Înfrângerea din partida cu Olanda pune echipa naţională de fotbal într-o poziţie foarte interesantă, aceea a luptei directe pentru locul doi cu formaţia Ungariei. Rivalitatea, care din păcate se manifestă intens şi dincolo de graniţele sportului, poate genera un interes enorm, care la rândul său cu siguranţă va fi transformat în bani. Faptul că bătălia pentru baraj se va da cu rivalul istoric asigură două meciuri care se vor disputa cu casa închisă, audienţe TV record, şi interesul crescut al sponsorilor vizavi de echipa naţională. În campania pentru calificarea la Euro 2000, când antrenor era tot Victor Piţurcă, dubla întâlnire cu Ungaria a stârnit un interes fără precedent, existând întregi campanii de presă pe respectiva temă, chiar şi Gheorghe Hagi a revenit la echipa naţională cu acea ocazie. Pentru FRF, aceste meciuri vor reprezenta o bună sursă de venit, nu doar vânzarea de bilete intrând în calcul, ci şi tricourile şi obiectele promoţionale. Evident că există şi un revers al medaliei. Fotbalul autohton se află deja în vizorul UEFA pentru rasism şi xenofobie, este cunoscutul episodul trist de la partida Steaua - Rapid, aşa că orice derapaj, inerent la un astfel de meci, ne poate produce deservicii majore, inclusiv sus-pendarea terenului propriu. Chiar la un meci des-tul de uşor, cu Andorra, când lucrurile nu erau foarte clare în privinţa luptei pentru calificarea, galeria a scandat minute în şir împotriva vecinilor de la vest. Episodul s-a repetat şi marţi seară. Un grup de aproximativ 100 de fani, aflaţi la peluză, au repetat sloganul: "Afară, afară, cu ungurii din ţară!", cerând susţinerea întregii arene: "Tot stadionul, să cânte tot stadionul!". Din fericire, marea masă a spectatorilor nu a marşat de această dată, dar este posibil ca observatorul de joc să fi notat în raport respectivul incident.
Şi tricolorii sunt conştienţi că dubla cu Ungaria a devenit capitală pentru soarta unei calificări la baraj. Ciprian Marica, marcatorul unicului gol din meciul pierdut cu 1-4 în faţa Olandei, este convins că echipa noas-tră se poate impune în faţa Ungariei: "După rezultatul de la Istanbul ne-am făcut speranţe mari şi ne propusesem minim patru puncte din această dublă. România a arătat dorinţă, devotament şi încredere. Echipa naţională are potenţial. Am ieşit la joc, ne-am creat foarte multe ocazii, dar am întâlnit un adversar foarte puternic care ne-a taxat imediat. Însă, aşa cum au câştigat ei la Bucureşti, aşa putem învinge şi noi în Olanda. Trebuie să pregătim mai bine fazele fixe, să fim şi noi periculoşi. Dubla cu Ungaria va fi decisivă". Pe aceleaşi coordonate se înscrie şi declaraţia selecţionerului Victor Piţurcă: "Am pierdut de o manieră categorică, însă este păcat că am avut multe ocazii din acţiune, lucru pe care echipa Olandei nu a reuşit să-l aibă. A înscris trei goluri din faze fixe şi unul pe contraatac. În toate meciurile din ultimul timp am atacat. Nu putem spune că Olanda pe fază ofensivă ne-a făcut şah-mat. La fazele de poartă stă mult mai bine. Am avut momente bune de joc, iar adversarul nu ne-a băgat în propriul careu. Am pierdut o bătălie, iar şansele la câştigarea grupei s-au diminuat. Probabil că pentru locul doi ne vom bate cu vecina noastră Ungaria. Trebuie să batem neapărat la Budapesta, este meciul decisiv din aceste preliminarii. Ungaria este principala noastră contracandidată".
Următoarele partide oficiale ale echipei naţionale se vor disputa în luna martie a anului viitor, ambele în deplasare, cu Ungaria şi Olanda.