BURSA Analytics

Fondul Proprietatea - cea mai bună evoluţie din BET-FI

T.B., F.D.
BURSA Analytics / 7 februarie

Fondul Proprietatea - cea mai bună evoluţie din BET-FI

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 26 IANUARIE 2024 - 02 FEBRUARIE 2024

Săptămâna viitoare, acţionarii FP se vor întâlni pentru aprobarea vânzării deţinerii Fondului în Engie Romania, pentru 433 milioane lei

Fondul şi-a bugetat cheltuieli de 8,2 milioane lei pentru listarea Salrom, în acest an

FP deţine 49% din producătorul de sare, companie pe care o evaluează la aproape 650 milioane lei

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au avut o tendinţă ascendentă după corecţia ex-dividend masivă din luna septembrie a anului trecut, apărută pe fondul distriburii banilor încasaţi din vânzarea deţinerii la Hidroelectrica, iar în perioada 26 ianuarie - 2 februarie 2024, titlurile FP au marcat un randament de 0,64% în raport cu moneda euro, cea mai bună evoluţie din indicele BET-FI.

Săptămâna viitoare, în data de 13 februarie, acţionarii FP se vor întâlni pentru a da undă verde vânzării deţinerii în Enegie Romania, pentru 432,6 milioane lei, bani ce vor fI utilizaţi pentru reducerea discount-ului dintre preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN). Un alt punct de pe ordinea de zi se referă la vânzarea, în acest an, a tuturor sau a unor părţi din participaţiile în companiile Aeroporturi Bucureşti, Portul Constanţa, Salrom şi Alro, în anumite condiţii. Valoarea tranzacţiei sau a tranzacţiilor nu poate depăşi 40% din activele FP sub formă de acţiuni, potrivit convocatorului.

De asemenea, acţionarilor li se va supune la vot răscumpărarea a cel mult un miliard de acţiuni proprii (sub formă de titluri listate la BVB sau Certificate Globale de Depozit listate la Londra), echivalentul a aproape 18% din capitalul Fondului, la preţuri cuprinse între 0,2 lei şi un leu pentru titlurile de la BVB.

Acţionarii FP au fost convocaţi în martie, pentru aprobarea Contractului de Administrare cu Franklin Templeton, pentru încă un an

În 26 martie, acţionarilor Fondului li se va supune la vot aprobarea Contractului de Administrare cu Franklin Templeton, pentru încă un an, respectiv pentru perioada 1 aprilie 2024 - 31 martie 2025. De asemenea, acţionarilor li se va prezenta şi supune la vot bugetul FP pentru anul 2024.

Compania estimează venituri din activitatea operaţională de 105 milioane de lei, cu 84% sub cele din anul 2023 şi un profit net de 28,3 milioane de lei, în scădere cu 89%. Diferenţa provine în mare parte din reducerea masivă a veniturilor din dividende, în urma vânzării Hidroelectrica.

"Veniturile nete din dividende pentru 2024 au fost estimate la 94,2 milioane lei, iar sumele cele mai importante sunt aferente dividendelor de la Societatea Naţională a Sării, CN Aeroporturi Bucureşti şi CN Administraţia Porturilor Maritime", se arată în materialul de prezentare a bugetului de venituri şi cheltuieli, pentru acest an.

Bugetul include costuri estimate la 8,2 milioane lei aferente listării Salrom, ce cuprind diferite comisioane, onorarii, cheltuieli de marketing, etc. "Cu excepţia listării Societăţii Naţionale a Sării, nu este avută în vedere sau preconizată nicio tranzacţie specifică la data prezentului document", se menţionează în BVC.

FP are 49% din producătorul de sare, deţinere pe care o evaluează la circa 318 milioane lei, astfel încât valoarea întregii companii s-ar ridica la aproape 650 milioane lei, conform calculelor noastre efectuate pe baza ultimului raport lunar al FP, aferent lunii decembrie.

Salrom este o companie profitabilă, distribuie dividende de cel puţin 90% din profit, iar listarea prin vânzarea pachetului deţinut de către FP a fost aprobată de acţionarii companiei (Ministerul Economiei şi Fondul Proprietatea) şi de către Guvern (prin memorandum).

Pentru luna decembrie a anului trecut, Fondul a raportat o Valoare Unitară a Activului Net de 0,6608 lei, care, faţă de preţul de închidere al acţiunii FP de la finele săptămânii trecute, de 0,528 lei, echivalează cu un discount de tranzacţionare de 20%, uşor peste obiectivul administratorului Franklin Templeton, de sub 15%.

Indici - BET s-a apreciat cu 3,47%

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de companii de la BVB cu excepţia SIF-urilor, s-a apreciat, în perioada perioada 26 ianuarie - 2 februarie 2024, cu 3,47%.

Indicele BET- FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), s-a depreciat cu 1,13%, în intervalul 26 ianuarie - 2 februarie 2024, în vreme ce indicele extins BET -XT, al celor mai tranzacţionate treizeci de titluri de la BVB, s-a apreciat cu 2,87% în perioada menţionată.

Acţiuni - Grupul Industrial Electrocontact pe prima poziţie în topul randamentelor de la BVB

Topul celor mai rentabile acţiuni de la BVB a fost condus, în intervalul 26 ianuarie - 2 februarie 2024, de acţiunile Grupul Industrial Electrocontact, care au avut un randament de 7,37%, în raport cu moneda euro. Pe locul al doilea se situează Vrancart, ale cărui acţiuni au crescut cu 6,89%, iar pe locul al treilea se află Electrica, cu o un randament de 5,36% a acţiunilor, în raport cu moneda euro.

Fonduri de investiţii - randament de 3,56% pentru FDI Audas Piscator

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 25 ianuarie - 1 februarie 2024, a fost condus de titlurile FDI Audas Piscator, cu o apreciere de 3,56%.

Pe locul al doilea al podiumului s-a situat ETF BET Patria-Tradeville, ale cărui unităţi de fond au înregistrat o apreciere de 3,21%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Certinvest BET Index, care au urcat cu 3,11%.

Bitcoin - creştere de 2,78%

Bitcoin a înregistrat o creştere de 2,78%, în intervalul 26 ianuarie - 2 februarie 2024, în raport cu moneda euro

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 1,35%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat cu 0,07%, în intervalul de timp precizat.

Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Încă mai sunt active de valorificat.

    1. Aeroporturi Bucuresti - cel mai mare, e blocat in instanta de o majorare de capital initiata de stat prin care aduce terenul aeroportului Baneasa despre care Franklin Templeton spune ca e foarte tare supraevaluat. Si sunt in instanta. Din BVC reiese ca se vor concetra pe Salrom in acest an, dar asta probabil doar daca Franklin va mai primi un an de mandat.

      Da, dar ele nu justifica cotatia actuala a FP, care este prea mare pentru ceea ce mai poate oferi portofoliul fondului.

      Atunci de unde cotatia actuala? Prostie, inconstienta, actiune concertata?

      Care ar fi "pretul corect"? 

    Sa vedem ce se hotaraste in 13 feb. si cu banii incasati de la ENEL

    Scuze, Engie

    ...

    1. sticla de cocola la 2,5 in trecut 2,5 lei azi 12,5 lei!

      S c c r e t 

      cartoful de la 0,8 la 3,5 -4-5 lei!

      morcovul de la 0,5-0,7 la 5-6 lei! 

      Cine a crescut mai mult?! 

      s c c r e t 

      Cartoful si Morcovul To The Moon and never come back! Nu putem sa spune asta si de index BET...

      Pretul cartofului e mai lipiciosa ca index bet... 

      in crashul din 2009...eta cartoful scump in "draci" ca procent din venit net! 

      s c c r e t 

    "manufacturig and mark up" - inflation!

    s c c r e t 

    1. money supply create inflation?!o rinflation in mark up create money supply to go up?

      s c c r e t 

      the banks pile up in a bubble and then quickly run away fr om the bubble

      s c c r e t 

      banks cause volatility in the society

      in istoria tuturor crizelor financiare bancile au fost in spate - cauza. 

      s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb