Preşedintele francez Emmanuel Macron a reafirmat marţi că doreşte să gestioneze problema migranţilor la nivel european şi a cerut un nou acord între Uniunea Europeană şi Africa pentru prevenirea migraţiei, informează miercuri AFP, citat de Agerpres.
"Unul din obiectivele mele sub preşedinţia franceză (a Consiliului Uniunii Europene) este să încerc să reconstruiesc un tratat de pace şi prietenie cu Africa, în care unul din elemente va fi modul în care europenii oferă posibilitatea tineretului african de a avea oportunităţi pe continentul său", a pledat Emmanuel Macron în cadrul unei cine caritabile organizate la Paris de o reţea de antreprenori protestanţi.
"Trebuie să gândim împreună cu statele de origine o politică migratorie mult mai bine organizată, în special cu Africa", a spus preşedintele Franţei, care a cerut o mai bună protecţie împotriva migraţiei ilegale, întoarcerea sistematică a migranţilor ilegali în ţările de origine şi o reformă a spaţiului Schengen.
"Trebuie să îmbunătăţim integrarea, inclusiv pentru cei care sunt de mult timp, dar în acelaşi timp să încercăm să prevenim noile sosiri pentru că sunt nesustenabile pentru societăţile noastre, pentru continentul european, deoarece mare parte din cei care sosesc şi solicită azil nu sunt eligibili pentru azil", a insistat preşedintele Macron.
"Majoritatea celor care vin să solicite azil provin din ţări cu care avem relaţii diplomatice perfecte, cărora le dăm zeci sau chiar sute de mii de vize. După un an, s-au instalat, adesea într-o situaţie de ilegalitate şi au putut să îşi construiască o viaţă normală".
"În fiecare caz în parte, veţi reuşi să mă convinge, ca om, că trebuie să îi păstrăm, dar, în calitate de preşedinte, nu vă pot spune că această situaţie este viabilă, pentru că aceasta goleşte de sens noţiunea de azil", a adăugat Emmanuel Macron, care a cerut să se facă o distincţie clară între azil şi celelalte tipuri de migraţie.
Şeful statului francez a dat aceste răspunsuri la o întrebare a preşedintelui Federaţiei Protestante din Franţa, François Clavairoly, care i-a reamintit despre dreptul la azil şi şi-a exprimat regretul că "primirea (migranţilor) este refuzată prin discursuri instigatoare la ură".