Acţionarii Fondului Proprietatea (FP) au dat undă verde prelungirii mandatului americanilor de la Franklin Templeton ca administrator unic al Fondului, începând cu 1 aprilie 2022 şi până la data de 1 aprilie 2022, într-o adunare ce a avut loc la finele săptămânii trecute.
În plus, acţionarii FP au mai aprobat noua Declaraţie de Politică Investiţională a Fondului, în care este menţinut obiectivul discount-ului de sub 15% dintre Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) şi preţul de tranzacţionare al acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Este un prag care nu a fost atins niciodată de la listarea Fondului Proprietatea la BVB, respectiv anul 2011, Franklin Templeton fiind administrator al FP din 2010.
Totuşi, în tot acest timp, diferenţa relativă dintre preţ şi VUAN, s-a situat pe o pantă descendentă. Practic, conform prezentării managerului Fondului, pentru 2011, discount-ul mediu anual a fost de 55,67% în timp ce pentru anul 2018, discount-ul a fost de 29,54%.
Într-un interviu acordat la sfârşitul lunii ianuarie a acestui an Ziarului BURSA, Johan Meyer, administrator de portofoliu al FP, declara: "De când am listat Fondul Proprietatea, am luat toate măsurile pe care le-am avut la dispoziţie pentru a reduce discount-ul faţă de VAN (n.r. Valoarea Activului Net), cum ar fi derularea programelor de răscumpărare de acţiuni şi implementarea unei politici clare de distribuţii de numerar".
De asemenea, Johan Meyer preciza că, la un discount de 30% faţă de VAN, răscumpărarea acţiunilor generează un randament de aproape 50% pentru acţionari.
"Dacă discountul este mai mic, de exemplu între 15 şi 20%, ar avea mai mult sens să facem investiţii pe piaţa de capital din România, întrucât ar putea genera randamente mai bune decât răscumpărarea propriilor acţiuni. În această ecuaţie, este esenţial pentru noi să ne aflăm într-o poziţie în care discount-ul faţă de VAN este redus într-un mod sustenabil", mai spunea managerul de portofoliu al FP.
Săptămâna trecută, administratorul Fondului a depus spre aprobare la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) documentul de ofertă publică pentru răscumpărarea a 150 milioane de acţiuni FP, operaţiunea făcând parte din cel de-al zecelea program de răscumpărare aprobat de acţionari în luna noiembrie a anului trecut şi care are în vedere achiziţia unui număr de 750 milioane de acţiuni ale Fondului.