În economiile emergente s-ar putea forma bule investiţionale în sectorul activelor (din cauza investiţiilor masive), susţine Dominique Strauss-Kahn, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI).
Aflat într-o vizită la Tokyo, oficialul FMI a subliniat că economiile în curs de dezvoltare din Asia, în primul rând China, conduc procesul de relansare economică. În opinia sa, China, India şi alte economii emergente asiatice sunt pe punctul să revină la nivelul anterior crizei, însă redresarea economiilor avansate - precum SUA şi Japonia, se produce mai lent.
În opinia lui Strauss-Kahn, abundenţa capitalurilor ce intră în principalele pieţe emergente (China, Brazilia şi Rusia) reflectă faptul că investitorii văd că aceste economii cresc rapid. Domnia sa a avertizat, însă, că astfel ar putea apărea numeroase probleme, inclusiv formarea bulelor investiţionale în sectorul activelor, respectiv prăbuşirea bruscă a investiţiilor străine, asemănătoare cu cea care a afectat ţările est-europene în timpul crizei financiare mondiale.
Pe de altă parte, Dominique Strauss-Kahn a reamintit că FMI îşi va revizui în sens pozitiv, luna aceasta, estimările privind creşterea economiei globale în 2010. În octombrie 2009, FMI preconiza că economia mondială va înregistra o expansiune de 3,1% anul acesta.
"Previziunile pe care le vom da publicităţii în câteva zile vor arăta că relansarea este mai rapidă şi mai puternică decât anticipam în urmă cu câteva luni", a declarat Dominique Strauss- Kahn. Dar, reprezentantul FMI a avertizat că, deşi nu anticipează o evoluţie în W a crizei, riscurile se menţin. "Trebuie să fim foarte prudenţi, deoarece relansarea rămâne foarte fragilă", a spus Strauss-Kahn, subliniind că o atenţie sporită trebuie acordată modalităţii de retragere a pachetelor de sprijin financiar guvernamental.
Dominique Strauss-Kahn a precizat: "Acum trebuie să remediem consecinţele politicii la care s-a recurs pentru combaterea crizei. Stabilirea momentului potrivit pentru aplicarea politicilor de retragere este o decizie dificilă. Dacă te retragi prea târziu, pierzi resurse. Dacă te retragi prea devreme, rişti să ajungi din nou în recesiune".