţional.

În ceea ce priveşte perioada necesară achiziţionării unei locuinţe fără intermediere financiară, numărul de ani necesari pentru cumpărarea unui apartament cu două camere este de aproximativ zece, dar şi aici sunt diferenţe în ceea priveşte distribuţia regională.

Spre exemplu, în Cluj, durata de achiziţionare este mai ridicată, la 11 ani, iar în Bucureşti este de 8 ani. Pentru un apartament cu trei camere, perioada necesară achiziţionării unei locuinţe fără intermediere financiară este de 12,5 ani.

Florin Dragu a afirmat că ţara noastră are cea mai ridicată rată de deţinere a unei locuinţe, respectiv de 96% din total populaţie. Deşi înregistrăm acest record, calitatea bunurilor imobiliare este mai redusă comparativ cu media europeană.

De asemenea, rata creditelor neperformante a ajuns la 3,2% în decembrie 2017, iar distribuţia probabilităţii de nerambursare este redusă pentru creditele imobiliare.

Potrivit sursei citate, pentru perioada următoare, prognoza ratei anuale de nerambursare pentru creditele ipotecare indică o majorare de la 0,4%, la momentul actual, la 0,6% într-un an.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Un mic sfat pentru domnul Forin Dragu de la BNR (pe langa faptul de a renunta sa repete platitudinile din raportul de Stabilitate Financiara BNR)...domne cand faceti Raportul de Stabilitate, dati domne un Justifiy ca arata la fel de plictisitor ca si continutul, ce naiba...ca pretentii aveti fara limita in Directia aia, va credeti zeii finantelor..dar nu sunteti in stare sa faceti nici macar un raport sa arate bine. De v-ar cunoaste oamenii cine sunteti cu adevarat si ce stiti real....vai de capul vostru

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb