FOTBAL ŞI BANI Mafia pariurilor dă târcoale fotbalului autohton

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 12 decembrie 2014

Mafia pariurilor dă târcoale fotbalului autohton

Mafia pariurilor încearcă să profite de problemele financiare pe care le are fotbalul din Europa de Est. Comisia de supervizare a UEFA a tras mai multe semnale de alarmă în ceea ce priveşte trucarea unor partide în această zonă, inclusiv în ţara noastră. Pe acest fond, la ultima Adunare Generală a Federaţiei Române de Fotbal s-a cerut ca partidele din Liga 1 şi Liga a 2-a să fie scoase din oferta caselor de pariuri începând cu 2015, după ce a eşuat o tentativă de colaborare, transparent, cu aceste instituţii. Pe de altă parte, surse autorizate din lumea fotbalului susţin că se lucrează intens la un dosar penal pe această temă şi în curând mai mulţi jucători şi antrenori din prima ligă vor avea parte de surprize foarte mari. Într-o intervenţie la Radio Sport Total, fostul preşedinte al clubului CS Otopeni, actualmente la Chindia Târgovişte, Mugur Porumbacu a dezvăluit care au fost discuţiile pe marginea acestui subiect în cadrul Adunării Generale a FRF: "La ultima Adunare un reprezentant a luat cuvântul şi i-a sugerat preşedintelui FRF (n.r. Răzvan Burleanu) să ia măsuri în acest sens. Acesta a spus că a chemat toţi patronii caselor de pariuri şi le-a propus ca o parte din câştiguri să revină fotbalului românesc. Aceştia au refuzat, în unanimitate, iar în aceste condiţii s-a luat decizia ca fotbalul din Liga 1 şi Liga a 2-a să dispară de la aceste case de pariuri, asta pentru a nu mai exista aceste suspiciuni. A rămas ca domnul Burleanu să ia legătura cu o casă de avocatura pentru a finaliza aceasta decizie. Am cerut asta pentru că fotbalul nostru este jucat foarte mult la pariuri, iar o cotă parte din aceşti bani ar trebui să se întoarcă în fotbal sub diferite forme, nu neapărat cash. Pe lângă asta, am mai fost informaţi că organe competente vor ieşi în faţă cu câteva anunţuri «bombă» legat de aceste pariuri sportive".

La vecinii noştri bulgari a explodat deja un scandal uriaş legat de trucarea unor meciuri, nouă persoane, între care şi jucători din prima ligă sunt bănuite de implicare în meciuri trucate şi au fost arestate miercuri. Anunţul a fost făcut de ministrul bulgar de Interne care a precizat că fotbaliştii respectivi sunt suspectaţi că au participat la trucarea rezultatelor unor meciuri din prima ligă. În campionatul bulgar evoluează şi fotbalişti autohtoni, printre care şi internaţionalul Cosmin Moţi.

În ianuarie 2012, UEFA a sesizat Federaţia Română de Fotbal cu privire la două meciuri din liga a II-a, care sunt suspecte de blat. Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal de la acea vreme, Mircea Sandu, anunţa că este decis să oprească extinderea pieţei negre a pariurilor sportive şi promite că se va implica în rezolvarea celor două cazuri: "Suntem preocupaţi de pariurile sportive ilegale. UEFA ne-a sesizat în privinţa a două meciuri care sunt supectate că nu s-ar fi jucat corect. Vreau să închidem piaţa neagră a pariurilor sportive". După momentul iniţial de revoltă federală, lucrurile au revenit la "normal" şi nimeni nu a mai pomenit nimic despre respectivele meciuri. Fostul ofiţer de integritate al FRF, Ioan Hurdubaie, anunţa în 2013 că UEFA a comunicat forului de la Bucureşti că există suspiciuni în privinţa a cinci meciuri din Liga a II-a din România, în cazul altor 14 jocuri suspectate rezultatul verificărilor fiind negativ. După cum se ştie, UEFA foloseşte un sistem de detectare a fraudelor pentru pariuri, care vizează toate întâlnirile din primele două divizii ale asociaţiilor membre, precum şi partidele din competiţiile europene, însumând 29.000 de meciuri ţinute sub observaţie anual. Dacă sunt detectate activităţi suspecte ale pariorilor în cazul unor meciuri, UEFA anchetează imediat situaţiile ivite. În februarie 2013 o reţea criminală bănuită că a trucat 380 de meciuri de fotbal, între care şi partide din Liga Campionilor şi din preliminariile Cupei Mondiale, a fost desfiinţată de către oficiul european de poliţie Europol. Nu mai puţin de 425 de arbitri, conducători de cluburi şi jucători sunt bănuiţi că au participat la meciuri trucate, cele mai multe s-au jucat în Turcia, Germania şi Elveţia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb