FOTBAL ŞI BANI "Licenţierea" obligă cluburile să investească în infrastructură

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 1 martie 2013

"Licenţierea" obligă cluburile să investească în infrastructură

Coşmarul cluburilor din Liga 1, procesul de licenţiere, se întoarce. De săptămâna viitoare echipele reintră în febra realizării dosarelor, perioada de depunere a documentaţiei necesare pentru obţinerea licenţei pentru sezonul 2013/2014 a Ligii I este cuprinsă între 4 şi 29 martie (4-14 martie cluburile din Liga 1, 18 - 29 martie cluburile din Liga a 2-a). Problemele sunt multiple, mai ales că de la un an la altul criteriile sunt tot mai restrictive, chiar dacă preşedintele FRF Mircea Sandu a propus să existe două tipuri de licenţă, unul pentru cupele europene şi unul pentru competiţia internă.

La sfârşitul anului trecut, Mircea Sandu a explicat că formaţiile care vor participa în cupele europene în sezonul 2013-2014 vor fi obligate să îndeplinească toate criteriile privind plata datoriilor, la fel ca şi până acum. În schimb, pentru licenţa naţională cluburile vor fi obligate la plata restanţelor financiare către terţi cu exepţia datoriilor privind taxele şi impozitele: "Am aprobat în Comitetul Executiv manualul de licenţiere cu două faze: faza europeană şi faza naţională. Pentru licenţa naţională, datoriile cluburilor către bugetul statului nu interesează. Datoriile la jucători, la salariaţi, CAS-uri şi aşa mai departe vor fi obligatorii. Celelalte datorii însă, la taxe şi impozite, nu. Acestea reprezintă problema cluburilor care vor răspunde în faţa Legii. Însă pentru participarea în cupele europene, adică pentru licenţa europeană, se ia totul în calcul. Deci se licenţiază toate cluburile pentru 2013-2014. Dacă eşti în cupele europene, trebuie să îndeplineşti criteriile de la cap la coadă, dacă nu eşti, trebuie să îndeplineşti criteriile pentru licenţa naţională". Pentru echipele care vor participa în Liga Campionilor din sezonul viitor apare o problemă în plus, crearea unei echipe de tineret care să participe la toate meciurile alături de prima formaţie, ceea ce înseamnă cheltuieli în plus.

Dacă necazurile financiare pot fi rezolvate parţial sau chiar amânate, acum a apărut o altă problemă, aceea a stadioanelor. Arenele pe care evoluează Dinamo, Rapid, CS Turnu Severin şi Viitorul Constanţa nu au sisteme de încălzire a terenului, ceea ce va împiedica obţinerea licenţei pentru viitorul sezon dacă nu remediază situaţia, a declarat directorul departamentului de licenţiere din FRF, Viorel Duru. Cele patru cluburi din Liga I vor putea obţine licenţa, în cazul în care vor închiria stadioane cu un astfel de sistem: "Trebuie res-pectate prevederile din Regulamentul de Organizare a Activităţii Fotbalistice. La articolul 39 se specifică faptul că la stadioanele din Liga I este obligatorie funcţionarea instalaţiei de încălzire a terenului, din sezonul 2012/2013. Adică în sezonul în care ne găsim această instalaţie ar trebui să fie funcţională. Noi vom cere la licenţiere procesul verbal de constatare că au încălzire a terenului. Sunt cluburi precum Dinamo, Rapid, Turnu Severin şi Viitorul Constanţa care nu au în folosinţă un astfel de sistem. Dar pot închiria un alt stadion, care are un astfel de sis-tem. Am întrebat la fiecare club, unii ne-au spus că sunt în probe, alţii că le au omologate. Pentru licenţiere vor trebui să prezinte documente".

Regulamentul naţional de licenţiere cuprinde 54 de articole, care prezintă fiecare pas care trebuie făcut de un club. Cele cinci criterii care sunt obligatorii pentru cluburi sunt următoarele: criteriul sportiv (listă echipe juniori, listă jucători juniori -A, B, C, D, E-, lista control medical prima echipă, raport de constatare), criteriul de infrastructură (certificatul de securitate, planul de evacuare, criterii de omologare a stadionului, proces-verbal omologare stadion, proces-verbal omolgare teren juniori), criteriul de personal (lista personal ordine - stewarzi), criteriul juridic (declaraţia art. 42, lista specimenelor de semnături, proces-verbal CA /CD, convenţia arbitrală, diagrama art. 44, extras din Registrul Naţional al Persoanelor Juridice fără Scop Patrimonial - model, fişa litigiului), criteriul financiar (formulare financiare, tabele informaţii financiare, informaţii financiare previzionate, model raport constatari ISRS 4400_1, model raport constatari ISRS 4400_2, declaraţie art. 44 bis şi 45, declaraţie art. 48).

Din sezonul 2014/2015, echipele din Liga I vor avea obligaţia de a evolua doar pe stadioane care au cel puţin 3.000 de locuri acoperite. În acest moment, 75% din stadioanele de la noi nu reuşesc să îndeplinească această condiţie. Fără investiţii serioase în infrastructură, după ce timp de 23 de ani nimeni nu a făcut mai nimic, cluburile nu vor mai putea să evolueze în Liga 1.

Roland Berger Strategy Consultants şi Universitatea din Tübingen au efectuat un studiu intitulat "Cât de interesante sunt ligile europene de fotbal?". Acesta analizează cât de captivante sunt cele mai puternice campionate din Europa: Germania, Anglia, Spania, Italia şi Franţa. Într-un comunicat, autorii explică în linii mari care au fost mecanismele şi de ce factori s-a ţinut seama în realizarea studiului: "În condiţiile în care spectatorii doresc un scor cât se poa-te de imprevizibil, caracterul captivant poate fi definit prin intensitatea concurenţei între echipele din cadrul unui campionat. Pe baza datelor statistice din perioada 1991 - 2011, studiul analizează intensitatea concurenţei pe termen lung (în mai multe sezoane), pe termen mediu (într-un singur sezon) şi pe termen scurt (într-o singură rundă, pe baza probabilităţilor statistice oferite de casele de pariuri pentru meciurile individuale). Germania şi Franţa par să aibă ligile cu cea mai mare intensitate a competiţiei dintre ţările analizate: echipele din cele două ţări par să fie într-o formă bună atât pe teren, cât şi în situaţiile financiare. Prin urmare, cele două ţări conduc în clasamentul gradului de concurenţă cuantificat în studiu. Toate ligile îşi pot pierde treptat din farmec. În ultimii zece ani, competiţia s-a redus în toate cele cinci campionate. Principalul motiv pare să fie finanţarea cluburilor. Acest lucru se întâmplă şi din cauza bonusurilor mari acordate în cadrul Ligii Campionilor UEFA . Prin introducerea regulilor de Fair Play Financiar, UEFA urmăreşte să limiteze gradul de îndatorare al echipelor, prin impunerea unui prag maxim al pierderilor. Prin urmare, cluburile nu vor mai avea posibilitatea de a contracta datorii fără limită. Neconformarea cu noile reguli atrage sancţiuni severe: drept exemplu este clubul spaniol Malaga, care a fost exclus pentru un sezon întreg din competiţiile internaţionale. (...) Echipele cu încasări ridicate din vânzarea produselor branduite - cum ar fi Manchester United, Real Madrid şi Bayern München - par să fie avantajate de noile reguli".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb