FNGCIMM va participa la noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală

Andrei Stan
Companii / 17 august 2015

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii este pregătit să susţină accesul la creditare al întreprinzătorilor din sectorul agricol şi din zona rurală, punând la dispoziţia acestora oferta sa de garantare, care poate acompania măsurile şi submăsurile din Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020, lansate în luna iulie a acestui an, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a anunţat deschiderea noilor sesiuni anuale de depunere a proiectelor de investiţii finanţate din fonduri europene nerambursabile pentru agricultură şi dezvoltare rurală, ce sunt deschise până la data de 30 octombrie 2015.

FNGCIMM doreşte să informeze întreprinderile din domeniul agricol şi non agricol, care se încadrează în categoria IMM conform legii şi care îşi desfăşoară activitatea în zona rurală, că pot acoperi partea de co-finanţare necesară implementării proiectului, prin accesarea unui credit garantat de FNGCIMM.

Garanţiile standard oferite de FNGCIMM, care se adresează exclusiv IMM-urilor, pot ajunge până la 80% din valoarea finanţării, pe o perioadă corelată cu durata creditului. Garanţia se acordă în moneda creditului, ajunge la maxim 2,5 milioane euro/ beneficiar şi se obţine la solicitarea băncii, în baza aceleaşi documentaţii de credit, printr-o procedură simplă şi rapidă. În acest scop, Fondul are încheiate convenţii de colaborare cu 29 de instituţii financiar bancare.

Garanţiile emise de FNGCIMM pot susţine proiecte ce primesc finanţare prin Submăsura 4.1a -"Investiţii în exploataţiile pomicole", pentru investiţii în reconversia plantaţiilor existente, înfiinţarea de plantaţii pomicole şi pepiniere, înfiinţarea, extinderea şi/ sau modernizarea sistemelor de depozitare, ş.a.

Categoriile de beneficiari eligibili sunt fermierii, cu excepţia persoanelor fizice neautorizate, cooperativele agricole şi societăţile cooperative agricole, grupuri de producători, constituite în baza legislaţiei naţionale în vigoare.

FNGCIMM poate acorda garanţii pentru facilitarea accesului la creditare pentru proiectele ce sunt finanţate prin Submăsura 4.2 "Sprijin pentru investiţii în procesarea/ marketingul produselor agricole". Astfel, se pot garanta creditele necesare pentru construcţia, extinderea, modernizarea şi dotarea clădirilor, unităţilor de procesare sau achiziţionarea de utilaje noi, instalaţii, echipamente şi mijloace de transport specializate, în scopul colectării materiei prime şi/ sau comercializării produselor agro-alimentare în cadrul lanţurilor alimentare integrate.

Beneficiarii eligibili sunt întreprinderile definite conform legislaţiei naţionale în vigoare, cooperativele, grupurile de producători constituite în baza legislaţiei naţionale în vigoare.

FNGCIMM poate garanta creditele pentru realizarea proiectelor de investiţii privind dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice - componenta irigaţii, credite pentru investiţii privind înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale, precum şi pentru investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole.

Se acordă garanţii şi beneficiarilor Submăsurii 4.3 -"Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice - componenta Irigaţii".

Sprijinul public nerambursabil pentru beneficiarii acestei submăsuri este de 100%, însă beneficiarii pot accesa garanţii pentru creditele necesare pentru susţinerea implementării proiectelor care beneficiază de finanţare nerambursabilă europeană acordată prin AFIR. Din sursele puse la dispoziţie de MADR în baza Legii nr.218/2005, FNGCIMM poate acorda garanţii pentru creditele contractate de consiliile locale şi asociaţii ale consiliilor locale, pentru proiecte de infrastructură rurală: tehnico-edilitară şi drumuri forestiere.

Categoriile de beneficiari eligibili sunt:

- Unităţile administrativ teritoriale şi/ sau asociaţii ale acestora constituite conform legislaţiei naţionale în vigoare;

- Persoanele juridice de drept privat, proprietari de pădure şi/ sau asociaţii ale acestora, conform legislaţiei în vigoare;Administratorul fondului forestier proprietate publică a statului, conform legislaţiei în vigoare;

- Organizaţii/ federaţii ale utilizatorilor de apă, constituite din proprietari/utilizatori de terenuri agricole, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

În cadrul Submăsurii 6.2 "Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale", FNGCIMM poate asigura garantarea creditelor pentru susţinerea investiţiilor pe care beneficiarii microîntreprinderi şi întreprinderi mici le pot dezvolta pentru desfăşurarea unor activităţi non-agricole în zonele rurale. Investiţiile eligibile din cadrul acestei submăsuri vor beneficia de finanţare nerambursabilă în procent de 100%, însă beneficiarii pot accesa garanţii pentru creditul punte, în cazul în care nu dispun de resurse proprii pentru avansarea cheltuielilor necesare pentru demararea proiectului.

Pentru beneficiarii Submăsurii 6.3 "Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici", FNGCIMM acordă garanţii pentru creditele care susţin modernizarea fermelor mici, în vederea asigurării îmbunătăţirii activităţii economice şi de mediu a acesteia.

Beneficiarii sunt fermierii care deţin în proprietate sau în folosinţă o exploataţie agricolă încadrată în categoria de fermă mică pentru o perioadă de minimum 10 ani.

Pentru beneficiarii Submăsurii 6.4 "Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole", FNGCIMM garantează micro-întreprinderile şi întreprinderile mici deja existente, din spaţiul rural, precum şi micro-întreprinderile şi întreprinderile mici nou-înfiinţate. Principalele activităţi eligibile sunt activităţile de artizanat şi alte activităţi tradiţionale non-agricole, investiţiile în producerea şi comercializarea produselor non-agricole, investiţii legate de furnizarea de servicii.

FNGCIMM poate garanta aceste credite atât din surse proprii, cât şi din sursele puse la dispoziţie de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în baza OUG nr.43/2013.

FNGCIMM poate garanta până la maxim 80% din valoarea microcreditelor acordate pentru finanţarea investiţiilor în domeniul agricol şi a producţiei agricole.

Beneficiarii AFIR ce primesc acordul de finanţare pot apela imediat la garanţia FNGCIMM.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.

FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum şi creării şi susţinerii de locuri de muncă, funcţionând ca o societate comercială pe acţiuni, cu acţionar unic statul român, sub supravegherea prudenţială a Băncii Naţionale a României.

Garanţia FNGCIMM SA - IFN este de maxim 80% din valoarea împrumutului, fără a depăşi suma de 2,5 milioane euro/beneficiar şi se emite la solicitarea instituţiilor finanţatoare partenere, pentru finanţări aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de către finanţator.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb