FP - pierdere în trimestrul trei, dar profit la nouă luni

CRĂIŢA SIMIONESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 noiembrie 2011

FP - pierdere în trimestrul trei, dar profit la nouă luni

Fondul Proprietatea (simbol FP) a înregistrat, în trimestrul al treilea, o pierdere netă neauditată de 7,9 milioane de lei, faţă de un profit net de 60,1 milioane, înregistrat în aceeaşi perioadă din 2010, potrivit raportului trimestrial transmis Bursei de Valori Bucureşti.

În schimb, în primele nouă luni, FP a raportat un profit net de 535,2 milioane de lei, cu 97,8% mai mare faţă de aceeşi perioadă a anului trecut.

Veniturile totale din activitatea curentă s-au majorat, în primele nouă luni, cu 63,2%, fiind de 595,87 milioane de lei, iar cheltuielile au ajuns la 59,33 milioane de lei, cu 27,9% mai mici comparativ cu aceeşi perioadă din 2010.

Capitalurile proprii totale au fost, în trimestrul trei, de 11.328,4 milioane de lei, mai mici cu 11,7% faţă de trimestrul anterior, iar datoriile au scăzut cu 190,8 milioane de lei ajungând la 54,6 milioane. Datoriile au scăzut în principal datorită plăţii dividendelor aferente anului 2010 şi a impozitelor asociate, conform raportului trimestrial.

Principalii factori care au contribuit la pierderea înregistrată în ce de-al treilea trimestru al acestui an sunt lipsa veniturilor din dividende şi nivelul mai scăzut al veniturilor din dobânzi, în comparaţie cu 2010.

Valoarea activului net (VAN), indicatorul cheie de performanţă al Fondului, a înregistrat, la 30 septembrie, o valoare de 14.616,2 milioane de lei (în scădere cu 9,9% faţă de 30 iunie 2011) sau 1,0902 lei/acţiune (în scădere cu 7,2% faţă de iunie 2011).

Acţiunile FP au scăzut, ieri, cu 0,11%, la 0,4480 lei/titlu. Preţul titlurilor FP a variat între 0,4450 şi 0,4509 lei/titlu. Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 14,9 milioane de lei, fiind schimbate 33,4 milioane de acţiuni.

Fondul Proprietatea a fost înfiinţat de Guvernul României pentru des-păgubirea persoanelor ale căror bunuri au fost expropriate, în mod abuziv, de regimul comunist.

La 30 septembrie, portofoliul Fondului includea deţineri în 77 de companii, atât societăţi private, cât şi societăţi controlate de către stat. Cel mai important sector din portofoliul Fondului este cel al energiei electrice, petrolului şi al gazelor naturale, care ocupă un procent de 86% din VAN.

Statul, prin Ministerul Finanţelor Publice, mai deţinea circa 3,31% din capitalul social subscris şi vărsat al Fondului Proprietatea (FP), la finalul lunii octombrie.

Acţionarii instituţionali străini deţineau la finalul lunii trecute 5,2 miliarde de acţiuni (37,95% din capitalul social subscris), persoanele fizice române aveau 4,9 miliarde de acţiuni (35,70% din capitalul social subscris), acţionarii instituţionali români deţineau 1,4 miliarde de acţiuni (10,81% din capitalul social subscris), persoanele fizice nerezidente aveau 1,3 miliarde de acţiuni (9,61% din capitalul social subscris).

"Manchester Securities Corp." deţinea, la finele lunii octombrie, 7,93% din capitalul social subscris şi vărsat al FP, iar "Palade van Dusen Georgia" avea o participaţie 6,57% capitalul social subscris şi vărsat al FP.

Nicu Grigoraş, broker în cadrul "Intercapital Invest" ne-a declarat că acţiunile "Fondului Proprietatea" au avut o evoluţie destul de liniară în ultimele trei, patru luni într-un context extern şi intern foarte volatil. Domnia sa ne-a precizat: "Lipsa de volatilitate a acţiunilor FP poate fi explicată de echilibrarea ofertei de acţiuni (oferta din partea celor despăgubiţi de stat) de către cererea foarte ridicată venită din partea investitorilor nerezidenţi. Interesul nerezidenţilor pentru titlurile FP s-a păs-trat destul de ridicat chiar şi în condiţiile în care pieţele financiare au fost foarte agitate şi interesul pentru pieţele emergente a fost destul de estompat. Totuşi, datorită condiţiilor externe se poate observa o uşoară scădere a lichidităţii acţiunilor emise de FP în ultimele săptămâni, volumele tranzacţionate fiind sub media primelor luni de tranzacţionare".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. domnisoarele 'selectionate' de make poate incearca sa se si informeze corect inainte sa scrie ceva....statul mai are 38% din FP ?...vai de investitorii care se informeaza din ziarul bursa...si apare si n editia tiparita...

    1. Am rectificat! Va multumim pentru sesizare.

      fata asta noua a scris un intreg articol si a gresit o cifra. si tu te-ai agatat de acea cifra ca sa arati cat de jmecher esti tu. de fapt, esti foarte prost.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb