Fondul Proprietatea a adus, în cei patru ani de la listare, mai multă lichiditate pe Bursa de Valori de la Bucureşti şi, în al doilea rând, este o companie autohtonă, care a atras investitori de primă mărime de pe pieţele internaţionale, consideră deputatul PNL Dan Cristian Popescu, care este şi investitor la Bursă.
Domnia sa ne-a spus: "Astăzi, putem spune că Fondul Proprietatea este prima companie românească listată, deţinută de stat iniţial, care a ajuns să fie deţinută în proporţie de 60% de persoane fizice şi juridice străine.
Este un succes din punctul acesta de vedere, pentru că ajută la atragerea de capital pe Bursa românească, ceea ce ne-am şi propus de la început. Nu ne putem dezvolta doar cu capital autohton".
Deputatul admite că discuţia despre ce a însemnat Fondul Proprietatea pentru procesul de restituire a proprietăţilor este controversată şi nesfârşită: "Intenţia a fost legitimă şi corectă, dar aplicarea ei a fost proastă".
Dan Cristian Popescu spune că, în procesul de despăgubire, s-au creat nedreptăţi, pentru că nu toţi păgubiţii au fost compensaţi.
"În opinia mea, o reparaţie trebuie făcută cu aceeaşi monedă", ne-a spus domnia sa, adăugând: "Nu poţi să foloseşti mai multe sisteme pentru acelaşi lucru şi, astăzi, ne aflăm în faţa unei alte nedreptăţi. Pe lângă faptul că unii oameni au primit ceva ce nu li s-ar fi cuvenit în cadrul Fondului, avem alţii care n-au primit nimic. Adică, unii care erau îndreptăţiţi sunt amânaţi, pentru n-au cunoscut rudele persoanelor în funcţie la momentul respectiv, ca să îi bage mai în faţă şi să primească acţiuni. Sper ca, până la urmă, să se facă dreptate într-un fel sau altul. Este trist că s-a reparat o nedreptate majoră, cea din perioada naţionalizării comuniste, cu o dreptate parţială sau cu alte nedreptăţi".
Totuşi, pentru piaţa de capital Fondul Proprietatea reprezintă o poveste de succes, mai apreciază deputatul. Domnia sa ne-a spus: "Am văzut la Fondul Proprietatea un profit foarte bun pe anul trecut, datorat vânzărilor de active, am văzut şi intenţia de a se reduce capitalul din nou cu încă 0,05 lei, după cea precedentă. Vedem şi performaţa firmei de management, care se pare că o să-şi îndeplinească cerinţa impusă de Elliott (n.r. de reducere a discountului dintre preţ şi valoarea activelor)".
Dan Cristian Popescu este de părere că listarea FP la Londra va aduce o vizibilitate mai mare companiei şi acces la mai mult capital. Domnia sa spune că nu este neapărat ca Bursa de Valori Bucureşti să fie abandonată după listarea secundară, dând exemplu şi alte companii care sunt tranzacţionate pe mai multe pieţe.
"Vor fi, probabil, mici avantaje ale produsului vândut aici, care să aducă clienţi şi pe Bursa de la Bucureşti", ne-a spus domnia sa, adăugând: "Mai sunt motive date de comoditate, adică cei care acţionează pe BVB nu vor merge la Londra şi probabil invers. De aceea mergem acolo, să ne vindem produsele, e normal ca aceia de la Londra să cumpere de acolo".
Ca investitor la Bursă, deputatul spune că serviciile Autorităţii de Supraveghere Financiară sunt foarte scumpe: "Este un produs de lux, pe care îl plătim şi pe care nu ştiu la ce-l folosim atât de mult", a conchis domnia sa.