Fondul de Compensare a Investitorilor propune costuri mai mici pentru intermediarii şi societăţile de administrare a investiţiilor

C.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 noiembrie 2007

Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI) a înaintat Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), la începutul lunii noiembrie, propunerile de modificare a Regulamentului nr. 3/2006 privind autorizarea, organizarea şi funcţionarea FCI. Scopul modificărilor propuse de FCI este, pe de o parte, să asigure pentru intermediarii şi societăţile de administrare a investiţiilor, membri ai Fondului, costuri mai mici, iar, pe de altă parte, să suplimenteze resursele financiare necesare funcţionării şi administrării Fondului.

Din cauza creşterii valorii portofoliilor, a numărului de investitori compensabili şi a plafonului de compensare, contribuţiile membrilor vor creşte în mod considerabil în anii următori. Aceste costuri vor afecta situaţia financiară a participanţilor pe piaţa de capital din România care nu vor avea capacitatea să le suporte. Pentru a preîntâmpina această situaţie, FCI propune ca 25% din contribuţia anuală plătită de membri să se constituie în numerar, iar restul de 75% să se constituie sub forma scrisorilor de garanţie bancară având ca beneficiar FCI. Pentru a contracara reducerea veniturilor FCI cauzată de introducerea scrisorilor de garanţie bancară, FCI propune completarea de catre membri a surselor de venit cu o sumă reprezentând cheltuielile de administrare şi funcţionare, a cărei valoare va fi stabilită anual prin bugetul aprobat de Adunarea Generală a Acţionarilor FCI. În prezent, principala sursă de venit a FCI este reprezentată de dobânzile rezultate din investirea sumelor colectate de la membri.

FCI are ca scop compensarea investitorilor, în situaţia incapacităţii membrilor acestuia de a returna fondurile băneşti sau instrumentele financiare datorate sau aparţinând investitorilor, care au fost deţinute în numele acestora, cu ocazia prestării de servicii de investiţii financiare sau de administrare a portofoliilor individuale de investiţii. Plafonul de compensare a fost în 2007 de 4.500 euro/investitor. Începând cu 1 ianuarie 2008 suma va creşte la 7.000 euro/investitor pentru a ajunge la 20.000 euro/investitor la 1 ianuarie 2012, plafonul prevăzut de Directiva 97/9/CE privind schemele de compensare a investitorilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb