FOTBAL ŞI BANI Stadionul de 234 milioane euro, inaugurat cu fotbalişti de 400 milioane euro

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 6 septembrie 2011

Stadionul de 234 milioane euro, inaugurat cu fotbalişti de 400 milioane euro
  • document ataşat Clasament
    apasă aici pentru a descărca.

    Cea mai mare construcţie destinată sportului, realizată în ţara noastră în ultimii 30 de ani, va fi inaugurată astăzi cu ocazia partidei de fotbal dintre echipele naţionale ale României şi Franţei, contând pentru preliminariile Campionatului European de Fotbal din 2012. Evenimentul este unul care a stârnit un uriaş interes, mult peste confruntarea sportivă, mai ales că încercarea iniţială de inaugurare s-a soldat cu un eşec din cauza neseriozităţii conducătorilor Federaţiei Argentiniene de Fotbal.

    În primăvara anului 2007, Primăria Capitalei a semnat un contract cu firma Max Bogl&Astaldi pentru construirea unui stadion de 50.300 de locuri, costul total al lucrării fiind de 119 milioane de euro. Socoteala iniţială s-a dovedit a fi prea mică, în final întreaga construcţie costând aproximativ 234 de milioane de euro, aproape dublu. Această creştere a sporit iritarea publicului, dar şi curiozitatea, acest lucru fiind demonstrat în cele două ocazii când municipalitatea a deschis porţile arenei şi câteva sute de mii de oameni au trecut să vadă în ce au fost băgaţi banii publici.

    În ciuda investiţiei enorme în stadion, acesta nu rivalizează cu valoarea jucătorilor din cele două loturi, care costă împreună 400.000.000 de euro. Ce-i drept, această sumă este asigurată în primul rând de francezi, lotul lui Laurent Blanc fiind cotat potrivit transfermarkt.de la nu mai puţin de 348.000.000 de euro. Tricolorii valorează, la pachet, 52.500.000 euro, suma scăzând la această cotă după retragerile lui Chivu şi Rădoi şi excluderile lui Mutu şi Tamaş.

    Nu toate lucrurile sunt perfecte în ceea ce priveşte noua arenă. Chiar autorităţile o spun. În cazul unor incidente de amploare, evacuarea spectatorilor de pe Naţional Arena se poate dovedi o acţiune periculoasă. În cadrul simulărilor făcute în ultimele săptămâni, Jandarmeria a exersat variante de evacuare fie a unui grup izolat de spectatori, fie a unui întreg sector de suporteri scandalagii. Forţele de ordine s-au lovit de o mare problemă: treptele de la nivelul doi al gradenei, situate la o înălţime de aproximativ 45 de metri faţă de nivelul terenului, sunt abrupte şi foarte înguste. Tocmai de aceea măsurile de siguranţă sunt sporite pentru a nu se ajunge în situaţii limită, care să necesite evacuarea spectatorilor. Nici în ceea ce priveşte gazonul lucrurile nu stau prea grozav. Într-un comunicat de presă, Primăria Municipiului Bucureşti a făcut câteva precizări: "Rulourile de iarbă au fost montate în luna iulie, iar terenul de joc era pregătit încă din data de 10 august pentru desfăşurarea meciului de fotbal Româ-nia-Argentina. Acest stadion a fost realizat în vederea desfăşurării finalei Europa League din 2012, perioadă în care gazonul ar fi avut suficient timp pentru fixare. După această dată (10 august), temperaturile extrem de ridicate, dar şi lipsa precipitaţiilor nu au permis o dezvoltare corespunzătoare a rădăcinilor, astfel încât să se asigure o legătură puternică între ruloul de iarbă şi stratul suport. (...) Subliniem că terenul de joc nu a fost recepţionat şi achitat de Primărie către Antreprenor, urmând ca acest lucru să se facă numai după probarea lui, adică efectuarea unor jocuri oficiale. Ţinând cont de problemele care apar întotdeauna la primele meciuri desfăşurate pe un gazon nou, Municipalitatea a avut de ales între a lăsa gazonul să se maturizeze, nefolosind stadionul, şi riscul de a se distruge într-o anumită proporţie, urmând ca acesta să fie înlocuit. (În cazul în care gazonul se deteriorează, costurile să fie suportate de organizatorul evenimentului - club de fotbal etc.)". Practic, cluburile Steaua, Rapid, Oţelul care vor juca în cupele europene pe acest stadion se pot trezi cu o factură suplimentară - refacerea gazonului - după disputarea partidelor de pe teren propriu. Acelaşi lucru este valabil şi pentru Federaţia Româ-nă de Fotbal, organizatorul meciurilor echipei naţionale.

    Meciurile zilei

    România - Franţa (ora 21.30)

    Bosnia - Belarus (21.15)

    Luxemburg - Albania (21.15)

    Opinia Cititorului ( 2 )

    1. avem stadion exact cand nu mai avem echipa. oprescu se lauda cu aceasta constructie desi sg lui merit e ca a dublat costurile.

      1. din ce am inteles gazonul e deja istorie pe marea arena . pana la urma asta constituie un avantaj pt ai nostri , ca ei nu prea joaca la verdeata . ramane sa vedem diseara prima aratura de toamna ...

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    rpia.ro
    danescu.ro
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Oct. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9724
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
    Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    citiesoftomorrow.ro
    cnipmmr.ro
    thediplomat.ro
    hipo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb