FOSTUL PREMIER MOLDOVEAN, ION STURZA:  "Existenţa Republicii Moldova ca stat, în pericol real"

Andrei Stan
Internaţional / 8 decembrie 2015

Existenţa Republicii Moldova ca stat este, pentru prima dată de la declararea independenţei sale, în pericol real, consideră fostul premier de la Chişinău, Ion Sturza, într-un mesaj postat pe Facebook.

''Pentru prima dată de la declararea Independenţei, Republica Moldova se confruntă în mod real cu pericolul dispariţiei sale ca stat. Deşi unii cred că deja şi-au aranjat treburile şi că, astfel, intrăm într-o perioadă nouă (veche) de 200 de ani de «stabilitate», eu sper că ţara se mai poate salva'', scrie Ion Sturza, premier în perioada februarie-noiembrie 1999 şi în prezent om de afaceri, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, potrivit Radio Chişinău.

Pentru ca acest pericol să fie îndepărtat, fostul prim-ministru avansează o serie de soluţii, precum stabilizarea urgentă a situaţiei economice, inclusiv a celei bugetare, salvarea sistemului bancar de un colaps iminent prin recapitalizarea băncilor de către acţionari, iar în cazul în care aceştia se opun să se treacă la naţionalizarea lor, luarea de măsuri urgente pentru asigurarea stabilă şi garantată a livrării de resurse energetice, adoptarea de măsuri drastice de securitate şi siguranţă naţională. La acest ultim capitol, Ion Sturza atrage atenţia că există riscul de a fi reintroduse vizele, în contextul în care Republica Moldova a devenit un furnizor major de insecuritate în regiune, fiind considerată veriga slabă în lupta cu traficul de orice gen, cu contrabanda, migraţia ilegală şi cu terorismul. În acelaşi timp, fostul premier consideră că autorităţile de la Chişinău trebuie să pună în mod real în aplicare acordurile şi obligaţiile internaţionale şi să recâştige astfel încrederea partenerilor externi ca aceştia să reia finanţările, de importanţă vitală pentru Republica Moldova.

Avertismentul fostului premier survine pe fondul crizei politice de la Chişinău create după demiterea, la sfârşitul lunii octombrie a acestui an, a guvernului condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ printr-o moţiune de cenzură iniţiată de opoziţia socialistă şi comunistă şi susţinută de democraţi, ceea ce a dus la destrămarea alianţei de guvernare proeuropene. Negocierile purtate până acum pentru crearea unei noi coaliţii proeuropene nu au adus nicio înţelegere concretă între partidele parlamentare de la Chişinău.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb