FMI laudă Elveţia pentru răspunsul la pandemie şi pentru politica monetară expansionistă

G.U.
Macroeconomie / 22 iunie 2021

FMI laudă Elveţia pentru răspunsul la pandemie şi pentru politica monetară expansionistă

Fondul Monetar Internaţional şi-a exprimat sprijinul faţă de politica monetară expansionistă a Băncii Naţionale a Elveţiei (SNB), care are ca obiectiv limitarea aprecierii francului elveţian, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

"Oficialii FMI au fost de acord că SNB trebuie să menţină caracterul acomodativ al politicilor monetare, pentru a ajuta la ancorarea aşteptărilor în ce priveşte inflaţia, şi pentru a ţine seama de potenţialele riscuri la adresa stabilităţii financiare", se arată în cel mai recent raport al FMI privind Elveţia.

Săptămâna trecută, SNB a indicat că în viitorul apropiat nu există motive de schimbare a politicii monetare ultra-expansioniste iar potenţialul nivel mai ridicat al inflaţiei nu reprezintă un motiv de schimbare a direcţiei.

Fondul Monetar Internaţional a lăudat autorităţile elveţiene pentru "răspunsul solid, prompt şi extins" la pandemia de coronavirus (COVID-19).

"Deşi încă există incertitudini ridicate, oficialii FMI au subliniat necesitatea de a menţine măsurile de sprijin până când redresarea este pe o traiectorie fermă şi au scos în evidenţă importanţa reechilibrării combinaţiei de politici, promovarea unei creşteri economice ecologice, digitale şi participative".

Deşi a salutat rezilienţa sectorului bancar elveţian, FMI a indicat necesitatea unei monitorizări strânse a calităţii activelor şi a riscurilor, în special cele legate de proprietăţile imobiliare rezidenţiale şi comerciale.

Fondul Monetar Internaţional se aşteaptă ca economia Elveţiei să înregistreze o creştere de de 3,5% în 2021 şi de 2,8% în 2022, în timp ce rata medie a inflaţiei ar urma să se situeze la 0,1% anul acesta şi la 0,3% anul viitor, notează sursa citată.

Şi preşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei, Thomas Jordan, consideră că nu există motive de schimbare a politicii monetare ultra-expansioniste a SNB şi a descris folosirea de către banca centrală a celor mai scăzute rate ale dobânzilor din lume ca fiind "absolut necesară".

"Într-adevăr, nu avem niciun motiv în acest moment să schimbăm politica monetară", a declarat luna trecută Jordan, într-un interviu acordat postului elveţian de televiziune TeleZurich.

"Politica noastră monetară este adecvată, deoarece încă avem un nivel al inflaţiei extrem de scăzut, francul elveţian se apreciază puternic, iar asta tinde să pună presiune asupra inflaţiei", susţine preşedintele SNB.

Din 2015, Banca Naţională a Elveţiei a redus la minus 0,75% rata dobânzii pentru depozitele constituite la SNB şi intervine pe pieţele valutare, pentru a opri aprecierea francului elveţian. Moneda Elveţiei este văzută ca o investiţie de refugiu în vremuri de incertitudini, datorită excedentului de cont curent masiv al ţării. Aceste evoluţii forţează SNB să intervină în mod regulat pentru a limita aprecierea francului şi a proteja economia ţării dependentă de exporturi.

Banca Naţională a Elveţiei a utilizat anul trecut 110 miliarde de franci elveţieni (122,86 miliarde de dolari) pentru a contracara tendinţa de apreciere a monedei naţionale în perioada pandemiei de coronavirus. Intervenţiile Băncii Naţionale a Elveţiei pe pieţele valutare au urcat de la 13,2 miliarde de franci elveţieni în 2019 iar cifra cheltuită anul trecut reprezintă cel mai ridicat nivel din 2012 până în prezent.

Deşi recent rata inflaţiei în Elveţia a revenit în teritoriu pozitiv, riscurile de pe urma creşterii rapide a preţurilor rămân reduse, a apreciat Jordan, adăugând că nu este momentul acum pentru a începe majorarea dobânzilor.

SNB a menţinut recent prognoza de creştere a economiei elveţiene la 2,5% - 3% în 2021, similară cu estimarea din decembrie. De asemenea, rata inflaţiei ar urma să se situeze la 0,2% în 2021, la 0,4% în 2022 şi la 0,5% în 2023.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb