Campania lansată împotriva aranjamentelor din fotbal şi a mafiei pariurilor a început să facă tot mai multe victime în întreaga Europă. Arbitri, fotbalişti şi preşedinţi de la cluburi din Polonia, România, Turcia, Croaţia, Albania, Italia, Germania şi Marea Britanie au ajuns după gratii sau în faţa instanţelor după ce FIFA şi UEFA au declarat "toleranţă zero" faţă de acest flagel. Dacă în ultimele trei săptămâni ţara noastră a ţinut capul de afiş pe acest subiect, cu arestarea şefului Comisiei Centrale a Arbitrilor, Vasile Avram, în atenţie a revenit Polonia, unde în urmă cu patru ani a existat un scandal monstru, în care au fost implicaţi arbitri, fotbalişti şi chiar şi conducerea federaţiei de specialitate. Aici anchetele au continuat şi au coborât şi la eşaloanele inferioare. Trei arbitri polonezi au fost reţinuţi în cadrul unei anchete privind meciuri aranjate în liga a treia a campionatului, în timpul sezonului 2004-2005. Doi dintre sus-pecţi arbitrează meciuri în prima ligă poloneză, iar un alt treilea în liga a doua. Identitatea lor nu a fost dezvăluită. În Polonia au fost dictate mai multe pedepse împotriva celor găsiţi vinovaţi, s-a mers de la amenzi drastice până la condamnări la 4 ani de închisoare cu executare. Este ştiut că Polonia va organiza, în colaborare cu Ucraina, ediţia de anul viitor a Campionatului European de fotbal şi tocmai de aceea se doreşte să fie oferit un exemplu pentru toată lumea.
În Marea Britanie a izbucnit, la sfârşitul săptămânii trecute, un scandal de proporţii după ce tatăl celebrului fotbalist Wayne Rooney a fost arestat alături de alţi opt bărbaţi în cadrul unei anchete referitoare la pariuri ilegale. Printre arestaţi este şi un fotbalist de la formaţia scoţiană Motherwell, mijlocaşul Steve Jennings, dar şi un unchi al lui Rooney. În ţara noastră, ancheta care îl are pe Vasile Avram în centrul atenţiei va mai produce şi alte victime, procurorii având în posesie mai multe declaraţii interesante, care vor implica şi alţi oficiali din fotbal în acest malaxor.
În 2009, Parchetul şi Poliţia din Bochum au anunţat că au efectuat numeroase percheziţii şi arestări, în Germania şi în străinătate, în cadrul unei anchete deschise pentru manipularea pariurilor sportive. Cei ares-taţi au fost acuzaţi că au vărsat sume de bani în contul anumitor jucători, antrenori, arbitri şi responsabili ai campionatelor importante din Europa, în scopul trucării unor meciuri. În Turcia, la începutul verii, preşedintele lui Fenerbahce a fost arestat alături de 40 de oficiali şi jucători. În iulie a venit valul doi de arestări, printre cei ridicaţi atunci de poliţie a fost preşedintele lui Trabzonspor, fost conducător al Federaţiei Turce de Fotbal, Sadri Sener. Culmea, în aceeaşi anchetă este cercetat un alt preşedinte al federaţiei turce, Mahmut Ozenger. Nu mai puţin de 19 meciuri din primele două divizii din Turcia sunt suspectate de a fi fost aranjate, în urma acestui scandal campioana Fenerbache fiind exclusă din Liga Campionilor.
Investigatorii au reuşit să centralizeze tarifele pentru care arbitrii cercetaţi în toate aceste cazuri au acceptat să influenţeze rezultatele unor partide. Sumele pornesc de la 2000 de euro, pentru partide din ligile inferioa-re din Polonia sau Germania şi ajung până la 150.000 - 200.000 de euro, meciuri importante. Banii provin de cele mai multe ori de la preşedinţii cluburilor, care îşi recuperează investiţia de la mafia pariurilor sau din bonusurile oferite de UEFA, pentru calificările în Liga Campionilor sau Europa League. Sistemul de monitorizare al UEFA, conceput pentru detectarea fraudelor, urmăreşte peste 30.000 de meciuri, internaţionale şi din primele două divizii ale fiecăriei ţări membre, toate echipele angrenate acum în cupele europene fiind sub "lupă" pentru ca banii europeni să fie plătiţi exclusiv pentru performanţele obţinute pe terenul de fotbal.