FPSC propune un set de masuri pentru susţinerea mediului de afaceri din construcţii

M.A.
Miscellanea #Construcţii / 16 aprilie 2020

FPSC propune un set de masuri pentru susţinerea mediului de afaceri din construcţii

Federaţia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC) a transmis, astăzi, un set de propuneri adresate Guvernului ţării noastre pentru susţinerea mediului de afaceri din construcţii ca urmare a consecintelor epidemiei COVID-19 din România, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.

Potrivit sursei citate, federaţia solicită ca şomajul tehnic sa fie extins cu minim 3 luni de la incheierea starii de urgenta.

" Pentru IMM-urile la care efectele pandemiei (lipsa lucrari/ incasari) se manifesta ulterior perioadei de stare de urgenţă, la art XI se va introduce un nou alineat, cu prevederea prelungirii asigurarii protectiei sociale pana la 3 luni. Prezenta prevedere va fi aplicata doar in baza unor documente justificative care sa dovedeasca situatia reclamata.", menţionează reprezentanţii FPSC.

Constructorii propun să fie luate masuri compensatorii pentru firmele de tamplarie si vitraj izolant in urma diminuarii drastice a exportului.

"Scutirea de impozit pe profit pentru partea aferentă exportului, care poate fi dovedit ca export direct (producătorul este şi exportator) sau indirect (producătorul realizează componente pentru produsul final ce va fi exportat)", transmit aceştia.

Totodată, reprezentanţii FPSC solicită directii de investii pe urmatorii trei-patru ani dar şi promovarea unei strategii de investitii a Romaniei pe urmatorii 4 ani, explicând că strategia de investiţii este o măsură care presupune un proces de elaborare de durată, dar se poate acţiona imediat, pentru a debloca procedurile de achizitie publica şi contractele aflate în derulare. şi precizând că, lucrătorii din domeniul construcţiilor nu mai sunt atraşi de contracte de excutie subevaluate, nu îşi mai asumă riscul de a oferta azi şi a începe execuţia peste 4 ani, la preţul ofertat iniţial, fără actualizarea valorii acestuia. Legislaţia actuală nu permite modificarea valorii contractului, indiferent dacă preţul materialelor a crescut cu 100%.

În acelaşi timp, constructorii vor mentinerea si chiar extinderea programului de sustinere guvernamentala a creditelor pentru cumpararea locuintelor (Menţinerea şi extinderea programului "O familie, o casă" pentru apartamente cu suprafaţă mai mare şi credite mai mari) dar şi stimularea dezvoltarii sectorului imobiliar.

Astfel, FPSC propune ca valoarea maxima care beneficiază de TVA redus sa fie de 750.000 de lei (150.000 euro); daca apartamentul costa mai mult de 750.000 de lei , pentru 750.000 de lei sa se aplice un TVA de 5%, iar pentru diferenţa pana la valoarea de vânzare a apartamentului sa fie TVA normal (acum 19%) dar şi evitarea unei limitări a suprafeţei apartamentului, însă daca este necesar aceasta sa fie de 150 mp util .

Federaţia solicită Guvernului ţării noastre modificarea HG 264/2003 referitoare la modul de acordare/ restituire a avansurilor acordate firmelor de constructii dar şi celeritatea platilor de catre autoritati/beneficiari pentru lucrarile executate, facturile aflate spre decontare.

" Este necesară revizuirea si sanctionarea comportamentului unor beneficiari de a întârzia efectuarea plăţilor, fără a se înţelege efectul acestor întârzieri asupra executanţilor, subcontractanţilor, furnizorilor.", transmite FPSC.

În ceea ce priveşte lipsa dirigintelui de şantier, proiectant, beneficiar fără de care nu se pot continua lucrările, federaţia propune convocarea prin ISC cu măsuri clare de rezolvare. În acest sens ISC-urile din ţară să fie abilitate să aplice sancţiuni sau după caz să accepte înlocuirea celor care nu pot participa la controlul lucrărilor. În ultimă instanţă să se aprobe şi confirmarea de la domiciliu pe bază de fotografii relevante şi analize de laborator.

FPSC cere să se emită clarificări în ceea ce priveşte controlul acordării ajutorului de şomaj deoarece este necesară stabilirea urgentă a criteriilor ce se vor avea în vedere la verificările ulterioare, gradul de subiectivism în acest moment fiind extrem de mare.

Astfel, conform federaţiei, este posibil ca un angajator cu o reducere a activităţii de 5% să solicite şomaj tehnic pentru toţi angajaţii, neavând niciun reper legal privind condiţiile de acordare a ajutorului, respectiv cu privire la verificările ulterioare.

După ce o parte din fondurile alocate pentru lucrări de drumuri, în anul 2020, de către Consiliile judeţeene, au fost relocate pentru lupta anticovid, acum sunt în procedură de licitaţie o serie de lucrări la care, din informaţiile primate, federaţia anunţă că fondurile alocate s-au înjumătăţit.

În acest sens, FPSC cere garanţii că fondurile din PNDL, CNI şi alte programe nu vor fi relocate.

Constructorii mai anunţă că furnizorii de produse de carieră şi balastieră pentru lucrarile de drumuri nu pot asigura necesarul de materii prime (balast, sorturi) datorită îngreunării emiterii de către autorităţile abilitate a autorizaţiilor şi permiselor de exploatare în perimetrele râurilor, astfel ei cer aplicarea de sancţiuni pentru autorităţile care nu respectă termenele de emitere a avizelor si autorizatiilor de orice fel. (ex. Inclusiv pentru emiterea autorizaţiilor/ avizelor de exploatare).

Totodată, reprezentanţii federaţiei solicită păstrarea facilităţilor fiscale izvorâte din OUG 114 din 2018, explicând că eliminarea acestora acum, sau mai devreme decât termenul introdus prin OUG 114, ar însemna distrugerea firmelor de construcţii, pierderea forţei de muncă şi întreruperea/ închiderea procesului investiţional în România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb