FOTBAL ŞI BANI Campanie de 7,5 milioane de euro pentru FRF

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 3 septembrie 2010

Campanie de 7,5 milioane de euro pentru FRF

Echipa naţională de fotbal a ţării noastre debutează astăzi, împotriva Albaniei, în campania de calificare la Campionatul European din 2012. Dincolo de aspectul sportiv există şi o miză financiară extrem de importantă pentru Federaţia Română de Fotbal. Calificarea este echivalentă cu o serioasă infuzie de capital de la UEFA, ceea ce ar scuti de griji instituţia condusă de Mircea Sandu pentru o perioadă de cel puţin doi ani.

Obiectivul selecţionerului Răzvan Lucescu este calificarea la Euro 2012, chiar dacă şeful FRF se declară extrem de sceptic în privinţa şanselor tricolorilor să acceadă la un turneu final în următorii 4 ani. Cu toate acestea, Mircea Sandu este dispus să facă un gest fără precedent, să acorde la echipa naţională prime după jocuri, aşa cum se întâmplă la formaţiile de club. Până acum, fotbaliştii primeau bonusuri financiare doar pentru calificare, în funcţie de contribuţia fiecăruia în res-pectiva campanie. Pentru dubla din următoarele zile, cu Albania şi Belarus, tricolorii vor primi câte 10.000 de euro în cazul în care obţin toate cele 6 puncte puse în joc, iar dacă obiectivul este atins, titularii pot ajunge să ridice de la federaţie chiar şi 150.000 de euro.

Socoteala este simplă: calificarea este echivalentă cu cel puţin 7,5 milioane de euro, bani oferiţi de UEFA. După Euro 2008, FRF a primit 8,5 milioane de euro doar de la forul continental, 7,5 milioane de euro pentru participare plus câte 500.000 de euro pentru fiecare punct câştigat (egalurile cu Franţa şi Italia). Prezenţa la Campionatul European înseamnă automat şi noi contracte de publicitate, aşa cum s-a întâmplat în 2008. Ratarea calificărilor, o adevărată serie neagră, la turneele finale ale Campionatelor Mondiale şi Europene din 2002, 2004 şi 2006, au adus federaţia într-o situaţie financiară extrem de precară. Balanţa a fost redresată abia în 2008 după ce Victor Piţurcă a reuşit să califice echipa la turneul din Elveţia şi Austria.

Principalele adversare ale echipei noastre în această campanie sunt Franţa şi Bosnia. Echipa lui Răzvan Lucescu poate profita însă de scandalul iscat la nivelul lotului francez după Campionatul Mondial, în acest moment mai mulţi fotbalişti reprezentativi ai "albaştrilor" fiind suspendaţi de propria federaţie pentru tentativa de grevă din Africa de Sud. În ceea ce priveşte Bosnia, aceasta dispune de jucători valoroşi, dar echipa este foarte inconstantă în evoluţii, mărturie stând ultimele rezultate. În clasamentul FIFA, dat publicităţii în luna august, echipa noastră se află pe locul 42 cu 697 de puncte, iar adversarele din preliminarii ocupă următoarele poziţii: Franţa (locul 21 - 890 de puncte), Bosnia-Herţegovina (locul 57 - 546 de puncte), Albania (locul 70 - 455 de puncte), Belarus (locul 78 - 403 puncte) şi Luxemburg (locul 117 - 209 puncte).

La turneul final din Polonia şi Ucraina se califică direct câştigătoarele grupelor şi cel mai bine clasată echipă de pe locul doi. Celelalte echipe care se vor clasa pe locul secund vor disputa partide de baraj, care se vor desfăşura în noiembrie 2011.

Grupa tricolorilor

Franţa

România

Bosnia-Herţegovina

Belarus

Albania

Luxemburg

Partidele din prima etapă: România - Albania, Luxemburg - Bosnia-Herţegovina şi Franţa - Belarus.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb