FLORIN JIANU: În afară de România şi Italia, toate ţările UE au spus că nu vor partea de împrumuturi din PNRR

G.B
Macroeconomie / 8 iunie 2021

În afară de România şi Italia, toate ţările UE au spus că nu vor partea de împrumuturi din PNRR

România şi Italia sunt singurele două ţări din Uniunea Europeană care au accesat partea de împrumuturi din Facilitatea de Recuperare şi Rezilienţă a UE, în timp ce restul ţărilor europene au accesat doar partea de granturi, a declarat, astăzi, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, potrivit Agerpres.

Într-o conferinţă de presă, Florin Jianu a afirmat: "Aici e o problemă fundamentală, de gândire: din cunoştinţele mele, majoritatea ţărilor, în afară de România şi Italia - nu ştiu dacă mai e şi altă ţară - majoritatea ţărilor cer numai partea de granturi. Toate celelalte ţări, 25 de ţări ale Uniunii Europene, au spus că nu vor partea de împrumuturi. De ce? Pentru că la momentul de faţă nu ştim cum vor evolua lucrurile, nu ştim cum evoluează economia. Numai România şi Italia - care a cerut 222 de miliarde din PNRR - au cerut şi acest capitol de împrumuturi".

Liderul organizaţiei patronale a IMM-urilor a criticat faptul că în PNRR granturile sunt destinate sectorului public, în timp ce împrumuturile din program sunt alocate mediului privat.

Florin Jianu a precizat: "Dacă tot ceri acest capitol de împrumuturi, nu e acceptabil ca întreaga povară să o transferi pe mediul privat şi să spui că spre mediul privat vor merge eminamente împrumuturi, dobânzi subvenţionate şi aşa mai departe, deci fonduri rambursabile, şi să duci fondurile nerambursabile în zona publică, în zona de stat. Că nu creezi valoare adăugată acolo: acolo banii se vor duce pe nişte tipuri de reforme, asistenţă tehnică şi aşa mai departe, ori în zona privată aveai nevoie de această capitalizare a firmelor, care nu se face mărind gradul de îndatorare, se face punând acolo în parte granturi".

Preşedintele CNIPMMR a estimat că sectorul public nu va fi capabil să absoarbă banii alocaţi prin PNRR.

"Fac o prognoză: ştiţi ce se va întâmpla cu PNRR? Ce s-a întâmplat cu toate programele operaţionale: la sfârşit se vor uita cum să dea bani către mediul privat, pentru că mediul public n-a fost în stare să absoarbă acei bani. De ce nu ne asumăm la un moment dat că începem cu mediul privat, nu terminăm cu mediul privat. Aţi văzut, pe POR, pe toate programele operaţionale s-a întâmplat exact la fel: au văzut că în mediul public nu reuşesc să cheltuiască banii şi au transferat o grămadă de bani proiectelor din mediul privat, aplicaţiilor din POR sau din alte programe. De ce nu facem de la început chestiunea asta?", a menţionat Florin Jianu.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. adica in tara unde dicteaza mafia si la noi unde au ajuns slugile mafiei si prostii la putere .

    "Aţi văzut, pe POR, pe toate programele operaţionale s-a întâmplat exact la fel: au văzut că în mediul public nu reuşesc să cheltuiască banii şi au transferat o grămadă de bani proiectelor din mediul privat, aplicaţiilor din POR sau din alte programe. De ce nu facem de la început chestiunea asta?", a menţionat Florin Jianu."

    Recomand sa transfere banii cat mai tarziu catre privat, ca sa nu mai fie timp de accesat. Asa impuscati 2 iepuri dintr-un foc: pe de o parte va prefaceti ca guvernati in interesul ceteateanului roman si pe cealtalta parte sapati temeinic groapa statului roman. Da' ce va invat eu, ca stiti si singuri. 

    1. Povesti...tocmai asta este smecheria...vor chipurile sa arate ca "mediul public nu poate sa absoarba banii" (se pun fel de fel de piedici) si atunci ii redirectioneaza spre mediul privat cand de la inceput asta era intentia dar le trebuia un subterfugiu sa nu para evident. Aproape toata "datoria publica" este formata din "ajutoare de stat" catre mediul privat :-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb