Ford Otosan, cel mai mare producător de vehicule comerciale din Europa, va prelua proprietatea asupra fabricii de la Craiova şi a activităţii de producţie din România, proces condiţionat de aprobările autorităţilor relevante şi ca urmare a consultărilor, informează news.ro.
De asemenea, producătorul auto a anunţat luni că modelul Puma, crossover-ul Ford, primeşte o versiune complet electrică din 2024, care va fi construită la Craiova. Noul vehicul utilitar uşor, care va intra în producţie anul viitor la Craiova şi care va avea o versiune complet electrică din 2024, va fi următoarea generaţie Ford Transit Courier. Vehiculul multifuncţional compact Tourneo Courier va fi, de asemenea, construit la Craiova din 2023, cu o versiune complet electrică începând 2024. Transit Courier şi Tourneo Courier sunt proiectate şi dezvoltate de joint venture-ul Ford Otosan.
Producţia modelului EcoSport se va opri până la finalul acestui an.
Ford şi Ford Otosan speră ca procesul de transfer al proprietăţii anunţat astăzi să fie finalizat în al treilea trimestru al anului 2022, proces condiţionat de aprobările autorităţilor relevante şi ca urmare a consultărilor.
Totodată, Compania Naţională de Vânzări a Ford în România, precum şi alte departamente ce deservesc Ford la nivel european, vor continua să-şi desfăşoare activitatea în acelaşi mod ca şi până acum, rămânând parte din structura Ford Europa.
Nu în ultimul rând, Ford Motor Company Fund, latura filantropică a companiei Ford, prin partenerul său internaţional GlobalGiving, care sprijină de mai mulţi ani comunitatea din Craiova, prin furnizarea de servicii esenţiale şi programe educaţionale, s-au angajat să sprijine financiar proiectele derulate în cadrul Centrului pentru Resurse şi Angajament Ford (CRAF) din Craiova, pentru următorii patru ani.
"Ford face un pas semnificativ în procesul de transformare, consolidându-si şi mai mult planurile sale de creştere pe piaţa vehiculelor comerciale (Ford Pro) şi potenţarea portofoliului de vehiculele electrice (Model e) în Europa. În acest context, Ford confirmă astăzi transferul proprietăţii fabricii din Craiova către partenerul său strategic Ford Otosan, proces condiţionat de aprobările autorităţilor relevante şi ca urmare a consultărilor", anunţă compania.
Fabrica de la Craiova va juca un rol cheie pentru activitatea Ford în Europa sprijinind în acelaşi timp planurile companiei cu privire la electrificare (Model e) şi vehicule comerciale (Ford Pro).
"Acest transfer arată modul în care Ford valorifică parteneriatele sale strategice, cu privire la folosirea cât mai eficientă a resurselor existente prin investiţii comune, beneficiind în acelaşi timp de experienţa extinsă a Ford Otosan. Salutăm această oportunitate de a consolida parteneriatul nostru cu Koç Holdings prin Ford Otosan şi de a dezvolta împreună acest joint venture. Activitatea fabricii din Craiova este un succes şi considerăm că prin experienţa şi expertiza Ford Otosan în electrificare şi vehicule comerciale aceasta poate ajunge la un nivel de dezvoltare şi mai ridicat", a spus Stuart Rowley, preşedintele Ford Europa.
Anunţul de astăzi permite fabricii de la Craiova să joace un rol major în viitorul acestui joint venture, sprijinind, în acelaşi timp, planurile solide ale Ford cu privire la electrificare (Model e) şi vehicule comerciale (Ford Pro). Totodată, acest lucru permite Ford Otosan să-şi extindă amprenta sa internaţională în ceea ce priveşte producţia de vehicule şi experienţa în acest domeniu.
"Acest acord deosebit de important la care am ajuns astăzi va consolida poziţia Ford Otosan de cel mai mare producător de vehicule comerciale din Europa. Suntem mândri să facem parte din echipa Ford care pastrează supremaţia pe piaţa de vehicule comerciale la nivel european. Totodata, ne angajăm să fim partenerul de încredere pentru succesul viitor al vehiculelor electrificate Ford. Considerăm că lansările de modele viitoare, alături de planurile de creştere şi tehnologizare, vor oferi oportunităţi exponenţiale şi interesante pentru echipa de la Craiova. Mai mult, suntem încrezători că împreună vom construi viitorul uzinei din Craiova", a declarat Haydar Yenigun, director general Ford Otosan.
În acelaşi timp, Ford anunţă astăzi că modelul Puma, care în 2021 a fost cel mai bine vândut autoturism Ford din Europa, va primi din 2024 o versiune complet electrică, ce se va fabrica la uzina din Craiova.
Anul trecut, Ford a confirmat că începând cu 2023 la Craiova se va produce un nou vehicul utilitar uşor, care din 2024 va exista şi în varianta complet electrică. Astăzi, compania anunţă că acest vehicul va fi viitoarea generaţie Transit Courier. În plus, un vehicul multifuncţional compact - Tourneo Courier - urmează, de asemenea, să fie produs la Craiova din 2023, cu o versiune complet electrică ce urmează a fi lansată în producţie în 2024.
