Forumul "Oraşele de mâine: Investind în Europa" are loc în Bruxelles astăzi şi mâine, cu scopul de a promova cât mai bine oraşele Uniunii Europene, în special pentru combaterea schimbărilor climatice, a şomajului şi a excluderii sociale, fiind aşteptaţi şi reprezentanţi ai municipiului Bucureşti, potrivit unui comunicat primit de redacţie.
Comisarul european pentru politica regională, Johannes Hahn, va reuni figuri importante ale peisajului politicii urbane, într-un efort de a trasa calea de urmat pentru noua Agendă Urbană a UE. Întrucât peste două treimi dintre europeni locuiesc în oraşe, reuniunea îşi propune să exploreze şi să dezbată modalităţi de a da oraşelor mai multă greutate în contextul politicii europene, pentru a asigura o mai bună înţelegere a nevoilor acestora şi o mai bună coordonare a politicilor.
La eveniment, sunt aşteptaţi experţi în domeniul urban, asociaţii ale oraşelor şi autorităţi locale (în special, primarii din 16 capitale ale Uniunii), precum şi reprezentanţi ai ministerelor naţionale. Miniştri reprezentând preşedinţiile greacă şi italiană ale UE vor lua cuvântul la reuniunea plenară. Joan Clos, Subsecretar General al ONU şi Director Executiv al UN-Habitat (fost primar al Barcelonei) va lua, de asemenea, cuvântul în cadrul forumului şi va participa la o conferinţă de presă comună, alături de comisarul Hahn.
Johannes Hahn a declarat: "Sunt hotărât să măresc vizibilitatea oraşelor noastre. Oraşele sunt prea importante pentru a fi tratate ca un aspect secundar. Ele ar trebui să stea în centrul preocupărilor noastre. La urma urmelor, majoritatea europenilor trăiesc în oraşe. Trebuie să le transformăm în locuri de viaţă mai bune şi să ne asigurăm că vocea lor se face auzită cu mai multă tărie. Iată de ce doresc acum să lansez o dezbatere, pentru a mă asigura că realitatea urbană a Uniunii de azi e pe deplin înţeleasă şi luată în considerare de factorii de decizie politică. Oraşele de mâine sunt Europa de mâine".
Pentru prima dată, Programul ONU pentru Aşezări Umane (UN-Habitat) a solicitat UE şi Comisiei Europene să contribuie la conferinţa HABITAT III din 2016, unde comisarul Hahn şi Direcţia Generală Politică Regională şi Urbană a Comisiei Europene vor susţine prezentări.
În 2012, Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a hotărât să facă din politica urbană o responsabilitate a Direcţiei Generale Politică Regională şi Urbană a Comisiei Europene, sub supravegherea lui Johannes Hahn. Această decizie a reprezentat o recunoaştere a faptului că UE are nevoie de o abordare mai unitară a politicii urbane şi că oraşele Europei sunt esenţiale în abordarea provocărilor de nivel mondial şi în implementarea programului de creştere economică al Strategiei Europa 2020.
Recenta reformă a politicii regionale a UE pune un accent sporit pe dimensiunea urbană: se preconizează că jumătate din investiţiile Fondului european de dezvoltare regională pentru perioada 2014-2020 vor fi destinate oraşelor şi zonelor urbane. În plus, statele membre sunt obligate să investească un minim de 5% în acţiuni urbane sustenabile integrate.
Prima reuniune dintre primarii capitalelor, ca grup distinct, şi comisarul Johannes Hahn a avut loc în februarie 2013 şi s-a concretizat printr-o declaraţie comună, intitulată: "O creştere inteligentă, sustenabilă şi incluzivă: Oraşele capitală ale UE - parteneri esenţiali în cadrul Strategiei Europa 2020".
De această dată, vor participa: Roma, Viena, Sofia, Zagreb, Varşovia, Bratislava, Bucureşti, Nicosia, Riga, Helsinki, Ljubljana, Lisabona, Tallinn, Atena, Valletta şi Amsterdam. Comisarul Hahn va sintetiza diferitele subiecte discutate în cadrul forumului şi va prezenta un raport cu ocazia viitorului Consiliu informal al miniştrilor UE referitor la politica regională, care va avea loc în aprilie la Atena, sub preşedinţia elenă a UE, se mai arată în comunicat.
1. Arhimede "prostindu-i pe prosti" - vorba lui ...
(mesaj trimis de doru stoian în data de 15.02.2014, 09:36)
.... Mircea Badea - atunci cand le-a zis:
" Daca imi dati un punct de sprijin, as putea muta Pamantul din loc ... " ... adica i-ar putea schimba pozitia (d)in Univers.
Auzi colea la masoni = slugile dreaqului ce vor. Nici mai mult, nici mai putin decat: " combaterea schimbarilor climatice ".
Smintitii si miseii dreaqu`, vorba lui Eminescu.
1.1. Combaterea schimbarilor climatice nu-i posibila (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de doru stoian în data de 15.02.2014, 09:47)
..... nici macar printr-o EXTINCTIE A SPECIEI UMANE, pentru ca schimbarile climatice sunt LEGI ALE NATURII - precum este si GRAVITATIA - care nu pot fi nici macar influentate de om.
Si/sau oricum, oricat este ORGOLIUL MAIMUTEI DARWINIENE DE IN_FINIT:
influentele umane nu lasa nici macar dare pe planeta, daramite urme ..... pentru ca planeta nu-i vreun vivariu si/sau vreun laborator artificial creat.
Fi-r-ar ei ai dreaq` de masoni-academicieni (bolnavi psihic) cu Clubul lor de la Roma cu tot !
2. Multumesc ziarul Bursa
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 15.02.2014, 23:39)
acum am inteles de ce Romania dispune cu ajutorul firmelor Reuters, Stern, Myvideo de o asa reclama: Ramnicu Valcea capitala criminalitatii pe internet. Bine ca m-ati pus la curent sa le trimitem si lor videoul sa vada ce bine este atunci cand pui umarul si stai pe ganduri cat toceste un student pe bancile facultati pentru ca mai apoi sa afli in decurs de 3 ore uitatndu-te la Lupul de Wall Street ca o frima cu capital social prea mic este buna de recomandat doar de catre domnul Belfort.