FMI susţine că BCE ar trebui să menţină stimulentele

Cristina Radu
Internaţional / 25 iulie 2017

FMI susţine că BCE ar trebui să menţină stimulentele

Banca Centrală Europeană ar trebui să menţină o politică monetară fermă de acomodare pentru o perioadă extinsă, a declarat azi Fondul Monetar Internaţional, deoarece prognozează că inflaţia rămâne sub ţintă, potrivit Economic Times.

Întrucât BCE se pregăteşte pentru o decizie în toamnă vizând retragerea programului de stimulare, FMI a declarat că apelurile pentru o ieşire din politica monetară simplă sunt "premature", deoarece preţurile de consum nu au fost suficient de mari.

FMI a spus: "Costurile unei lungi perioade de inflaţie subestimată continuă să le depăşească pe cele ale unei supraestimări temporare", susţinând că "apelurile din unele părţi pentru o ieşire din acomodarea monetară sunt, prin urmare, premature". FMI estimează că inflaţia din zona euro va atinge 1,6% în 2017, înainte de reducerea până la 1,5% în 2018, sub ţinta BCE inferioară, de circa 2%, potrivit raportului anual. Prognozele au fost mai puternice decât cea mai recentă previziune a băncii, lansată în iunie, care a prognozat rata inflaţiei blocului la 1,5% în 2017 şi 1,3% în 2018.

FMI a revizuit proiecţiile de creştere a producţiei pentru zona euro la 1,9% în 2017 şi la 1,7% în 2018. Acesta a afirmat că zona euro păstrează vulnerabilităţi, în special în sectorul bancar. El a solicitat o accelerare a descărcării creditelor neperformante din bilanţurile băncilor, ce împiedică împrumuturile şi încetinesc creşterea economică.

Fondul a recomandat stabilirea unor obiective ambiţioase de reducere a creditelor neperformante, denumite şi credite neperformante, şi a cerut "o abordare fermă de închidere a băncilor care se află în faliment".

Germania a fost cel mai mare critic al programului de tipărire a banilor de 2,3 trilioane de euro. Pentru a ajuta la recuperarea inflaţiei, FMI a încurajat Germania şi alte ţări din zona euro cu o creştere ridicată să impună creşteri salariale şi de preţ "robuste", chiar dacă pot duce la o inflaţie internă peste limita de 2% pentru o perioadă limitată.

FMI a sprijinit planurile UE de a dezvolta o piaţă secundară funcţională pentru împrumuturi neperformante în vederea sporirii preţurilor şi evitării vânzărilor de active bancare. Fondul a favorizat planurile de a înfiinţa companii naţionale de administrare a investiţiilor (AMC) pentru a achiziţiona împrumuturi neperformante şi a respins ideile anterioare referitoare la un AMC pan-european ca fiind mai puţin eficace. FMI a recomandat instituirea unui sistem comun de asigurare a depozitelor la nivelul UE şi stabilirea unei capacităţi fiscale pentru bloc, ce poate contribui la compensarea şocurilor, pentru a consolida sectorul bancar al zonei euro şi stabilitatea financiară. Comisia Europeană va face propuneri în vederea acestor probleme, după ce statele membre UE au adoptat o strategie comună pentru creditele neperformante în iulie.

Germania ar trebui să crească şi investiţiile publice, o mişcare care poate stimula creşterea economică şi reformele structurale în ţările mai slabe din zona euro.

Italia şi alte ţări cu datorii mari ar trebui să profite de redresare pentru a realiza reforme şi a construi tampoane împotriva şocurilor viitoare, a recomandat FMI. Italia, ţara din zona euro cu cea mai mare sumă de credite neperformante, a utilizat excepţii din normele UE vizând salvarea băncilor pentru a salva două bănci regionale Veneto şi un creditor al băncii, Banca Monte dei Paschi di Siena, conform sursei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb