Trei echipe autohtone sunt implicate în această săptămână în partide din cadrul preliminariilor Ligii Campionilor şi Ligii Europa. Două (CFR Cluj, FCSB) încă au şanse de calificare şi implicit să rămână în cursa pentru "banii europeni" pe care îi acordă UEFA, foarte mulţi în cazul calificărilor în grupe, una (Universitatea Craiova) pleacă de la un pasiv de două goluri primite pe teren propriu, aşa că deplasarea la Atena poate fi văzută mai mult ca o excursie obligatorie.
CFR Cluj joacă astăzi, de la 21:45, în turul III al preliminariilor Ligii Campionilor contra lui Celtic Glasgow, în prima manşă, scorul a fost 1-1. Rezultatul nu este unul grozav, dar jocul trupei antrenate de Dan Petrescu a fost unul consistent, aşa că returul nu este deloc jucat. În cazul fericit al calificării, CFR Cluj va juca în play-off-ul Ligii Campionilor cu Slavia Praga şi are locul asigurat în grupele Europa League. În cazul nedorit al unei eliminări,
Campioana va ajunge în play-off-ul Ligii Europa, unde se va confrunta cu învingătoarea dublei dintre Sheriff Tiraspol şi AIK Stockholm (1-2 în tur). Specialist în declaraţii lipsite de optimism, probabil face acest lucru şi din cauza unor superstiţii, Dan Petrescu îi laudă excesiv şi pe cei de la Celtic, la fel cum a făcut şi cu ceilalţi adversari, Astana şi Maccabi Tel Aviv: "Sper ca arbitrajul să fie corect (n.r. partida va fi arbitrată de o brigadă din Letonia). E normal ca atunci când joci cu Celtic, în Liga Campionilor şi la ei acasă, arbitrul să dea 10% pentru ei. Sper să nu se întâmple asta. Celtic e favorită! Aţi văzut că face ravagii în campionat. Au jucători tineri, în timp ce noi avem fotbalişti mai în vârstă. Îmi e frică pentru că parcă am avut prea mult noroc cu Hermannstadt. Sper să nu se fi consumat norocul! Când te uiţi la meciurile lui Celtic, te sperii! Are câte 30 de ocazii! E ca şi cum am juca împotriva Barcelonei! Va trebui să ne apăram foarte bine, să ne dublăm şi să stăm foarte bine fizic!".
Indiferent de ce se va întâmpla cu Celtic, CFR Cluj se apropie de încasări de aproximativ 1.000.000 de euro din premiile acordate de UEFA pentru trecerea de două tururi preliminarii plus un eventual bonus de consolare, 260.000 de euro, sumă oferită tuturor echipelor campioane care nu ajung în faza grupelor. Iată premiile din Liga Campionilor: calificarea în grupe: 15 milioane de euro; calificarea în optimi: 9.5 milioane de euro; calificarea în sferturi: 10.5 milioane de euro; calificarea în semifinale: 12 milioane de euro; calificarea în finală: 15 milioane de euro; câştigătoare: 4 milioane de euro. În cealaltă competiţie, Liga Europe, premiile sunt: calificarea în grupe: 2.75 milioane de euro; calificarea în 16-imi: 500.000 de euro; calificarea în optimi: 1.1 milioane de euro; calificarea în sferturi: 1.5 milioane de euro; calificarea în semifinale: 2.4 milioane de euro; calificarea în finală: 4.5 milioane de euro; câştigătoare: 4 milioane de euro. Pentru Universitatea Craiova soarta calificării pare să se fi decis în meciul de pe teren propriu, în care AEK Atena s-a impus cu scorul de 2-0. Având în vedere că nici în competiţia internă oltenii nu au evoluţii foarte concludente, speranţele sunt mici, spre nule. În schimp, FCSB are un adversar accesibil, Mlada Boleslav (Cehia), rezultatul din tur, 0-0, nu este chiar rău, dar marea problemă o reprezintă echipa şi tot ceea ce o înconjoară. Fără un antrenor principal cu o carte de vizită măcar acceptabilă, cu un finanţator mult prea implicat în deciziile tehnico-tactice, cu jucători bulversaţi de criticile din loje sau accidentaţi în masă din cauza unei pregătiri mai puţin inspirate, FCSB pare să se îndrepte spre un colaps total, nu doar pe scena internaţională, ci şi în competiţia internă.
Pentru fotbalul autohton, care trăieşte în bună măsură din banii veniţi din vânzarea drepturilor TV, bonusurile de la UEFA sunt foarte importante şi reprezintă diferenţa dintre a lupta pentru supravieţuire şi încercarea de a obţine performanţe pe plan intern.