FMI: Neaccesarea banilor europeni va duce la dispariţia lor

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 28 iulie 2010

FMI: Neaccesarea banilor europeni va duce la dispariţia lor

Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional s-au arătat foarte îngrijoraţi de situaţia fondurilor europene în ţara noastră şi au avertizat ieri că dacă nu vom accelera procesul de absorbţie al banilor europeni, ne-am putea trezi în curând fără ei.

"Situaţia fondurilor europene ne preocupă foarte mult. Dorim să se facă toate eforturile pentru a îmbunătăţi absorbţia fon­durilor europene. Există o sumă de bani care este disponibilă pentru România, gratuit, la Bruxelles, dar ea depinde de elaborarea unor proiecte şi de realizarea acestora pentru ca plăţile să fie efectuate. Trebuie făcut orice efort pentru a accelera acest proces", a precizat Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI, după discuţiile de ieri purtate cu reprezentanţii patronatelor.

Potrivit acestuia, atât delegaţia fondului, dar, în special, cea a Comisiei Europene vor lucra cu Guvernul pentru a elabora o strategie în vederea îmbunătăţirii accesării fondurilor structurale.

În cazul în care ţara noastră nu va reuşi să acceseze fondurile structurale, pe care le are la dispoziţie numai pentru o anumită perioadă determinată, fondurile de pre şi post aderare neaccesate vor dispărea.

"Adevărata provocare este ca aces­te fonduri să fie folosite până nu dis­par. Aceşti bani vin în mod suplimentar şi nu afectează ţintele fiscale din programul nostru, ci merg direct în investiţii. Ei sunt foarte importanţi pentru relansarea economiei", a conchis Jeffrey Franks.

Tot ieri, purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), Dan Matei Agathon, a declarat că în opinia lui Jeffrey Franks este un dezastru ce se întâmplă în România cu atragerea fondurilor europene, fiind inadmisibil să se acceseze doar 5% din banii acordaţi de Uniunea Europeană.

Dan Matei Agathon l-a mai citat pe Jeffrey Franks, afirmând că acesta ar fi spus că, astfel, România ajunge să crediteze UE prin cotizaţia anuală de trei miliarde de euro.

De cealaltă parte, Cezar Corâci, preşedintele UGIR-1903, a spus chiar că FMI ar fi gata să accepte un deficit bugetar mai mare de 6,8%, dacă ar fi sigur că banii vor fi folosiţi la cofinanţarea proiectelor finanţate din fonduri europene.

Un nou împrumut cu FMI? Vlădescu spune că nu se pune încă problema

Zvonurile unui nou împrumut cu FMI au pus pe jar autorităţile ieri, după ce preşedintele UGIR - 1903, Cezar Corâci, a declarat că şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, i-a anunţat pe reprezentanţii patronatelor că există discuţii privind un nou împrumut de la FMI, dar încă nu a fost stabilită o sumă, ci doar domeniile pe care ar trebui să se axeze investiţiile.

"Franks a recunoscut că există discuţii în acest sens, inclusiv un împrumut, dar vor fi şi măsuri care să stimuleze economia, după ce va fi rezolvată problema deficitului", a explicat Corâci.

Întrebat cum comentează informaţiile despre un posibil nou împrumut, Sebastian Vlădescu, ministrul de finanţe, a declarat că un nou acord cu FMI nu se numără, deocamdată, printre subiectele discutate cu delegaţia Fondului.

Şeful misiunii a declarat că nu au început încă discuţiile privind natura viitorului acord cu FMI, precautionary sau stand-by, dar FMI este gata să ajute Guvernul cu orice formă de acord ce va fi solicitată.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional, condusă de Jeffrey Franks, se află la Bucureşti în perioada 26 iulie - 4 august, pentru evaluarea modului în care ţara noastră şi-a îndeplinit condiţionalităţile din acordul Stand-by, semnat în mai 2009. Misiunea urmează să se întâlnească în următoarele zile cu reprezentanţii BNR, bancherii, ministerele şi cu sindicatele.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pina in 2013 avem alocati de la UE fonduri nerambursabile in total de 20 miliarde eurodin care am " reusit " sa atragem 5% .Este incredibil ca acesti 20 de miliarde pe care ii primim fara ai returna vreodata sunt chiar mai mult decit inprumutul de la FMI ' Banca Mondiala si BERD. Domnilor, nu traim izolati pe alta planeta , suntem in Europa anului 2010 si toata opinia mondiala este cu ochii pe noi !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb