FLORIN JIANU, CNIPMMR:  "Trebuie să ne plasăm între primele 20 de ţări în susţinerea antreprenoriatului"

LARISA BĂNICĂ
Ziarul BURSA #Companii / 14 septembrie 2016

"Trebuie să ne plasăm între primele 20 de ţări în susţinerea antreprenoriatului"

"Nu mai aşteptăm factorul politic să iasă cu programe de guvernare şi să ne spună dânşii de ce are nevoie mediul de afaceri românesc"

"Nevoia de finanţare se regăseşte în top trei nevoi ale mediului de afaceri"

Ţara noastă trebuie să se plaseze între primele 20 de ţări la nivel global în ceea ce înseamnă susţinerea şi dezvoltarea antreprenoriatului, a declarat, ieri, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, în cadrul conferinţei de presă de lansare a "Programului de Guvernare 2016 - 2020 al Mediului de Afaceri". Domnia sa a menţionat: "România trebuie să se plaseze ca o ţară atractivă şi favorabilă dezvoltării afacerilor şi să fie cea mai puternică ţară din regiunea de sud-est a Europei. Cred că este necesar să ne punem şi o ţintă cantitativă şi vorbim de plasarea României în primele 20 de ţări la nivel global în ceea ce înseamnă susţinerea antreprenoriatului. Astfel, Programul de Guvernare lansat îşi propune să fie primul program din ultimii 25 de ani plecat din partea mediului de afaceri. Nu mai aşteptăm factorul politic să iasă cu programe de guvernare şi să ne spună dânşii ce are nevoie mediul de afaceri românesc. Trebuie să spunem noi ce avem nevoie şi ce aşteptăm din partea viitoarei guvernări."

Potrivit acestuia, este nevoie de o debirocratizare masivă a sistemului şi CNIPMMR a propus două legi: "O lege cu un articol unic prin care să se spună că statul nu trebuie să îţi solicite un document pe care deja îl deţine. O a doua lege este aceea prin care statul nu trebuie să dea vreo sancţiune administrativă fără să facă o acţiune de prevenţie". Florin Jianu a mai precizat: "Fac apel, pe de-o parte, către mediul politic în vederea aderării de către aceştia la principiile cuprinse în document şi înţelegerea necesităţii unei abordări unitare, care să ţină seama de nevoile micilor antreprenori iar, pe de altă parte, fac un apel şi către mediul de afaceri, patronate şi alte organizaţii, de a se alinia la programul nostru şi de a ne transmite propuneri de îmbunătăţire a acestuia".

"Programul de Guvernare 2016-2020 al Mediului de Afaceri" este structurat pe şapte capitole şi cuprinde următoarele obiective: o structură administrativă modernă aliniată nevoilor antreprenorilor: Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului; plasarea României ca ţara cu mediul antreprenorial cel mai atractiv din regiunea de sud-est a Europei; plasarea României în primele 20 de ţări la nivel global (indicator măsurabil în rapoartele Doing Business, locul 37 în anul 2016, şi în Global Entrepreneurship Index rankings, locul 42 în 2016); protejarea investitorilor români prin susţinerea eforturilor acestora de investiţii şi promovarea intereselor de export ale acestora; transferul de autoritate din partea statului spre entităţi de tip parteneriat public-privat; reducerea şomajului în rândul populaţiei tinere, cu vârsta până în 25 de ani, de la 24% în prezent, la sub 3%.

Primul capitol prezintă măsuri administrative şi anume dezvoltarea unitară a politicilor de susţinere a IMM-urilor, atragerea de investiţii, promovarea exporturilor, crearea unei platforme de big şi open data, maparea investiţiilor publice prin realizarea unei hărţi, înfiinţarea Organizaţiei Române pentru Turism etc.

Al doilea capitol se referă la accesul la finanţare. Florin Jianu a menţionat: "Propunerea noastră este aceea de a avea o bancă pentru IMM-uri şi cred că aceasta este extrem de necesară pentru că nevoia de finanţare se regăseşte în top trei nevoi ale mediului de afaceri. Totodată, propunem aplicarea Codului Fiscal şi nemodificarea lui timp de patru ani. Am spus-o şi mă repet - Cred că cel mai iubit ministru de finanţe este acela care nu va schimba Codul Fiscal timp de patru ani, pentru că acest lucru înseamnă predictibilitate, stabilitate."

Un alt capitol întăreşte ideea de a stimula crearea de locui de muncă în sectorul privat, iar în acest sens Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii propune creşterea valorii bonurilor de masă de la 9,75 lei pe zi la 20 de lei pe zi, fără a fi impozitate la angajat şi la angajatori. De asemenea, neimpozitarea primelor de Paşte şi de Crăciun la angajat şi la angajator, în cuantum de până la 1,5 ori din valoarea salariului minim pe economie.

Prin următorul capitol - IMM-urile inovative şi internaţionalizarea - , CNIPMMR îşi propune atragerea forţei de muncă înalt calificată în domeniile de cercetare şi dezvoltare. Preşedintele Consiliului Naţional a declarat: "Foarte important în acest capitol este sprijinul internaţionalizării. Noi spunem că trebuie modificăm legea şi prin ea, nici un demnitar al României nu trebuie să plece în străinătate, într-o misiune economică fără o delegaţie de oameni de afaceri. Nu e posibil să se numească misiune economică şi să meargă doar demnitarii."

Alin Burcea, ANAT: "Propunem minim zece milioane de euro pe an, pentru bugetul de promovare al ţării"

Alin Burcea, preşedintele Asociaţei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), prezent la evenimentul CNIPMMR, a prezentat soluţiile pentru sprijinirea turismului. Domnia sa a subliniat: "Cea mai importantă direcţie este înfiinţarea Organizaţiei Române pentru Turism, pentru a face şi noi promovare profesionistă la nivelul ţării. În momentul de faţă lucrurile merg greoi. O idee de bază este şi bugetul de promovare. La o încasare de aproape două miliarde de euro, România are ca şi buget de promovare două milioane de euro, adică 0,1%. Discutăm de ani de zile de mărirea acestui buget, iar noi am propus minim zece milioane de euro pe an, pentru a putea fi vizibili pe pieţele ţintă".

Domnia sa a precizat că doreşte să construiască fondul de garantare în turism, pentru ca niciun turist să nu mai aibă probleme atunci când o agenţie de turism are probleme. Deocamdată este un act normativ în lucru, care în termen de o lună este preconizat să ajungă la minister.

Domnul Burcea a mai subliniat că stăm prost şi la capitolul aducerii turiştilor străini la noi: "Cert este că în acest moment în România vin aproximativ 40 de mii de turişti pe litoral, în comparaţie cu bulgarii, unde vin 3 milioane de turişti. Cifrele acestea nici nu mai trebuie comentate. Ne-am gândit la un program pentru extinderea sezonului pe litoral, pentru lunile mai şi septembrie, numit "Programul Prima Piscină". Nu avem piscine acoperite şi este greu să aducem turişti în această perioadă.

"Programul de Guvernare 2016 - 2020 al Mediului de Afaceri" a fost deja trimis reprezentanţilor partidelor, urmând ca oficialii CNIPMMR să discute cu mediul politic aceste măsuri. Preşedintele CNIPMMR spune că o a treia etapă ar fi regăsirea acestor măsuri în programul viitorului guvern. Prin programul iniţiat, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România ţinteşte aderarea mediului politic la principiile cuprinse în document şi înţelegerea necesităţii unei abordări unitare, care să ţină seama de nevoile micilor antreprenori.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Imm-urile nu sunt dorite in tara!

    Imm cum sa dea lui Olteanu ceva? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb