FOTBAL ŞI BANI Fotbal călcat în picioare... pe criterii financiare

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 2 iunie 2011

Fotbal călcat în picioare... pe criterii financiare

Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal (FRF) va stabili astăzi dacă mai există vreo portiţă de scăpare pentru cele două echipe retrogradate de Comisia de Licenţiere. Decizia ultimului for este definitivă şi inatacabilă, dar o statistică, pe care o vom prezenta mai jos, demonstrează că în ultimii 10 ani la nivelul fotbalului autohton au fost posibile multe răsturnări de situaţii în care clasamentul întocmit pe criterii strict sportive a fost răsturnat de deciziile diverselor comisii aflate în subordinea FRF sau a Ligii Profesioniste de Fotbal. De cele mai multe ori interesele financiare au primat. Există informaţii că se fac presiuni fantastice asupra membrilor Comitetului Executiv pentru ca măcar Gloria Bistriţa să scape de retrogradare dorindu-se acordarea unei sancţiuni mult mai blânde pentru cele două echipe, precum interzicerea participării în cupele europene pentru două sezoane. Faptul că UEFA urmăreşte cu mare atenţie procesul de licenţiere din ţările afiliate poate împiedica o eventuală decizie neconformă cu regulamentele.

În ultimii 10 ani au existat nenumărate situaţii în care clasamentele finale ale unui sezon au fost date peste cap de mici şmecherii, decizii ciudate sau interpretări la limită ale regulamentelor. În sezonul 2001/2002, în prima divizie promovează AEK Bucureşti (fostă Fulgerul Bragadiru) dar la startul campionatului următor apare Poli AEK Ti-mişoara, echipă patronată de Anton Doboş. Echipa rămâne pe Bega dar în timp îşi schimbă denumirea (Poli Timişoara, FC Timişoara), dar şi echipa de conducere. La finalul campionatului 2002/2003, Oţelul Galaţi retrogradează în urma unei duble de baraj cu FC Bihor. La scurt timp, Petrolul Ploieşti fuzionează cu Astra Ploieşti, fuziune care se spune că a fost premiată de un afacerist gălăţean cu 500.000 de dolari, şi Oţelul rămâne în prima divizie. În 2005/2006, Pandurii Târgu Jiu a terminat campionatul pe loc retrogradabil. Cum Sportul Studenţesc, care terminase campionatul pe locul 4, a fost retrogradată în urma unor nereguli descoperite la dosarul de licenţiere, datorii către stat, Pandurii a rămas în continuare în Liga 1. La finele sezonului 2008/2009, Gaz Metan Mediaş nu a reuşit să se salveze pe teren, dar a făcut-o la comisii. FC Argeş a fost retrogradată în urma dosarului de corupţie din lumea arbitrajului, iar medieşenii au rămas liniştiţi în primul eşalon. Un an mai târziu, Pandurii Târgu Jiu retrogradează din nou, dar reuşeşte să beneficieze de desfiinţarea formaţiei Internaţional Curtea de Argeş, şi în urma unei înţelegeri cu posibile conotaţii financiare, îi preia locul în campionat, lotul de jucători şi antrenorul. Acestea sunt doar câteva exemple despre felul în care sunt respectate regulile, inclusiv de către cluburi, în primele două divizii ale fotbalului autohton. Trebuie precizat că UEFA se poate autosesiza în cazul în care Comitetul Executiv va întoarce decizia în ceea ce le priveşte pe Poli Timişoara şi Gloria Bistriţa.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cred ca exista numai la nivelul Ligii 1 un numar mult mai mare de nereguli financiare , de incalcare a regulamentului intern si international.Nu cred ca exista o echipa care sa fie OK in toate privintele. Se stie cum arata Clasamentul , care sunt echipele care ne vor reprezenta in Europa? care ne vor

    cel care face interventii ptr salvarea Bistritei la seful santajabil al FRF??? Nuuuu, doamne fereste, cei din politica nu practica nici santajul, nici traficul de influenta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb