FMI: Europa de Est ar trebui să limiteze aprecierea monedelor din regiune

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 martie 2010

FMI: Europa de Est ar trebui să limiteze aprecierea monedelor din regiune

Guvernatorul băncii centrale poloneze, Slawomir Skrzipek, a asigurat, la începutul lunii martie, că instituţia va interveni pe piaţa valutară, dacă va fi necesar.

Guvernele şi băncile centrale din Europa de Est ar trebui să limiteze aprecierea monedelor din regiune, întrucât această evoluţie ameninţă redresarea economică şi afectează competitivitatea, consideră Marek Belka, directorul departamentului european al Fondului Monetar Internaţional (FMI).

"Aprecierea monedelor va afecta în mod negativ creşterea regiunii", a declarat Belka, citat de agenţia Bloomberg. Acesta a adăugat: "Ar trebui să ne temem de această tendinţă. O apreciere excesivă a monedelor locale poate submina creşterea".

Consolidarea monedelor statelor din estul Europei - zlotul polonez, forintul maghiar, coroana cehă şi leul românesc, a fost favorizată de retragerea investitorilor de pe unele pieţe din zona euro, precum Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania. Inves­titorii s-au reorientat, astfel, către activele membrilor estici ai Uniunii Europene (UE), care prezintă un potenţial de creştere mai rapidă şi au deficitele bugetare şi datoriile mai reduse.

Investitorii sunt încurajaţi de politicile fiscale de austeritate adoptate de guvernele din regiune, inclusiv de programele se asistenţă ale FMI din România şi Ungaria. Polonia, singurul stat UE care a evitat recesiunea în timpul crizei financiare, şi Cehia se îndreaptă, de asemenea, spre politici fiscale mai aspre după ce, anterior, au investit în stimularea economiilor şi salvarea unor bănci.

În condiţiile în care investitorii s-au reorientat spre activele de pe pieţele est-europene anul trecut, zlotul a crescut cu 22%, forintul - cu 17%, coroana cehă - cu 8,6%, leul - cu 3,9%.

Autorităţile trebuie să găsească modalităţi de limitare a intrărilor de capital din străinătate, inclusiv diminuarea disponibilităţii creditelor denominate în valută, a afirmat oficialul FMI, menţionând: "Statele ar trebui să analizeze reguli mai prudente, care să descurajeze unele din investiţiile şi creditele denominate în monedă străină".

Belka mai consideră că reducerea dobânzilor funcţionează mai bine decât vânzarea sau cumpărarea de monedă locală în vederea influenţării cursurilor de schimb, atât timp cât această măsură este completată cu înăsprirea politicilor fiscale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb