Existenţa Republicii Moldova ca stat este, pentru prima dată de la declararea independenţei sale, în pericol real, consideră fostul premier de la Chişinău, Ion Sturza, într-un mesaj postat pe Facebook.
''Pentru prima dată de la declararea Independenţei, Republica Moldova se confruntă în mod real cu pericolul dispariţiei sale ca stat. Deşi unii cred că deja şi-au aranjat treburile şi că, astfel, intrăm într-o perioadă nouă (veche) de 200 de ani de «stabilitate», eu sper că ţara se mai poate salva'', scrie Ion Sturza, premier în perioada februarie-noiembrie 1999 şi în prezent om de afaceri, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, potrivit Radio Chişinău.
Pentru ca acest pericol să fie îndepărtat, fostul prim-ministru avansează o serie de soluţii, precum stabilizarea urgentă a situaţiei economice, inclusiv a celei bugetare, salvarea sistemului bancar de un colaps iminent prin recapitalizarea băncilor de către acţionari, iar în cazul în care aceştia se opun să se treacă la naţionalizarea lor, luarea de măsuri urgente pentru asigurarea stabilă şi garantată a livrării de resurse energetice, adoptarea de măsuri drastice de securitate şi siguranţă naţională. La acest ultim capitol, Ion Sturza atrage atenţia că există riscul de a fi reintroduse vizele, în contextul în care Republica Moldova a devenit un furnizor major de insecuritate în regiune, fiind considerată veriga slabă în lupta cu traficul de orice gen, cu contrabanda, migraţia ilegală şi cu terorismul. În acelaşi timp, fostul premier consideră că autorităţile de la Chişinău trebuie să pună în mod real în aplicare acordurile şi obligaţiile internaţionale şi să recâştige astfel încrederea partenerilor externi ca aceştia să reia finanţările, de importanţă vitală pentru Republica Moldova.
Avertismentul fostului premier survine pe fondul crizei politice de la Chişinău create după demiterea, la sfârşitul lunii octombrie a acestui an, a guvernului condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ printr-o moţiune de cenzură iniţiată de opoziţia socialistă şi comunistă şi susţinută de democraţi, ceea ce a dus la destrămarea alianţei de guvernare proeuropene. Negocierile purtate până acum pentru crearea unei noi coaliţii proeuropene nu au adus nicio înţelegere concretă între partidele parlamentare de la Chişinău.