"Anunţul de astăzi susţine viziunea Ford cu privire la extinderea gamei noastre de autoturisme, fabrica din Craiova jucând un rol cheie inclusiv pentru planurile noastre solide în dezvoltarea vehiculelor comerciale (Ford Pro) şi a celor electrice (Model e) în Europa", a declarat Stuart Rowley, preşedintele Ford Europa.
Viitoarea generaţie Transit Courier şi Tourneo Courier este proiectată şi dezvoltată de Ford Otosan, joint venture - ul cu Ford, în care Ford şi Koç Holding sunt acţionari majoritari, într-unul dintre cele mai longevive parteneriate din industria auto globală.
Prin transferul proprietăţii, fabrica de la Craiova va beneficia de o reţea largă de competenţe şi de transfer de know-how prin experienţa vastă a echipei Ford Otosan în proiectarea, dezvoltarea şi construirea de vehicule comerciale şi electrice.
Experienţa în ceea ce priveşte sistemele de propulsie electrice, obţinută de Ford Otosan prin fabricarea la Kocaeli (Turcia) a modelului E-Transit din segmentul de două tone, care va fi pus la vânzare în acest trimestru şi a versiunii complet electrice a următoarei generaţii Transit Custom, la vânzare din 2023, va fi utilizată pentru a asigura cea mai bună tranziţie posibilă către viitorul electric al fabricii de la Craiova.
"Faptul ca Ford Otosan va fi noul proprietar al fabricii din Craiova va ajuta transferul de know-how, prin integrarea pe verticală a tehnologiilor electrice şi va avea un efect extins şi eficient din punct de vedere al costurilor la nivelul reţelei de furnizori", anunţă compania.
Ford mai anunţă că producţia SUV-ului de clasă mică Ford EcoSport se va încheia până la finalul acestui an, deoarece fabrica de la Craiova se va concentra tot mai mult pe un viitor construit pe producţia de vehicule comerciale şi electrice.
Ford deja a demarat la Craiova un proces de informare şi consultare cu partenerii sociali, în privinţa transferului de proprietate.
Ţinând cont de faptul că Ford este reprezentat în Consiliul de Administraţie al Ford Otosan prin intermediul unor lideri de nivel senior şi că Ford participă la supervizarea activităţii acestui joint venture, compania va continua să participe la supervizarea activităţii de la Craiova.
Ford Motor Company este o companie globală cu sediul în Dearborn, Michigan. Compania proiectează, produce, comercializează şi deserveşte o linie completă de maşini Ford, camioane, SUV-uri, vehicule electrificate şi vehicule de lux Lincoln, oferă servicii financiare prin Ford Motor Credit Company şi urmăreşte poziţii de lider în electrificare, soluţii de mobilitate, inclusiv servicii de conducere autonomă şi servicii conectate. Ford are aproximativ 190.000 de angajaţi în întreaga lume.
Ford Europa este responsabil pentru producerea, vânzarea şi întreţinerea vehiculelor marca Ford pe 50 de pieţe individuale şi are aproximativ 45.000 de angajaţi la unităţile sale deţinute în totalitate şi la întreprinderile mixte consolidate şi aproximativ 59.000 de oameni când sunt incluse afacerile neconsolidate. Pe lângă Ford Motor Credit Company, operaţiunile Ford Europe includ Divizia Ford Customer Service şi 19 unităţi de producţie (12 unităţi deţinute în totalitate şi şapte unităţi de asociere mixtă neconsolidată). Primele maşini Ford au fost expediate în Europa în 1903 - în acelaşi an în care a fost fondată Ford Motor Company. Producţia europeană a început în 1911.
Ford Otosan (Ford Otomotiv Sanayi A.Ş.) este o companie cotată la bursă, în care Ford şi Koç Holding au acţiuni egale. Ford Otosan este cel mai mare centru de producţie de vehicule comerciale Ford din Europa. Pe lângă producerea gamelor Transit, Transit Custom şi Transit Courier, Ford Otosan este centrul de excelenţă şi liderul global de inginerie pentru dezvoltarea vehiculelor comerciale grele şi a grupurilor motopropulsoare Ford Trucks şi oferă, de asemenea, asistenţă globală pentru ingineria de motoare diesel şi vehicule comerciale uşoare Ford. Compania are toate capacităţile şi infrastructura necesare pentru a proiecta, dezvolta şi testa un întreg vehicul, inclusiv motorul acestuia, de la început şi până la produsul comercial complet.
1. nasol
(mesaj trimis de anonim în data de 14.03.2022, 20:15)
o sa ajunga afacerea ford- turcia precum au facut masini la Craiova coreeni de la daewoo
statul trebuie sa intervina si stopeze magaria
eventual sa nationalizeze fabrica si privatizare din nou,
oricum americani nu au respectat contractul de privatizare
sau poate a fost doar o plata a lui Tariceanu catre yankei !!!!!