Eşecul înregistrat în ceea ce priveşte vânzarea drepturilor TV pentru meciurile din Liga 1 generează nenumărate probleme pentru cluburile autohtone. După principiul dominoului, căderea primei piese a construcţiei financiare atrage după sine tot mai multe probleme.
În 2008, consorţiul care a câştigat licitaţia pentru transmiterea partidelor din prima divizie s-a angajat să plătească Ligii Profesionis-te de Fotbal 102 milioane de euro, cu tot cu TVA, pentru un contract pe trei ani. La începutul acestei săptămâni, trei televiziuni au cumpărat trei pachete de meciuri pentru trei ani, suma obţinută de LPF fiind de 45.200.000 de euro, inclusiv TVA. Dincolo de promisiunile preşedintelui Dumitru Dragomir, că în câteva zile va vinde pachetul numărul 9 către televiziunea publică şi că la următoarea licitaţie va obţine o sumă consistentă, cert este că în acest moment cluburile îşi pot face socotelile doar în funcţie de cele 45 de milioane de euro. De alt-fel, reprezentanţii Digi Sport şi Dolce Sport au declarat că nu sunt interesaţi să cumpere şi celelalte cinci pachete dacă preţul nu va scădea simţitor.
Practic, din sezonul 2011-2012 cluburile vor primi cu aproximativ 50% mai puţini bani. Grila după care au fost retribuite cluburile în ultimii ani este următoarea: locul 1 primeşte 3,2 milioane de euro; locul 2 - 2,5; locurile 3,4 - 2,2; Locurile 5,6 - 2; locurile 7,8 - 1,8; locurile 9,10 - 1,5; locurile 11,12 - 1,2; locurile 13,14 - 1. Echipele care vor promova în Liga 1 încasează câte 800.000 de euro. Astfel, campioana va încasa în jur de 1,5 milioane de euro, iar nou promovatele aproximativ 350.000 de euro.
Cum forţa financiară a proprietarilor de cluburi s-a diminuat dramatic de la începutul crizei, pentru multe din cluburi banii din drepturile TV constituie între 40 şi 60% din bugetul pentru un an. O primă problemă va apărea în ceea ce priveşte procesul de licenţiere. Criteriile au devenit mult mai stricte, de altfel în martie au fost prezentate ultimele modificări în acest sens. Aşa stând lucrurile, o parte din cluburi vor avea probleme în ceea ce priveşte respectarea "criteriilor financiare". În aceste condiţii, jucătorii vor trebui să accepte contracte mai mici, sau, dacă părţile nu vor ajunge la un acord, va apărea o adevărată inflaţie de jucători liberi de contract. Din 2008 până acum au existat "trei valuri" în care cluburile şi-au micşorat plafoanele salariale maximale.
Preşedintele LPF a anunţat deja că în această toamnă se va propune micşorarea numărului de echipe din Liga 1 de la 18 la 16 sau 14 formaţii, fiind evident că mai multe cluburi nu vor mai putea să-şi continuie activitatea.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Jardel în data de 07.04.2011, 09:51)
sa se faca 6 echipe , e destul pentru cat poate fotbalul romanesc ..
2. Liga1-Blat-antifotbal
(mesaj trimis de Kir Mir în data de 07.04.2011, 10:28)
fotbalul ce se joaca in liga 1 nu merita nici a zecea parte din cat a primit acum-Blaturi,antitalente si oameni nebuni de la comedia asta de Liga "Profesionista" de fotbal-ne meritam soarta de lasi