Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a acordat, de la implementarea programului Prima Casă până în prezent, peste 157.000 de garanţii, în valoare totală de peste 13 miliarde de lei, pentru susţinerea de finanţări destinate achiziţionării/construcţiei de locuinţe în cadrul Programului de peste 26 de miliarde de lei, potrivit unui comunicat al Fondului, remis astăzi redacţiei.
"Programul Prima Casă are un important impact social, având în vedere avansul de numai 5%, care oferă şansa multor români şi a tinerilor în special, de a deţine în proprietate o locuinţă sau de a-şi îmbunătăţi standardul de viaţă prin achiziţionarea unei proprietăţi mai mari. În acest moment se află în stadiu final implementarea unei noi componente a programului, care va permite beneficiarilor participanţi în Program să achiziţioneze o nouă locuinţă, cu suprafaţa utilă şi/sau valoarea mai mare, beneficiind de aceleaşi condiţii avantajoase", se arată în comunicat.
Reprezentanţii FNGCIMM informează că pe site-ul instituţiei - www.fngcimm.ro - este creată o aplicaţie, pe care clienţii interesaţi o pot consulta pentru a afla stadiul solicitării garanţiei. "Din momentul în care dosarul a fost înaintat de bancă şi a intrat în aplicaţia FNGCIMM, beneficiarii pot urmări în timp real stadiul aprobării garanţiei. Prin accesarea secţiunii «Prima casă», opţiunea «Stare solicitare» şi completarea câmpurilor aplicaţiei, utilizatorii vizualizează fluxul de analiză a solicitării de garantare, informaţiile fiind oferite rapid şi transparent. FNGCIMM, în termen de 4 zile lucrătoare de la primirea Solicitării de Garantare corecte şi complete, redactează contractul de garantare", conform sursei citate.
Mai mult, Fondul menţionează faptul că acest termen nu poate fi respectat dacă dosarul este retransmis băncii pentru completare sau pentru corectarea unor documente. Principalele motive de invalidare a dosarelor sunt lipsa unor documente, documente ilizibile sau neconforme cu originalul, incomplete sau expirate (extras Carte Funciară, CI). Imediat ce aceste aspecte sunt remediate, dosarul reintră în fluxul de analiză, iar garanţia este acordată în baza dosarului complet şi corect întocmit, subliniază instituţia.