FONDATORUL AFACERII ALPIN 57LUX, IOAN ISTRATE: "Statul ar trebui să adopte măsuri de protecţie, dacă nu de susţinere, a antreprenorilor locali"

A.A.
Ziarul BURSA #Companii / 18 octombrie 2016

"Statul ar trebui să adopte măsuri de protecţie, dacă nu de susţinere, a antreprenorilor locali"

Statul are datoria să susţină în primul rând investiţiile de pe urma cărora românii sunt cei care au de câştigat, indiferent de natura capitalului - public sau privat, străin sau autohton, consideră Ioan Istrate, fondatorul producătorului de îngheţată "Alpin 57 Lux". Domnia sa apreciază că ar trebui să existe măsuri cel puţin de protecţie, dacă nu de susţinere, a antreprenorilor locali şi a business-urilor româneşti. Potrivit domniei sale, "Alpin 57 Lux" va depăşi cifra de afaceri de 21 milioane euro, în 2016 (faţă de aproape 20 milioane euro în 2015). Rata profitului va rămâne în jurul a 10-12%, a mai precizat domnul Istrate.

"Alpin 57 Lux" a semnat, în aprilie, o asociere de tip joint-venture cu trustul Food Union din Letonia, care are în portofoliu lactate şi îngheţată.

Atunci, Food Union Holdin a ajuns să deţină 70% din "Alpin 57 Lux", după ce a cumpărat un pachet de 50% de la Istrate Parschiva şi încă 20%, de la Istrate Ioan, conform informaţiilor din Monitorul Oficial.

În spatele Food Union, se află milioanarul rus Andrey Beskhmelnitsky.

Reporter: Cum simţiţi că merge economia noastră şi afacerea dumneavoastră?

Ioan Istrate: Pentru că nu îmi permit să contrazic cifrele Eurostat, nu-mi rămâne decât să răspund că economia merge bine. Faptul că ţara noastră a înregistrat în trimestrul II 2016, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, o creştere de trei ori mai mare decât cea a Uniunii Europene (1,8%) sau a SUA (1,2%) dovedeşte trendul pozitiv pe care ne aflăm la nivel economic.

La fel, creşterea PIB de 1,5% în trimestrul II din 2016 comparativ cu precedentele trei luni şi poziţionarea României pe primul loc în topul avansurilor economice înregistrate în rândul celor 28 de state membre UE întăresc o dată în plus direcţia favorabilă. Fără vreo pretenţie de a ne compara cu Franţa ori Austria (care au înregistrat creşteri egale cu zero), e evident că, odată cu creşterea consumului, perspectivele pentru final de 2016 sunt în continuare pe trend ascendent, fără a specula efectele Brexit-ului şi relocările de business în ţara noastră. Deşi sunt o persoană rezervată, în afaceri trebuie să arăţi optimism pe lângă doza obligatorie de nebunie, altfel rişti să renunţi încă înainte de a începe. Prin urmare, cred că economia se mişcă anul acesta - este primul pas şi cel mai important. Suntem pe creştere, dar trebuie să fim atenţi şi să învăţăm din experienţa anilor 2005-2007 că nu trebuie să ne bazăm doar pe consum, ci şi pe investiţii, fie ele private sau de stat.

Bineînţeles că pentru noi, producătorii de îngheţată, lunile de vară sunt cele mai importante din activitatea noastră, perioadă în care se concentrează majoritatea vânzărilor. Cum spuneam şi anterior, încă de anul trecut, când am înregistrat o creştere a vânzărilor peste cea a pieţei, a fost un semnal în primul rând de creştere a business-ului Alpin 57 Lux, iar apoi un semnal de creştere generalizată la nivel de industrie. Dacă e să mă iau după evoluţia propriului business, pot spune că, încă de anul trecut, economia românească este pe trend de creştere susţinut (Alpin57Lux a înregistrat o creştere a cifrei de afaceri cu 30%), iar cifrele anului acesta au reconfirmat tendinţa - estimam o creştere de minim 5%.

Reporter: Vă îngrijorează pentru afacerile dumneavoastră evenimentele externe - BREXIT, terorism, instabilitatea Orientuuil Mijlociu, etc?

