Fondului Monetar Internaţional (FMI) va revizui în scădere, luna viitoare, estimările privind evoluţia economiei mondiale, din cauza incertitudinii în rândul investitorilor în privinţa rezultatelor măsurilor adoptate de liderii statelor dezvoltate pentru depăşirea crizei, avertizează directorul general al instituţiei, Christine Lagarde.
Amintim că, în perioada 12-14 octombrie, va avea loc, la Tokyo, reuniunea anuală a FMI şi a Băncii Mondiale.
FMI îşi va actualiza previziunile pentru dinamica economiei globale, după ce, în iulie, a menţinut estimarea pe 2012 (+3,5%), dar a redus prognoza pentru 2013 (+3,9%, de la +4,1%).
"Continuăm să anticipăm o redresare graduală, însă creşterea globală va fi, probabil, mai slabă decât anticipam în iulie", a declarat oficialul FMI, adăugând: "Estimările noastre au coborât în ultimele 12 luni".
Christine Lagarde a subliniat că cel mai mare risc la adresa economiei mondiale îl reprezintă incertitudinile privind evoluţia crizei datoriilor din zona euro, dar trebuie luată în seamnă şi posibilitatea aşa numitului "vârf fiscal" (fiscal cliff) din SUA, în 2013, când vor expira reducerile de taxe.
Christine Lagarde a arătat că există dovezi ale încetinirii creşterii economiilor emergente şi o mare temere în statele sărace privind majorarea preţurilor alimentelor, respectiv volatilitatea cotaţiilor materiilor prime.
Pe de altă parte, reprezentantul FMI a făcut din nou apel la liderii europeni în sensul creării uniunii bancare. "Continuăm să credem că ar trebui iniţiată cât mai curând posibil această uniune bancară, pentru ruperea cercului vicios dintre bănci şi autorităţile suverane", a afirmat Christine Lagarde.