Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI) a înaintat Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), la începutul lunii noiembrie, propunerile de modificare a Regulamentului nr. 3/2006 privind autorizarea, organizarea şi funcţionarea FCI. Scopul modificărilor propuse de FCI este, pe de o parte, să asigure pentru intermediarii şi societăţile de administrare a investiţiilor, membri ai Fondului, costuri mai mici, iar, pe de altă parte, să suplimenteze resursele financiare necesare funcţionării şi administrării Fondului.
Din cauza creşterii valorii portofoliilor, a numărului de investitori compensabili şi a plafonului de compensare, contribuţiile membrilor vor creşte în mod considerabil în anii următori. Aceste costuri vor afecta situaţia financiară a participanţilor pe piaţa de capital din România care nu vor avea capacitatea să le suporte. Pentru a preîntâmpina această situaţie, FCI propune ca 25% din contribuţia anuală plătită de membri să se constituie în numerar, iar restul de 75% să se constituie sub forma scrisorilor de garanţie bancară având ca beneficiar FCI. Pentru a contracara reducerea veniturilor FCI cauzată de introducerea scrisorilor de garanţie bancară, FCI propune completarea de catre membri a surselor de venit cu o sumă reprezentând cheltuielile de administrare şi funcţionare, a cărei valoare va fi stabilită anual prin bugetul aprobat de Adunarea Generală a Acţionarilor FCI. În prezent, principala sursă de venit a FCI este reprezentată de dobânzile rezultate din investirea sumelor colectate de la membri.
FCI are ca scop compensarea investitorilor, în situaţia incapacităţii membrilor acestuia de a returna fondurile băneşti sau instrumentele financiare datorate sau aparţinând investitorilor, care au fost deţinute în numele acestora, cu ocazia prestării de servicii de investiţii financiare sau de administrare a portofoliilor individuale de investiţii. Plafonul de compensare a fost în 2007 de 4.500 euro/investitor. Începând cu 1 ianuarie 2008 suma va creşte la 7.000 euro/investitor pentru a ajunge la 20.000 euro/investitor la 1 ianuarie 2012, plafonul prevăzut de Directiva 97/9/CE privind schemele de compensare a investitorilor.