Ioan Istrate: Parte din chestiunile amintite de dumneavoastră mă îngrijorează mai curând la nivel personal, ca cetăţean al UE şi locuitor la graniţa de sud-est a NATO. În ceea ce priveşte compania şi perspectivele noastre financiare şi de business, Brexit-ul sau instabilitatea din Orientul Mijlociu nu ne influenţează direct. Ca om, însă, nu pot rămâne insensibil la efectele actelor teroriste tot mai dese şi drama acelora care trebuie să îşi părăsească casele sau chiar ţara pentru a fi în siguranţă. Revenind la afaceri şi fără a minimiza importanţa evenimentelor amintite, principala îngrijorare a noastră, producătorii de îngheţată, este vremea. Piaţa românească de îngheţată este caracterizată printr-o sezonalitate ridicată şi o dependenţă de factorii de mediu. Aproximativ 80% din vânzări se realizează în lunile mai-august ale fiecărui an, iar volumul este influenţat de vremea de afară. Faptul că spaţiul de raft se reduce dramatic în marile magazine începând cu luna septembrie, iar din comerţul tradiţional se retrag lăzile frigorifice, frânează dezvoltarea pieţei şi creşterea volumelor anuale. Un alt factor care afectează piaţa şi jucătorii locali este prezenţa mărcilor private, care înghit un sfert din piaţa de îngheţată şi care, în cele mai multe cazuri, sunt importate, nefiind fabricate pe plan local ca să ajute economia românească.

Reporter: Pe ce filieră consideraţi că ar trebui să se focuseze societatea şi mediul de afaceri românesc?

Ioan Istrate: Cred cu tărie că baza unei societăţi şi nivelul de trai rezultă în primul rând din nivelul de civilizaţie, educaţie şi cultură. Pentru mine, educaţia este pilonul principal de evoluţie al unei ţări, de aceea, fără a minimiza importanţa celorlalte componente, de la economie, sănătate şi până la mult controversata religie, care trebuie la rândul lor să se regăsească în proiectul de ţară, consider că întreaga construcţie trebuie pornită de la sistemul de educaţie. Alpin57Lux investeşte de peste 20 ani în toate proiectele culturale (mai ales din zona Ardealului), în care ni se cere ajutorul.

Reporter: Ce măsuri credeţi că ar trebui să adopte statul pentru stimularea capitalului românesc?

Ioan Istrate: Cred că statul are datoria să susţină în primul rând investiţiile de pe urma cărora românii sunt cei care au de câştigat, indiferent de natura capitalului - public sau privat, străin sau autohton. Privind, în schimb, din perspectiva investitorului român care a concurat mulţi ani cu competitori străini, giganţi mondiali pe piaţa FMGC, ar trebui să existe măsuri cel puţin de protecţie, dacă nu de susţinere, a antreprenorilor locali şi a business-urilor româneşti. Statul ar trebui să faciliteze investitorilor români accesul la finanţare de tip start-up sau capital de creştere, să îi susţină prin reducerea fiscalităţii, prin politici publice şi o legislaţie favorabile antreprenoriatului şi să contribuie la dezvoltarea culturii antreprenoriale încă din şcoală.

Bine sau rău, politicul are o influenţă foarte mare în România, dar în ce mă priveşte nu am fost niciodată implicat politic, nu mi-am dorit funcţii în administraţia publică, motiv pentru care mă păstrez rezervat, nedorind să generalizez dincolo de experienţele proprii.

În plus, principiile care ar trebui promovate în mediul de business românesc astfel încât acesta să devină mai performant şi mai credibil sunt după părerea mea: etică şi moralitate, corupţia fiind o soluţie aparentă şi pe temen scurt; angajaţii, pentru că sunt cea mai importantă resursă; economia circulară, deoarece un schimb sănătos de beneficii înseamnă o relaţie stabilă pe termen lung.

Reporter: Cum previzionaţi evoluţia indicatorilor şi strategiei Alpin57Lux, în 2017?

Ioan Istrate: Alpin57Lux va depăşi cifra de afaceri de 21 milioane euro în 2016 (faţă de aproape 20 milioane euro în 2015) şi, bineînţeles, că ne vom prognoza o creştere şi pentru anul viitor. Rata profitului va rămâne în jurul a 10-12%, cu investiţii pe măsură asigurate şi de parteneriatul cu cel mai mare jucător pe piaţa de lactate si îngheţată din zona baltică, Food Union, cu care am semnat un joint venture în primăvara acestui an. An de an am crescut numărul locurilor de muncă, în prezent având peste 500 angajaţi.

Calitatea, distribuţia şi diversitatea produselor noastre sunt principalele lucruri la care lucrăm constant şi pe care căutăm să le îmbunătăţim sau să le adecvăm cât mai mult cererii pieţei. Stabilitatea afacerii Alpin57Lux este dată şi de reinvestirea constantă a profitului în oameni şi utilaje, lucru care a fost posibil bazându-ne pe resursele umane si financiare proprii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb