Finalizarea competiţiilor întrerupte de pandemie a devenit o prioritate pentru majoritatea federaţiilor. Dincolo de aspectul sportiv, la mijloc sunt şi foarte multe contracte, inclusiv drepturi TV, banii din acestea fiind fundamentali pentru viitorul mişcării sportive.
Fotbalul, cel mai bogat dintre sporturile europene, este cel mai afectat de această situaţie.
Federaţia Română de Fotbal a anunţat, luni, pe site-ul său oficial, că va propune UEFA, în videoconferinţa programată astăzi, extinderea termenului de finalizare a competiţiilor interne, fixat în prezent de forul continental pentru 30 iunie: "Având în vedere evoluţia pandemiei COVID-19, UEFA a stabilit o videoconferinţă cu reprezentanţi ai tuturor celor 55 de federaţii naţionale, dedicată situaţiei reprogramării tuturor partidelor din diferite competiţii. Discuţiile vor avea loc miercuri, 1 aprilie, de la ora 13:00, ora României. FRF va propune extinderea termenului de 30 iunie, stabilit de UEFA în data de 17 martie, cu scopul de a se obţine mai mult timp pentru finalizarea competiţiilor interne. Termenul stabilit în prezent ca fiind cel mai apropiat pentru reluarea competiţiilor fotbalistice din România este 16 mai 2020, dacă situaţia privind epidemia COVID-19 se va îmbunătăţi în jurul acestei date".
Pe ordinea de zi a videoconferinţei UEFA se află următoarele puncte: meciurile echipelor naţionale programate în iunie; competiţiile europene intercluburi - posibilităţile de a le încheia pe cele din actualul sezon şi impactul asupra celor din sezonul viitor; situaţia contractuală a fotbaliştilor şi perioadele de transfer; licenţa UEFA şi fair-play-ul financiar; preliminarii EURO feminin; preliminarii EURO U21; situaţia competiţiilor selecţionatelor de juniori, masculin şi feminin, U17 şi U19, precum şi turneele internaţionale de dezvoltare U16. De asemenea, în cadrul videoconferinţei se va analiza situaţia din fiecare ţară în ceea ce priveşte competiţiile naţionale. Federaţia Română de Fotbal anunţă că a făcut deja un demers, solicitând FIFA modificarea perioadei de transferuri din vară, astfel încât un jucător să poate fi transferat doar după finalizarea sezonului competiţional. În aceste condiţii, integritatea competiţiei nu ar avea de suferit. Totodată, pentru a încuraja circulaţia sumelor de bani în fotbal, termenul limită de 7 septembrie, aşa cum este el stabilit astăzi, să fie extins până aproape de finalul anului. În caz contrar, s-ar înregistra foarte puţine transferuri, atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional, ca urmare a faptului că piaţa de transferuri se contractă pe termen scurt, iar cluburile vor avea mai puţine lichidităţi în prima parte a sezonului competiţional.
Competiţiile fotbalistice din România, întrerupte iniţial până la 31 martie, au fost suspendate printr-o decizie a Comitetului de Urgenţă al Federaţiei Române de Fotbal cel puţin până la momentul ridicării stării de urgenţă. Aceasta a fost decretată la 16 martie de preşedintele Klaus Iohannis pentru o perioadă de 30 de zile ca urmare a pandemiei de coronavirus.
Săptămâna trecută s-a discutat intens despre diminuarea contractelor jucătorilor de către unele cluburi din Liga 1, acum s-a ajuns la nivelul următor, suspendarea acestora. Consiliul de Administraţie al clubului de fotbal FC Hermannstadt a decis să suspende contractele jucătorilor legitimaţi pe perioada stării de urgenţă: "'Măsura vine ca o consecinţă a faptului că obiectul contractului încheiat nu mai poate fi adus la îndeplinire. Asta dacă ţinem cont că în prezent nu se ştie când se va relua activitatea fotbalistică din ţara noastră''.
AFC Hermannstadt le-a propus, însă, jucătorilor prelungirea duratei contractelor cu o perioadă egală cu cea a suspendării: "'Asociaţia Fotbal Club Hermannstadt vă informează că obiectul contractului încheiat nu mai poate fi adus la îndeplinire de către niciuna dintre părţi, pe o perioadă ce nu poate fi previzionată în acest moment, fapt pentru care Asociaţia Fotbal Club Hermannstadt vă oferă posibilitatea să vă exprimaţi efectiv opţiunea în legătură cu prelungirea duratei contractului cu o perioadă egală cu perioada suspendării. Prelungirea contractului va fi singura clauză care urmează să fie modificată de către părţi, iar toate celelalte prevederi contractuale rămân neschimbate (drepturile financiare rămân neschimbate). În situaţia în care sunteţi de acord cu prelungirea duratei contractului cu o perioadă egală cu perioada suspendării, vă solicităm ca, în termen de 5 zile, să returnaţi notificarea cu numele în clar, semnătura şi data''.
În acest moment, staff-ul şi toţi fotbaliştii echipei sibiene se află în autoizolare şi se pregătesc individual după un program stabilit în prealabil. Preşedintele clubului, Iuliu Mureşan, a decis luni să îşi suspende contractul pe care îl are cu gruparea sibiană pe perioada stării de urgenţă, aflată în vigoare în contextul pandemiei de COVID-19.