Prima Conferinţă Naţională despre noul Program de Cooperare în Bazinul Mării Negre a avut loc ieri şi face parte din campania de evenimente realizate pentru familiarizarea potenţialilor beneficiari cu programul, potenţialii parteneri români şi străini şi ideile de proiecte care pot primi finanţarea Programului de Cooperare în Bazinul Mării Negre. Conferinţa a prilejuit prezentarea unor exemple de proiecte de cooperare transfrontalieră din perioada 2000-2006.
Programul aflat în fază avansată de elaborare şi negociere cu Comisia Europeană va implica 10 ţări, cel mai mare număr dintre toate programele de cooperare transfrontalieră în care România este implicată. Ministerul Integrării Europene va gestiona programul în colaborare cu ţările eligibile: Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Moldova, Rusia, Turcia şi Ucraina. Programul va fi supus aprobării Comisiei Europene în a doua parte a anului 2007 şi se adresează consiliilor judeţene, prefecturilor, primăriilor, agenţiilor de mediu, camerelor de comerţ, organizaţiilor non- guvernamentale relevante, universităţilor şi institutelor de cercetare din regiunile eligibile. Bugetul Programului este 17 milioane de euro.
Obiectivele programului urmăresc, printre altele, dezvoltarea economică şi socială, îmbunătăţirea mediului din Regiunile Bazinului Mării Negre prin controlul factorilor de poluare umani şi tehnologici, dar şi promovarea parteneriatelor culturale între comunităţile de pe Coasta Mării Negre. Programul de Cooperare în Bazinul Mării Negre promovează Politica Europeană de Vecinătate prin care Uniunea Europeană doreşte crearea unei relaţii speciale cu ţările vecine şi întărirea cooperării politico-economice, pe baza unui set comun de valori.