FLORIN JIANU, PREŞEDINTELE ASOCIAŢIEI PATRONATULUI TINERILOR ÎNTREPRINZĂTORI DIN ROMÂNIA (PTIR):  "Nu au fost lansate apeluri de proiecte pentru IMM-uri"

ADELINA TOADER
Ziarul BURSA #Companii / 6 aprilie 2016

În acest moment nu este lansată nicio linie din Programul Operaţional Regional şi din Programul Operaţional Capital Uman, deşi ne aflăm la doi ani şi jumătate de la începutul perioadei de programare 2014-2020, potrivit preşedintelui Asociaţiei Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR), Florin Jianu, fost ministru al IMM-urilor în guvernarea Victor Ponta.

În paralel, în perioada programatică anterioară, 2007-2013, în al doilea an aveam deja lansate proiecte şi contracte semnate, a mai precizat reprezentantul PTIR.

Conform domnului Jianu, lipsa de asumare publică a ceea ce înseamnă lansarea fondurilor europene are efecte devastatoare la nivelul economiei, mai ales în ceea ce priveşte menţinerea unor cote alarmante la nivelul şomajului în rândul tinerilor.

Preşedintele PTIR este de părere că această situaţie va duce la scăderea numărului de firme nou înfiinţate, ca urmare a blocării surselor de finanţare destinate start-up-urilor, la întârzierea realizării de investiţii în IMM-uri şi limitarea numărului de noi locuri de muncă create în cadrul acestora, dar şi la întârzierea investiţiilor în infrastructură.

De asemenea, oficialul PTIR consideră că această situaţie va determina şi scăderea încasărilor la Bugetul de Stat ca urmare a finalizării proiectelor - contribuţii salariale, impozite, TVA etc, dar şi o creştere a presinunii asupra Bugetului de Stat, deoarece cea mai mare parte a experţilor implicaţi în proiecte nu mai reprezintă o sursă de venit pentru buget, ci devin o povară financiară (aproximativ 90% dintre angajaţii organizaţiilor contactate de PTIR au devenit şomeri).

Mai mult, referitor la POSDRU 2007-2014, Florin Jianu spune că peste 3.200 de cereri de rambursare depuse de beneficiari, în valoare de aproximativ 1,6 miliarde lei, echivalentul a 350 milioane euro, sunt încă neplătite. Potrivit preşedintelui Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România, acest lucru afectează cash-flow-ul organizaţiilor şi generează dificultăţi financiare precum întârzieri în plata salariilor şi a contribuţiilor aferente acestora, întârzieri în plata furnizorilor, penalităţi de întârziere şi penalităţi contractuale, acumularea de dobânzi pentru creditele contractate în vederea implementării proiectelor, fapte care conduc la blocarea activităţii curente a beneficiarilor.

Totodată, PTIR îşi exprimă întreaga disponibilitate de a furniza expertiza proprie în scopul identificării şi implementării de soluţii detaliate referitoare la problemele semnalate: "Considerăm că un parteneriat public-privat responsabil constituie singura optiune pentru a depăsi impasul evident în care se află România în domeniul fondurilor europene".

Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România solicită urgentarea lansării apelurilor de proiecte aferente perioadei 2014-2020, prezentarea unui calendar clar şi asumat al lansărilor de proiecte planificate în anul curent şi urgentarea efectuării plăţilor aferente cererilor de rambursare depuse în cadrul POSDRU 2007-2013.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb