FOŞTII ŞEFI AI SIF BANAT-CRIŞANA Dragoş Bîlteanu şi Najib El Lakis au fost condamnaţi la trei ani de închisoare cu suspendare

M.G.
Companii / 11 februarie 2019

Dragoş Bîlteanu şi Najib El Lakis au fost condamnaţi la trei ani de închisoare cu suspendare

Dragoş Bîlteanu şi Najib El Lakis, foştii şefi ai SIF Banat - Crişana (SIF1), au fost condamnaţi fiecare la trei ani de închisoare cu suspendare de către Tribunalul Bucureşti, care a admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei celor doi acuzaţi cu procurorii DIICOT, într-un dosar început în anul 2014.

Aceştia au fost condamnaţi pentru folosire cu rea-voinţă a creditului sau bunurilor societăţii Industrialexport SA şi pentru trei infracţiuni de manipulare a pieţei de capital, potrivit deciziei instanţei, care nu este definitivă.

Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe fostul preşedinte al SIF1, Dragoş Bîlteanu, la doi ani de închisoare săvârşirea infracţiunii de folosire cu rea-credinţă a creditului sau bunurilor societăţii (persoană vătămată SIF 1 Banat Crişana, faptă săvârşită la data de 13.02.2013), la pedeapsa de doi ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de folosire cu rea-credinţă a creditului sau bunurilor societăţii (persoană vătămată S.C. Industrialexport S.A., faptă săvârşită la data de 05.07.2012), la un an de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de manipularea pieţei de capital (faptă săvârşită la data de 16.09.2013), şi la un an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de manipularea pieţei de capital (faptă săvârşită la data de 22.03.2013), respectiv un an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de manipularea pieţei de capital (faptă săvârşită la data de 20.04.2012).

Tribunalul a contopit pedepsele în pedeapsa cea mai grea de doi ani de închisoare, la care a adăugat un an spor de închisoare, însă a suspendat executarea sentinţei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de cinci ani.

În acelaşi timp, Najib El Lajis, fost vice-preşedinte SIF1 a fost condamnat la de doi ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii complicitate la infracţiunea de folosire cu rea-credinţă a creditului sau bunurilor societăţii (persoană vătămată SIF 1 Banat Crişana, faptă săvârşită la data de 13.02.2013), la pedeapsa de doi ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de folosire cu rea-credinţă a creditului sau bunurilor societăţii (persoană vătămată S.C. Industrialexport S.A., faptă săvârşită la data de 05.07.2012), la un an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de manipularea pieţei de capital (faptă săvârşită la data de 22.03.2013) şi la un an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de manipularea pieţei de capital (faptă săvârşită la data de 20.04.2012).

Şi în cazul lui Najib El Lakis, ca urmare a contopirii pedepselor, inculpatul va avea de executat pedeapsa principală de trei ani de închisoare cu suspendare.

Totodată, instanţa a decis obligarea plăţii de către inculpaţii Bîlteanu Dragoş George şi El Lakis Najib a sumei de 15.200 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare.

În acest caz, Dragoş Bîlteanu şi Najib El Lakis au stat în arest preventiv din decembrie 2014 pâna în aprilie 2015, după care au trecut în arest la domiciliu şi ulterior în control judiciar.

Decizia a fost luată într-o anchetă în care procurorii DIICOT cercetau 25 de persoane suspectate că ar fi delapidat patrimoniul a doua societăţi de investiţii de unde ar fi transferat bani prin intermediul unor offshore-uri.

Procurorii mai aveau suspiciuni că membrii grupării s-au implicat şi în operaţiuni de manipulare a pieţei de capital, prin realizarea mai multor tranzacţii în datele de 12, 13 şi 16 septembrie 2013, în cadrul Bursei de Valori Bucureşti.

DIICOT spunea că mecanismele bursiere au fost grav afectate, intrucât operaţiunile au vizat majorarea artificială a preţului acţiunilor SIF Banat - Crişana până la un nivel semnificativ mai mare decât cel de pe piaţa principală, dând astfel semnale false cu privire la cererea şi pretul instrumentelor financiare, pentru ca, după operaţiunile de pe piaţa "deal", preţul actiunilor în cauză să revină la nivelurile iniţiale.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Exista vreun prejudiciu in afacerea in povestea asta cu Dragos Balteanu? Ce se mai aude cu Azuga Turism , este tot in conservare, ca eu, sincer, n-am mai urmarit de cativa ani ce se intampla pe la SIF1 si SIF4 ?

    1. Cei 2 sunt bine...Conduc 2 sifuri.Sunt administratori la Biofarm.

      Asf doarme linistit... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb